Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εγκληματική επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας με 7 νεκρούς

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεράστιας σφαγής από το κράτος - δολοφόνο στη Γάζα

Παιδιά κοιτάζουν ένα από τα οχήματα της οργάνωσης αρωγής που καταστράφηκαν από την ισραηλινή επιδρομή

Copyright 2024 The Associated

Παιδιά κοιτάζουν ένα από τα οχήματα της οργάνωσης αρωγής που καταστράφηκαν από την ισραηλινή επιδρομή
Σε ένα ακόμα έγκλημα προχώρησε το Ισραήλ, χαρακτηριστικό της τεράστιας σφαγής που κλιμακώνει το κράτος - δολοφόνος στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας για πολλοστή φορά κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά το πλήγμα του ισραηλινού κατοχικού στρατού σκότωσε ξένους εργαζόμενους οργάνωσης αρωγής.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Γάζα, ανεβάζοντας κι άλλο τον τραγικό αριθμό των θυμάτων.

Στις 179 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 39.916 Παλαιστίνιοι και άλλοι 75.494 έχουν τραυματιστεί.

Η νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον οργανώσεων αρωγής έγινε με επιδρομή σε φορτηγά της ΜΚΟ World Central Kitchen, παρά τα ευκρινή διακριτικά του λογότυπού της πάνω στα οχήματα και την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού για τη διαδρομή τους.

Η ισραηλινή επίθεση εξαπολύθηκε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση των φορτηγών από αποθήκη της οργάνωσης στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας, όπου είχαν μεταφέρει βοήθεια που έφθασε στη Γάζα με πλοίο από την Κύπρο.

Οπως έγινε γνωστό, ισραηλινό drone έριξε τρεις πυραύλους στο κομβόι, προκαλώντας τον θάνατο επτά εργαζομένων της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων μία Αυστραλή, τρεις Βρετανοί, ένας Παλαιστίνιος, ένας Πολωνός και ένας εργαζόμενος Αμερικανο-καναδικής διπλής υπηκοότητας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι δήλωσε αρχικά πως εξέφρασε στον ιδρυτή της ΜΚΟ «ειλικρινή συλλυπητήρια» και διαβεβαίωσε πως ξεκίνησε «έρευνα» για το συμβάν. Χαρακτήρισε δε το έργο της ΜΚΟ στη Γάζα «κρίσιμο», λέγοντας πως είναι «στις πρώτες γραμμές της ανθρωπιστικής δράσης».

Ωρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά τις έντονες αντιδράσεις από υπουργεία Εξωτερικών «δυτικών» χωρών που έχασαν υπηκόους τους κατά την επίθεση, παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς χτες έγινε ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο οι δυνάμεις μας κατά λάθος χτύπησαν αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας». «Αυτά συμβαίνουν στον πόλεμο, θα το εξετάσουμε σχολαστικά και είμαστε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα κάνουμε καθετί για να μην ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Συστηματικά και συνεχή ισραηλινά πλήγματα στην παροχή βοήθειας

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός έχει από την αρχή του πολέμου στοχοποιήσει και άλλες οργανώσεις αρωγής με πρώτη την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δολοφονώντας συστηματικά εκατοντάδες υπαλλήλους της.

Εχει εξαπολύσει ακόμα πολύνεκρες επιθέσεις σε χώρους διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας πεινασμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να βρουν ένα πιάτο φαΐ.

Εχει επίσης δολοφονήσει δεκάδες τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η στοχοποίηση και καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων και δομών Υγείας στη Γάζα.

Τα παραπάνω βέβαια περνούν «στα ψιλά» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ.

Η WKC και στη συνέχεια η ΜΚΟ «Arena», που επίσης δραστηριοποιείται στη Γάζα, ανακοίνωσαν χτες πως αναστέλλουν, λόγω της επίθεσης, μέχρι νεοτέρας τις επιχειρήσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας. Και οι δύο ΜΚΟ ήταν υπεύθυνες για τη χορήγηση 2 εκατομμυρίων γευμάτων τη βδομάδα στην περιοχή.

Σε αντιδράσεις για την επίθεση προχώρησαν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Πολωνίας (που απαίτησε από το Ισραήλ επιπροσθέτως οικονομικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων), η Κομισιόν, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «βαθύ προβληματισμό» σε σχέση με την επίθεση.

Στην Κίνα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε «σοκ» για την επίθεση και στη Ρωσία εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως τέτοιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως δεν πρόκειται να κλείσει ο θαλάσσιος «ανθρωπιστικός διάδρομος», μολονότι δύο από τα τρία πλοία με βοήθεια της WCK που απέπλευσαν από το λιμάνι της Λάρνακας ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν μετά την ισραηλινή επίθεση. Καταδικάζοντας τους θανάτους των εργαζομένων της WCK, ο Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στη Λάρνακα, είπε ότι παρά τα τραγικά γεγονότα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ στην Ιερουσαλήμ έγινε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ να συμμετέχει σε αυτήν, ενώ το συνδικάτο Histadrut απειλεί να «κλείσει» τη χώρα με κινητοποιήσεις.

Αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα

Δραματικές είναι στο μεταξύ οι συνέπειες από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και στα νεογέννητα βρέφη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε αύξηση των κρουσμάτων βρεφικής θνησιμότητας στη Γάζα λόγω πείνας, ελλείψεων σε καθαρό νερό, θέρμανση, βασικά είδη διατροφής, φάρμακα και υπηρεσίες.

«Διαφορετικοί γιατροί, ιδιαίτερα σε μαιευτικές κλινικές, αναφέρουν ότι καταγράφουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται ελλιποβαρή και δεν επιβιώνουν κατά τη νεογνική περίοδο, καθώς γεννιούνται πολύ μικρά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Το παιδιατρικό νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπου φθάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 15 παιδιά υποσιτισμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία λόγω της καταστροφής της περιοχής από τον πόλεμο.

Νέα δολοφονία 20χρονου στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη συνέχισαν και χτες τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων Παλαιστινίων.

Επιπλέον, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν λίγες μέρες στη διάρκεια εισβολής του στρατού στην πόλη Τζενίν, ανακοινώθηκε χτες πως υπέκυψε στα τραύματά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της γενοκτονίας με επίθεση στη Ράφα και σφράγισμα μεθοριακών περασμάτων(2024-05-11 00:00:00.0)
Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια και κεντρική Γάζα(2024-04-12 00:00:00.0)
Θάνατος, ερείπια και πείνα αντί για γιορτή στη Γάζα(2024-04-11 00:00:00.0)
Το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα(2024-04-06 00:00:00.0)
Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις με επίκεντρο τη νότια Γάζα(2024-03-28 00:00:00.0)
Νέες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε πεινασμένους που περιμένουν ένα πιάτο φαΐ(2024-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ