Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της γενοκτονίας με επίθεση στη Ράφα και σφράγισμα μεθοριακών περασμάτων

Copyright 2024 The Associated

Σε κλιμάκωση της από αέρος και εδάφους επίθεσης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, εκεί όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προχώρησε το κράτος του Ισραήλ από τις 6 Μάη, κλείνοντας ταυτόχρονα ερμητικά τα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προαποφασισμένος χαρακτήρας αυτών των δύο εγκληματικών κινήσεων, που κλιμακώνουν τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία, την οποία είχε κάνει προηγουμένως αποδεκτή η Χαμάς...

Μετά από 217 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 78.572.

Διεύρυνση της επίθεσης αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο

Το ασταμάτητο σφυροκόπημα των ανατολικών και κεντρικών συνοικιών της Ράφα από αέρος και εδάφους έχει εκτοπίσει εκ νέου πάνω από 150.000 ανθρώπους από την περασμένη Δευτέρα. Περίπου 30.000 άνθρωποι τη μέρα εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Ράφα, ωστόσο δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν ισοπεδώσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας.


Copyright 2024 The Associated

Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Πέμπτης, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου ενέκρινε τη διεύρυνση της επίθεσης του κατοχικού στρατού στη Ράφα. Η απόφαση μεταδίδεται από ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα. Τα ίδια μέσα ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση των επιχειρήσεων θα γίνει δήθεν με «μετρημένο τρόπο», ώστε να μην περάσει τη γραμμή που - με περισσή υποκρισία - έχουν ορίσει οι ΗΠΑ ως «μεγάλη επιχείρηση».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» πάντως μεταδίδει ότι ισραηλινά τανκς κατέλαβαν την Παρασκευή τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τη Ράφα σε ανατολική και δυτική, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης. Οι κάτοικοι περιέγραψαν σχεδόν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ του κατοχικού στρατού και μαχητών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σφοδρές μάχες αναφέρονται και στη Ζεϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε μάχη στη βόρεια Γάζα.

Από τις 5 Μάη δεν έχει μεταφερθεί καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Παράλληλα, το κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων εξαντλεί τα λιγοστά αποθέματα σε καθαρό νερό και τρόφιμα, εντείνοντας την πείνα και τη δίψα για τον Παλαιστινιακό λαό, γεγονός που αναγκάζει διεθνείς ΜΚΟ να ανακοινώσουν πως θα τερματίσουν τις υπηρεσίες τους μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.


Copyright 2024 The Associated

Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ότι τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει ανοιχτά στη νότια Γάζα, έχουν καύσιμα μόλις για τρεις μέρες...

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε την Παρασκευή ότι από τις 5 Μάη δεν έχει μπει τίποτα στη Γάζα!

«Ούτε βοήθεια ούτε καύσιμα ούτε νερό ούτε εφόδια... τίποτε!», τόνισε στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», από τη Ράφα, λέγοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι αλεύρι για ψωμί για λίγες μέρες...

Εξήγησε πως οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι γιατί αυτό που έτρεμαν εδώ και καιρό (δηλαδή τη χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα) έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ζούσαν ήδη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τόνισε ότι οι άμαχοι στη Ράφα, όπως και σε άλλες περιοχές της Γάζας, υπόκεινται «σε μια πολιορκία μεσαιωνικού τύπου, σε συνδυασμό με την τακτική της καμένης γης και των σφοδρότατων βομβαρδισμών». «Δεν είναι μόνο οι βομβαρδισμοί που πρέπει να αντέξουν αλλά και η πείνα, οι αρρώστιες, η δίψα...», κατέληξε.

Μαζί με το επίσημο ισραηλινό κράτος, το εγκληματικό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας ενισχύεται και με επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε οργανώσεις και αυτοκινητοπομπές.

Την Παρασκευή εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάζοντας φωτιά! Αυτό ανάγκασε τους υπεύθυνους να τα κλείσουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, Π. Λαζαρινί, επρόκειτο για τη δεύτερη βίαιη επίθεση Ισραηλινών σε γραφεία του οργανισμού σε λιγότερο από μια βδομάδα.

Αντίστοιχα, η Ιορδανία κατήγγειλε επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα σύνορα με τη Γάζα.

Ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Σμιθ, που δουλεύει σε ανθρωπιστική αποστολή σε νοσοκομείο της Ράφα, είπε στο BBC την Πέμπτη ότι έχουν αρχίσει τα τελευταία 24ωρα τις προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων. Τόνισε ότι οι ασθενείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν ξέρουν πώς και πού να μεταφέρουν ανήμπορους ανθρώπους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ωρου ήταν οι σφοδρότεροι εδώ και βδομάδες και ότι συνεχώς μεταφέρονται αιμόφυρτοι άμαχοι κάθε ηλικίας.

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε επίσης πως το 50% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ράφα έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές και πως το καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Πλέον λειτουργούν μόλις 2 από τα 6 εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής σε περιοχές που βομβαρδίζονται συνεχώς και είναι κατάμεστες από κόσμο.

Επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν με τη βοήθεια Εβραίων εποίκων τις επιθέσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Οχθη.

Οι εισβολές του στρατού σε πόλεις και χωριά, οι μαζικές συλλήψεις και οι κατεδαφίσεις σπιτιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Ρουτίνα έχουν γίνει και οι βάρβαρες επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους χωρικούς και κοινότητες Βεδουίνων.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί νεαρών Παλαιστινίων, παιδιών και εφήβων, είναι στην «ημερήσια διάταξη» του στρατού κατοχής, καθώς κλιμακώνεται η βία στο πλαίσιο πίεσης για ξεριζωμό των Παλαιστινίων και από περιοχές της Δυτικής Οχθης.


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ