Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Θάνατος, ερείπια και πείνα αντί για γιορτή στη Γάζα

Ισραηλινή επίθεση με θύματα γιους και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

©Anadolu Agency

Το χτεσινό τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού βρήκε τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας αντιμέτωπους με όλα τα δεινά από τη συνέχιση του μακελειού από το Ισραήλ εδώ και 187 μέρες, με νέες δολοφονικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, που αυξάνουν κι άλλο τα δεκάδες χιλιάδες θύματα, με ισοπεδωμένες πόλεις, με την πείνα να θερίζει...

Κατά τον χτεσινό απολογισμό θυμάτων που έδωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφθασαν τους 33.482 και οι τραυματίες τους 76.049. Σε αυτά τα νούμερα δεν προσμετράται ο αριθμός των αγνοούμενων οι οποίοι έμειναν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, που κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ 7.000 - 8.000 ατόμων.

Ειδησεογραφικά δίκτυα κατέγραφαν την απουσία κάθε διάθεσης και την αδυναμία των Παλαιστινίων της Γάζας να γιορτάσουν τη χτεσινή παραδοσιακή γιορτή, καθώς πάνω από το 90% των οικογενειών και των εκτοπισμένων αμάχων στερούνται τα πιο βασικά πράγματα, όπως καθαρό τρεχούμενο νερό, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, στέγη, υπηρεσίες Υγείας, κ.ά.

Καταγγελίες για το ισραηλινό «μπλόκο» στην ανθρωπιστική βοήθεια

Τα σπίτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων έχουν μετατραπεί σε βουνά ερειπίων, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να εμποδίζει τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε χτες ότι τα μισά από τα κομβόι τροφίμων του Μάρτη για τη βόρεια Γάζα μπλοκαρίστηκαν από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο λιμός να θερίζει τις ζωές κυρίως παιδιών, ασθενών και τραυματιών.

Σε αυτό το φόντο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέτασε χτες την προσφυγή 5 ισραηλινών ΜΚΟ που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική της αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην προσφυγή τους στις 18 Μάρτη, οι 5 ΜΚΟ ζητούσαν οι ισραηλινές αρχές «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους ως δύναμης κατοχής» παρέχοντας κάθε απαραίτητη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

«Πολλές πολιτικές αποφάσεις του Ισραήλ εμποδίζουν την πρόσβαση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η Μίριαμ Μαρμούρ της οργάνωσης Gisha. Η ίδια αναφέρθηκε κυρίως στην απαγόρευση των αρχών να χρησιμοποιηθεί το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Γάζα. «Η πραγματικότητα επί του πεδίου μάς κάνει να σκεφτόμαστε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την αρχή της συλλογικής τιμωρίας», αναφέρει η αίτηση που κατέθεσαν οι οργανώσεις Gisha, Adalah, Ενωση Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, HaMoked και Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλεξάντρ Φορ, συντονιστής βοήθειας στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», έκανε λόγο για ατελείωτα προβλήματα, με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας «μπλοκαρισμένα, για τα οποία χρειάζονται άδειες», που κάνουν πολύ καιρό να εκδοθούν.

«Ολα τα σημεία πρόσβασης βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτήν τη στιγμή (...) Αυτό σημαίνει πολλές ώρες μετακινήσεων, σημεία ελέγχου όπου γίνονται εξακριβώσεις, και υπερβολικά πολύς χαμένος χρόνος κάθε φορά που πρέπει να πάμε προς βορρά, όπου ο κίνδυνος λιμού είναι πιο μεγάλος», τόνισε ο υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή της ΜΚΟ Action Against Hunger, Ζαν - Ραφαέλ Πουατού.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να εμφανίσει τις τελευταίες μέρες μια «βελτιωμένη» εικόνα σε ό,τι αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 419 φορτηγά εισήλθαν τη Δευτέρα στη Γάζα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτώβρη. Ωστόσο ο ΟΗΕ κατέγραψε τη διέλευση μόλις 223 φορτηγών εκείνη τη μέρα.

Ο Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), είπε την Τρίτη από τη Γενεύη ότι τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα είναι γεμάτα μόνο κατά το ήμισυ, «μια απαίτηση» του Ισραήλ ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση, «με 300 φορτηγά τη μέρα δεν θα αλλάξουμε τα δεδομένα», τόνισε ο Πουατού, εξηγώντας ότι πριν από τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια κάθε μέρα.

Επιδρομή με στόχο παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εντείνει αμείωτα τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια τέτοια επίθεση σκοτώθηκαν χτες τρεις γιοι και τρία εγγόνια του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στο Κατάρ.

Σε δηλώσεις του στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετά την επίθεση, ο Χανίγια ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, που περιλαμβάνουν την οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους. «Εάν νομίζουν πως βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και προτού το κίνημα (της Χαμάς) καταθέσει την απάντησή του, θα υποχρεώσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της, τρέφουν ψευδαισθήσεις», δήλωσε.

Αμέσως μετά, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι θα πρέπει να ασκηθούν «όλες οι μορφές πιέσεων στη Χαμάς» προκειμένου να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για προσωρινή εκεχειρία και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι...

Τελικά, αργότερα χτες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τα θύματα πως ήταν «καθ' οδόν για τρομοκρατική ενέργεια».

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι άμαχοι που επέστρεψαν στη νότια πόλη Χαν Γιούνις πριν από λίγες μέρες, δήλωσαν χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους του «Al Jazeera» ότι η πόλη τους είναι πλέον αγνώριστη και ότι όσα σπίτια δεν βομβαρδίστηκαν, κάηκαν και όσα δεν κάηκαν υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Ανάμεσα στα σπίτια που πυρπολήθηκαν ήταν και αυτό μιας 94χρονης ανήμπορης γιαγιάς που έπασχε από Αλτσχάιμερ, την απομάκρυνση της οποίας είχαν εμποδίσει οι στρατιώτες πριν από μερικές βδομάδες. Οι συγγενείς που επέστρεψαν χτες στο καμένο σπίτι τους μπήκαν και βρήκαν τα αποκαΐδια του σώματός της πάνω στο κρεβάτι...

Ο κατοχικός στρατός παραμένει στη Γάζα...

Νωρίτερα, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός «Περιφερειακής Συνεργασίας», Ντ. Αμσαλέμ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του στρατού ότι είναι «ψευδείς» οι πληροφορίες πως έφυγαν όλες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γάζα εκτός από μια μεραρχία. Οπως τόνισε, στη Γάζα παραμένουν «σημαντικές δυνάμεις που πολεμούν σε καθημερινή βάση».

Παράλληλα, χτες, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο στρατός φτιάχνει νέο «μεθοριακό πέρασμα» για «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα και ότι επί του παρόντος σταματούν οι εργασίες για την επαναλειτουργία του περάσματος Ερέζ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για επανάληψη των κινητοποιήσεων Εβραίων εποίκων που εμπόδιζαν ως και πριν από μερικές βδομάδες την αποστολή τροφίμων και άλλης βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Ραμόν κάλεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Χ. Χαλεβί, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία του στρατού να εμποδίσει τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, να παραιτηθεί. «Ελπίζω πως η παραίτηση του Χαλεβί θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα παραιτηθεί όλη η ηγεσία του στρατού που είναι υπεύθυνη γι' αυτήν την αποτυχία», τόνισε ο Ραμόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ