Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες ισραηλινές απειλές για επίθεση σε ιρανικό έδαφος

Το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης και τις απειλές κατά του Ιράν, 10 μέρες μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά της περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Χτες, οι Ισραηλινοί υπουργοί Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, απείλησαν με επίθεση το Ιράν στο έδαφός του σε περίπτωση που υλοποιήσει σε βάρος του Ισραήλ αντίποινα με άμεση επίθεση, ως εκδίκηση για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό. Λίγη ώρα πριν ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε το κράτος - δολοφόνο ότι «θα τιμωρηθεί» και θα πάρει την κατάλληλη απάντηση για την πολύνεκρη επίθεση της 1ης Απρίλη στη Δαμασκό, θυμίζοντας πως οι επιθέσεις σε ξένα προξενεία και πρεσβείες συνιστούν επίθεση στο έδαφος των χωρών τους... «Το κακό καθεστώς έκανε λάθος και θα πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», είπε ο Χαμενεΐ.

Από την άλλη, ο Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, σχολίασε, αναφερόμενος στο Ιράν, ότι «οιαδήποτε επίθεση στη χώρα μας θα αντιμετωπίσει ισχυρή άμυνα πριν από μια ισχυρή απάντηση στο έδαφός του». «Σε αυτόν τον πόλεμο, δεχόμαστε επιθέσεις σε πάνω από ένα μέτωπα από διάφορες κατευθύνσεις. Οποιος εχθρός δοκιμάσει να μας επιτεθεί, πρώτα θα συναντήσει σθεναρή άμυνα», είπε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας πως αυτό αφορά «οποιονδήποτε επιτεθεί στη χώρα μας, όπου και να είναι, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κατς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα επιτεθεί στο Ιράν». Την ίδια ανάρτηση έκανε στη συνέχεια και στα φαρσί.

Στο μεταξύ, ιρανική διπλωματική πηγή ενημέρωσε χτες τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», που διάκειται φιλικά στη Χεζμπολάχ, ότι η Τεχεράνη έχει προτείνει στις ΗΠΑ επί του παρόντος να μη χτυπήσει το Ισραήλ εάν γίνει εκεχειρία στη Γάζα και το Ισραήλ δεν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα. Η ίδια πηγή είπε στην εφημερίδα πως Ιράν και ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει μηνύματα μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό μέσω Ομάν. Σημείωσε δε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της εκστρατείας στη Γάζα επιχειρώντας να σύρει τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν και ότι το τελευταίο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν εάν απαντήσει κατά του Ισραήλ. Οι δε ΗΠΑ ζήτησαν από την Τεχεράνη να μην πάρει εκδίκηση χτυπώντας αμερικανικούς στόχους στην περιοχή. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το Ιράν «επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες που περιορίζουν την επέκταση του πολέμου στην περιοχή» κρατώντας τις ΗΠΑ μακριά από τη σύγκρουση.

Δολοφονία στελέχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ενας 57χρονος Λιβανέζος, που φέρεται πως εργαζόταν στην τράπεζα της Χεζμπολάχ, Bayt al-Malον, στον τομέα οικονομικών υπηρεσιών και λειτουργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ Ιράν και Χαμάς, βρέθηκε χτες νεκρός σε βίλα του Μπέιτ Μέρι, ορεινό θέρετρο επάνω από τη Βηρυτό. Είχε δεχθεί τουλάχιστον 5 σφαίρες, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας. Το θύμα, που λεγόταν Μοχάμαντ Σαρούρ, είχε πάνω του χρήματα που δεν άγγιξαν οι δολοφόνοι.

Πηγή ασφαλείας στον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν στόχος αμερικανικών κυρώσεων και διευκρίνισε ότι εργαζόταν για τις οικονομικές υπηρεσίες της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Ο Σαρούρ κατηγορούνταν από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στη μεταφορά «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων της δύναμης αλ-Κοντς μέσω της Χεζμπολάχ στη Χαμάς για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα, χτες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε «στρατιωτικό κτίριο» της Χεζμπολάχ κοντά στην περιοχή Αΐτα Ας Σαμπ και άλλες εγκαταστάσεις της οργάνωσης στο αλ Χιαμ του Νότιου Λιβάνου.

Νέες επιθέσεις των Χούθι

Αργότερα χτες βράδυ στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Χούθι ανακοίνωσε πως η οργάνωσή του εξαπέλυσε επιθέσεις κατά τεσσάρων σκαφών, εκ των οποίων το ένα ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στοχοποιήθηκε ενώ έπλεε στον Κόλπο του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ