Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Φουντώνουν οι απειλές γενικής ανάφλεξης

Σφοδρές αντιδράσεις για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο από Ρωσία, Κίνα, Αραβικό Σύνδεσμο και χώρες του Κόλπου

Φουντώνουν επικίνδυνα οι κίνδυνοι γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά τον προχτεσινό πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση του κτιρίου και τον θάνατο, μαζί με πολλούς άλλους, δύο Ιρανών στρατηγών, των Mohammad Reza Zahedi και Mohammad Hadi Hajriahimi. Χτες, η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στον νεότερο απολογισμό μεταδίδοντας πως οι νεκροί έφθασαν τους 13, εκ των οποίων οι 7 ήταν Ιρανοί και 6 Σύροι.

Η επίθεση, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποφασίστηκε «η απαιτούμενη απάντηση» στην επίθεση και πως αυτή θα δοθεί σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξει το Ιράν.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν (1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη), μέσω του Ελβετού πρέσβη στην Τεχεράνη που λειτουργεί ως σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ότι θεωρούνται υπόλογες για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε γνώριζαν εκ των προτέρων για την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για τη σοβαρή ισραηλινή επίθεση δεν εκτόνωσαν τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν αλλά και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, που προειδοποίησαν αμφότερες με σθεναρά αντίποινα.

Ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος. Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα τιμωρηθεί» για την επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού τονίζοντας: «Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, ομοίως καταδίκασε την ισραηλινή πρωτοφανή επίθεση τονίζοντας ότι «δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο αυτό έγκλημα».

Την επίθεση καταδίκασε το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PFLP) που τη χαρακτήρισε «σοβαρή κλιμάκωση οργανωμένης κρατικής τρομοκρατίας».

Το Ισραήλ δεν σχολίασε καθόλου στις αντιδράσεις του Ιράν ούτε πήρε επίσημα την ευθύνη γι' αυτήν την ασυνήθιστη επίθεση. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επέρριψε εμμέσως, αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ευθύνη... στο Ιράν για ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, δείχνοντας πως επρόκειτο για απάντηση σε μια αναίμακτη επίθεση που έγινε το πρωί της 1ης Απρίλη σε ισραηλινή ναυτική βάση στο Εϊλάτ, στα νότια...

Εντονες αντιδράσεις Ρωσίας, Κίνας και σιγή «Δύσης»

Ο βομβαρδισμός στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η πολύ σοβαρή σημασία της φάνηκε να υποβαθμίζεται σκοπίμως από αρκετές «δυτικές» χώρες που έκαναν πως ...δεν είδαν μία πολύ σοβαρή παραβίαση των διεθνών συνθηκών της Βιέννης για τις ξένες διπλωματικές αποστολές...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε χτες το πλήγμα ζητώντας τον «σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και της Συνθήκης της Βιέννης (1961) για τις διπλωματικές σχέσεις. Ζήτησε επίσης «να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση», προειδοποιώντας ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση σε μια ήδη ασταθή περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν πρωτοφανή δεινά στη Συρία, στον Λίβανο, στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Στη Μόσχα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε χτες ότι «το αεροπορικό πλήγμα που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό είναι μια επιθετική ενέργεια» και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες, σπεύδοντας όμως να δηλώσει ότι «η Ρωσία δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, καταδικάζοντας την επίθεση είπε ότι «η ασφάλεια των διπλωματικών θεσμών δεν μπορεί να παραβιάζεται και η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ισχυρές χώρες του Κόλπου με πρώτες τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ και οι 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, που κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο και να βουτήξει την περιοχή στο χάος».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης το Πακιστάν και ο Αλί αλ Καχούμ, εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, εξέφρασε ανησυχία για τη «φερόμενη ισραηλινή επίθεση» στο ιρανικό προξενείο και προειδοποίησε για τους κινδύνους κλιμάκωσης ζητώντας «αυτοσυγκράτηση», τόνισε δε ότι «η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ