Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια και κεντρική Γάζα

Επίθεση με ισραηλινά πυρά εναντίον αυτοκινητοπομπής της UNICEF

Copyright 2024 The Associated

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς ιδιαίτερα στη νότια και την κεντρική Γάζα συνέχισε και χτες για 188η μέρα το μακελειό εναντίον του παλαιστινιακού λαού ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, αυξάνοντας κι άλλο τα θύματα.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 33.545 και οι τραυματίες τους 76.094, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 45 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές εξαπολύθηκαν χτες από το πρωί έως το μεσημέρι στη νότια πόλη Ράφα, εκεί όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με την ισραηλινή κυβέρνηση να προαναγγέλλει συνεχώς ότι θα εξαπολύσει γενικευμένη χερσαία επίθεση.

Από τις επιδρομές στη Ράφα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν ο Νάσερ Γιάκοβ Τζάμπιρ Νάσερ, τον οποίο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι χαρακτήρισε «χρηματιστή - κλειδί της Χαμάς», που μετέφερε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» από την έναρξη του πολέμου στη Ράφα.

Χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιδρομές έγιναν παράλληλα και στην κεντρική Γάζα, που ξεκίνησαν από αργά το βράδυ της Τετάρτης. Επίκεντρο των επιχειρήσεων αυτών ήταν το προσφυγικό στρατόπεδο Νουσεϊράτ, όπου βομβαρδίστηκαν σχολείο και πολυκατοικία. Εκεί, εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες δεκάδες άμαχοι μεταξύ πυρών και ερειπίων. Στη συνέχεια, πολλοί άμαχοι, εν μέσω πανικού, άρχισαν να αποχωρούν από το Νουσεϊράτ και άλλες περιοχές της κεντρικής Γάζας με κίνδυνο της ζωής τους.

Συστηματικές επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών αποστολών

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει συστηματικά τις επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιστολών, στον απόηχο και της φονικής επίθεσης που εξαπέλυσε την 1η Απρίλη σε βάρος αυτοκινητοπομπής της ΜΚΟ WCK, σκοτώνοντας ξένους υπαλλήλους και τον Παλαιστίνιο οδηγό τους.

Ετσι την Τετάρτη, στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έριξε πυρά εναντίον αυτοκινήτων ανθρωπιστικής αποστολής της UNICEF.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η Τες Ντάνκαν, στέλεχος της UNICEF που συμμετείχε στο κομβόι αυτοκινήτων της οργάνωσης, ενώ περίμεναν να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα ξαφνικά δέχθηκαν πυρά. Η ίδια τόνισε πως χτυπήθηκαν τα αυτοκίνητα της οργάνωσης και πως από θαύμα δεν υπέστησαν τραυματισμό ή θύματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η UNICEF αναφέρεται πως το συμβάν καταγγέλθηκε στις ισραηλινές αρχές και επισημαίνεται «με λύπη πως οι ανθρωπιστικές αποστολές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους, ενώ προσπαθούν να μεταφέρουν βοήθεια κρίσιμη για τη διάσωση ανθρώπων».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ένα ακόμη μέλος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Μοχάμαντ Αμπντούλ Λατίφ Αμπού Σαΐντ, υπέκυψε στα τραύματά του, δύο βδομάδες αφότου τον πυροβόλησαν Ισραηλινοί στρατιώτες κατά την εισβολή στο νοσοκομείο Αμάλ της νότιας πόλης Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», οι νεκροί υπάλληλοι της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα είναι τουλάχιστον 27.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως θα έρθει «βοήθεια»

Σε ένα τέτοιο φόντο, με το Ισραήλ να χρησιμοποιεί την πείνα, με το συστηματικό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών αποστολών, ως ένα ακόμα όπλο κατά του παλαιστινιακού λαού, η ισραηλινή ηγεσία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λέγοντας πως οι Ενοπλες Δυνάμεις «ξεκινούν μία νέα φάση ανθρωπιστικών» επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας χερσαίο πέρασμα για φορτηγά, ώστε να φθάσουν άμεσα στο βόρειο τμήμα. «Δουλέψαμε μαζί με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς από όλο τον κόσμο για να φτιάξουμε νέα, βελτιωμένα μέτρα που θα αυξήσουν την ροή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας από στεριά, αέρα και θάλασσα», είπε ο Χαγκάρι.

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, είχε πει πως φτιάχνεται ένα νέο χερσαίο πέρασμα κοντά στο κιμπούτς Ζικίμ, ώστε να περνούν από εκεί τουλάχιστον 50 φορτηγά τη μέρα.

Ο Χαγκάρι ανακοίνωσε πως υπάρχει συντονισμός κινήσεων με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία πλωτής αποβάθρας στην κεντρική Γάζα για την προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, στελέχη του ΟΗΕ και ΜΚΟ ανθρωπιστικής αρωγής καταγγέλλουν τα τεράστια εμπόδια που βάζει το Ισραήλ στο πέρασμα των φορτηγών με τη βοήθεια μέσα στη Γάζα, λόγω μιας σειράς διαδικασιών που τα μπλοκάρουν, το γεγονός ότι επιβάλλει πολλά φορτηγά να είναι γεμάτα μόνο κατά το ήμισυ (στο όνομα της «διευκόλυνσης» του ελέγχου), αμφισβητούν τα στοιχεία που ανακοινώνει το Ισραήλ για το πόσα φορτηγά μπαίνουν στη Γάζα κ.ά.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χτες πως άρχισαν να καταφθάνουν στη βόρεια Γάζα τα πρώτα φορτία με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά οι τιμές των τροφίμων είναι απλησίαστες. Για παράδειγμα ανέφεραν πως 30 αυγά πριν από τον πόλεμο κόστιζαν 3 δολάρια και τώρα κοστίζουν 35. Κανένα φορτηγό χτες δεν πέρασε από το πέρασμα Ερέζ, που υποτίθεται πως είναι «ανοικτό» κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου...

Νέες επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, Εβραίοι έποικοι με τις πλάτες του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν τις εν ψυχρώ επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων.

Προχτές βράδυ επιτέθηκαν στο χωριό Λουμπάν ας Σαρκίγια και έγραψαν σε σπίτια χωρικών τη λέξη «Εκδίκηση» στα εβραϊκά και σχημάτισαν το άστρο του Δαυίδ. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον ένα σπίτι και σε αυτοκίνητα Παλαιστινίων όχι μόνο σε αυτό το χωριό αλλά και στο παρακείμενο Μουγαγίρ. Οι κάτοικοι των χωριών ξεσηκώθηκαν και ενωμένοι απώθησαν τις ορδές των εποίκων.

Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους πάνω από 459 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 4.750 άλλοι. Πολλές χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί με διάφορα προσχήματα, έχουν υποβληθεί στη διάρκεια ανακρίσεων σε εξευτελισμούς, ταπεινώσεις και βασανιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ