Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα

Ξεπέρασαν τους 33.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Το ισοπεδωμένο συγκρότημα του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», που ήταν το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Το ισοπεδωμένο συγκρότημα του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», που ήταν το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας
Με συνεχείς επιθέσεις και βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και μικρών παιδιών, νοσοκομείων, κατοικιών και περιοχών όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι, όπως και εναντίον υγειονομικών, εργαζομένων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και πεινασμένων που αναζητούν ένα πιάτο φαΐ, το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή, μετά από 182 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 33.000. Τουλάχιστον 33.091 έχουν σκοτωθεί και άλλοι 75.750 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού αυξάνεται συνεχώς η ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα και προχωρά το απαράδεκτο σχέδιο της δημιουργίας «νεκρών ζωνών».

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την Παρασκευή - που ήταν η τελευταία μέρα του Ραμαζανιού - περιοχές της βόρειας, νοτιοδυτικής, κεντρικής και νότιας Γάζας, μεταξύ τους και τις σχεδόν ισοπεδωμένες ανατολικές συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι και άμαχοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έχει καταστραφεί το 62% των κατοικιών στη Γάζα (μερικώς ή ολικώς) και έχει εκτοπιστεί το 75% των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από αυτούς πάνω από μία φορά.

Το ένα από τα τρία οχήματα του κομβόι της WCK, χτυπημένο στην οροφή, ακριβώς στο εμφανές λογότυπο της οργάνωσης...

Copyright 2024 The Associated

Το ένα από τα τρία οχήματα του κομβόι της WCK, χτυπημένο στην οροφή, ακριβώς στο εμφανές λογότυπο της οργάνωσης...
Η UNICEF ανακοίνωσε επίσης ότι πάνω από 620.000 παιδιά αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, καθώς καταστράφηκαν 8 στα 10 σχολεία που λειτουργούσαν στον θύλακα.

Πάνω από 1.000 παιδιά έχουν χάσει ένα ή και τα δύο τους πόδια, περισσότερα από 50.000 άλλα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πείνα και αφυδάτωση, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Το 30% των παιδιών έως 2 ετών στη βόρεια Γάζα λιμοκτονεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε αύξηση των κρουσμάτων βρεφικής θνησιμότητας στη Γάζα λόγω πείνας, ελλείψεων σε νερό, βασικά είδη διατροφής, φάρμακα.

Συστηματική στοχοποίηση υποδομών και εργαζομένων Υγείας και Αρωγής

Στις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, και στη συστηματική στοχοποίηση ειδικά των εργαζομένων και των υποδομών των οργανώσεων αρωγής, ήρθε να προστεθεί την περασμένη Δευτέρα η εγκληματική επίθεση εναντίον κομβόι οχημάτων της ΜΚΟ «World Central Kitchen» (WCK), με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 υπαλλήλων της, 6 ξένων και ενός Παλαιστινίου.

Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της WCK Χοσέ Αντρές μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», η οργάνωση είχε ενημερώσει τον ισραηλινό στρατό για τις κινήσεις της, διατηρούσε συνεχή επικοινωνία και είχε τοποθετήσει στην οροφή όλων των φορτηγών ευδιάκριτα λογότυπα της οργάνωσης, ώστε να αποφευχθεί η στοχοποίησή τους.

«Δεν ήταν μια κακιά στιγμή, "ωχ, ρίξαμε τη βόμβα σε λάθος μέρος"», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν «συστηματικά, όχημα προς όχημα» τους εργαζόμενους της οργάνωσης, υπογράμμισε. Αντίστοιχα, έρευνα του αραβικού δικτύου «Al Jazeera» επεσήμανε ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε τρεις διαδοχικές φορές τα τρία φορτηγά του κομβόι της WCK, με τις τρεις επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο κατοχικός στρατός έκαναν λόγο περί «τραγικού λάθους» και προσπάθησαν να παρουσιάσουν την εγκληματική επίθεση ως κάτι το μεμονωμένο. Σε μια προσπάθεια δε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις, ο στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποπομπή ενός συνταγματάρχη και ενός ταγματάρχη που θεωρήθηκαν «υπεύθυνοι» για την επίθεση.

Στο μεταξύ, παρά τις επίσημες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «ξεπλύνει» το Ισραήλ όχι μόνο για την εγκληματική επίθεση στο κομβόι, αλλά συνολικά για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι απέρριψε το ενδεχόμενο εσκεμμένης επίθεσης στο κομβόι της WCK, καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο, ενώ ξεδιάντροπα πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Ισραήλ ουδέποτε μέσα στους 6 μήνες του πολέμου στη Γάζα παραβίασε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, στους 6 μήνες του μακελειού από το κράτος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ο κατοχικός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες δολοφονικές επιθέσεις σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, ασθενοφόρα, οργανώσεις αρωγής κ.ο.κ.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες τόνισε πρόσφατα ότι από την αρχή του πολέμου στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 196 υπάλληλοι οργανώσεων αρωγής, εκ των οποίων 175 ήταν υπάλληλοι του ΟΗΕ.

Πολλά είναι τα θύματα και ανάμεσα στους διασώστες και τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η ολοκληρωτική καταστροφή του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από νέα 15ήμερη πολιορκία του από τον ισραηλινό στρατό, τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος πυρπολήθηκαν ή βομβαρδίστηκαν και δεκάδες πτώματα συνεθλίβησαν από τα άρματα μάχης και τα στρατεύματα κατά την αποχώρησή τους.

Βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Παράλληλα, νέα ανατριχιαστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν μεσοβδόμαδα σε ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», που αποκάλυψε επιστολή γιατρού ο οποίος υπηρετούσε σε νοσοκομείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sde Teiman, όπου κρατούνται περίπου 800 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα ως «ύποπτοι τρομοκράτες».

Στην επιστολή του προς την κυβέρνηση και τον γενικό εισαγγελέα ο γιατρός υπογραμμίζει ότι εκεί διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, παραβιάζοντας κάθε ηθικό κανόνα και κάθε ιατρικό κώδικα δεοντολογίας.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι οι κρατούμενοι που οδηγούνται στο νοσοκομείο σιτίζονται με καλαμάκι, τους έχουν σιδερένια δεσμά σε χέρια και πόδια και κάλυμμα στα μάτια 24 ώρες το 24ωρο, ενώ εμποδίζουν ακόμα και την πρόσβασή τους σε τουαλέτα, αναγκάζοντάς τους να φορούν πάνες!

Καταγγέλλει επίσης ότι αρκετοί υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό άκρων, λόγω των μολύνσεων που τους προκαλούν τα μεταλλικά δεσμά.

Το στρατόπεδο Sde Teiman δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα που φτιάχτηκαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ για την κράτηση και ανάκριση Παλαιστινίων (μεταξύ τους γυναικών και ανηλίκων) μέχρι να αποφασιστεί η μεταφορά τους σε κανονική φυλακή, όπου και εκεί υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια...

Εγκλήματα πολέμου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Χαρακτηριστικό για τη συστηματική και σκόπιμη σφαγή των Παλαιστίνιων αμάχων είναι το εκτενές ρεπορτάζ του Ισραηλινού δημοσιογράφου Γιουβάλ Αβραάμ στην ιστοσελίδα «mekomit.co.il» και στο περιοδικό «972+», τα στοιχεία του οποίου αναδημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για τη στοχοποίηση «τρομοκρατών» και στη συνέχεια την εξόντωσή τους, αδιαφορώντας για τους θανάτους αμάχων.

Σύμφωνα με πηγές στον ισραηλινό στρατό που επικαλείται το ρεπορτάζ, το σύστημα ΤΝ Lavander «ενοχοποίησε» 37.000 άνδρες ως δυνητικά σχετιζόμενους με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ», με βάση την ηλικία, το φύλο, τα μοτίβα κινήσεων και τις επαφές τους σε κινητά τηλέφωνα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το σύστημα Lavander χρησιμοποιήθηκε για τη στοχοποίηση και την εξολόθρευση των εν λόγω στόχων, ενώ ο ισραηλινός στρατός όρισε ποσοστώσεις για τις δολοφονίες αμάχων που θα είναι «αποδεκτές» ώστε να σκοτωθούν τα εν λόγω πιθανά μέλη της Χαμάς.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις πρώτες βδομάδες του πολέμου ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξουσιοδότησε επιθέσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, από τις οποίες σκοτώνονταν 15 έως 20 άμαχοι για κάθε στόχο.

Σε πολλές περιπτώσεις που ο στόχος ήταν κάποιος ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε τη δολοφονία άνω των 100 αμάχων για την εξόντωση ενός μόνο διοικητή...

Συχνά οι επιθέσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη γίνονταν με μη κατευθυνόμενες βόμβες, οι οποίες κατεδάφιζαν ολόκληρες πολυκατοικίες με πλήθος αμάχων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο ισραηλινός στρατός απέφυγε συστηματικά τη χρήση «έξυπνων» βομβών ακριβείας σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή «δεν συμφέρει να χρησιμοποιείς ακριβά όπλα σε ασήμαντους ανθρώπους»...

Με τη χρήση της ΤΝ για τον καθορισμό στόχων και επιθέσεων, ο έλεγχος των καταλόγων θανάτου απαιτούσε κατά μέσο όρο μόλις 20 δευτερόλεπτα ανά στόχο μόνο για την έγκρισή της, αναφέρει ένας αξιωματικός.

Κατασχέσεις γης και δολοφονικές επιδρομές στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα η κατοχική βία εντείνεται καθημερινά και στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός και Εβραίοι έποικοι κλιμακώνουν τις δολοφονικές επιθέσεις και τις κατασχέσεις παλαιστινιακής γης.

Με αφορμή τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης (30 Μάρτη), η «Επιτροπή Αντίστασης στον Εποικισμό και στο Τείχος - Απαρτχάιντ» ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβρη το Ισραήλ έχει κατασχέσει 2.700 εκτάρια γης (ή 2.380 τ.χλμ.), που ισοδυναμούν με το 42% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και το 69% της περιοχής C, που είναι υπό την απόλυτη «δικαιοδοσία» του ισραηλινού στρατού.

Η επιτροπή ανέφερε ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν «νεκρές ζώνες» πέριξ των ισραηλινών εποικισμών με διαταγή του στρατού, ενώ το Ισραήλ βάζει άμεσα σε εφαρμογή 52 μεγάλα οικιστικά σχέδια με σκοπό να χτίσει 8.829 νέες κατοικίες για εποίκους. Μέρος των σχεδίων αυτών αφορά και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου καταστρώνονται 13 οικοδομικά σχέδια, τα περισσότερα στον εποικισμό Maale Adumim.

Στο μεταξύ, οι δολοφονίες Παλαιστινίων και δη παιδιών συνεχίζονται. Μέσα στη βδομάδα δολοφονήθηκε μεταξύ άλλων ένας 13χρονος, στη διάρκεια εισβολής στην Καμπατίγια.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι την Παρασκευή δολοφονήθηκαν στη Δυτική Οχθη 455 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους 117 παιδιά. Τραυματίστηκαν άλλοι 4.700, στους οποίους περιλαμβάνονται 724 παιδιά, και εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους πάνω από 1.620 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους 710 παιδιά.

Μέχρι σήμερα είναι στις φυλακές 204 παιδιά...


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ