Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαρκής στήριξη με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα

Και ...ανθρωπιστική υποκρισία

Πορεία πρόσω ολοταχώς για επικίνδυνη γενίκευση της πολεμικής αναμέτρησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου χαράζουν ΗΠΑ και Ισραήλ, με τις πλάτες των «συμμάχων» τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο φόντο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης για το περιφερειακό ξαναμοίρασμα πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς της και αγορών.

Σε αυτό το «κάδρο», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξασφάλισε το βράδυ της Πέμπτης τη συνέχιση του πολέμου με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη των ΗΠΑ, που εξοπλίζουν αδιάλειπτα το κράτος - δολοφόνο.

Κι άλλα φανερά και κρυφά όπλα, βόμβες και αεροπλάνα...

Τη Δευτέρα 1η Απρίλη, που ο ισραηλινός στρατός χτύπησε φορτηγά της ΜΚΟ WCK, σκοτώνοντας 7 άτομα, και βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, σκοτώνοντας άλλα 13, έγινε γνωστό μέσω ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» ότι οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν στο κράτος - δολοφόνο, παρά τις υποκριτικές «ανησυχίες» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε στο Ισραήλ πάνω από 1.800 βόμβες Mk.84 (900 κιλών) και περίπου 500 βόμβες Mk.82 (225 κιλών)! Με βάση δε τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, την περασμένη βδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης τη μεταφορά 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35A και κινητήρων για τα F-35, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, με τη δικαιολογία ότι η μεταφορά είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο το 2008 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν υποχρεωμένο να ζητήσει νέα άδεια. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν αναμένονται στο Ισραήλ πριν το 2025, είναι φανερό ότι οι εξοπλισμοί αυτοί αφορούν τα επόμενα στάδια κλιμάκωσης των περιφερειακών συγκρούσεων, με πρώτο στόχο το Ιράν, που είναι μακράν ο ισχυρότερος γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την περσινή αναθέρμανση των σχέσεών του με χώρες του Κόλπου και δη τη Σαουδική Αραβία, με την οποία οι ΗΠΑ (και επί Τραμπ και επί Μπάιντεν) παζαρεύουν την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα αμερικανικά εχέγγυα ασφαλείας και βοήθεια στην κατασκευή πυρηνικού προγράμματος.

Σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο Μ. Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν εδώ και δεκαετίες δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ». Ισχυριζόμενος δε ότι «το Ισραήλ περιβάλλεται από οντότητες που έχουν ορκιστεί για την καταστροφή του», πρόσθεσε πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια σε αυτούς τους αντιπάλους. Γι' αυτόν τον σκοπό έχουμε μια μακροχρόνια σχέση ασφάλειας μαζί τους, στο πλαίσιο της οποίας τούς παρέχουμε πάνω από 3 δισ. δολάρια ετησίως και βοήθεια για την ασφάλεια».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε πρόσφατη ανάλυσή του για τους αμερικανικούς εξοπλισμούς στο Ισραήλ, επεσήμανε ότι από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, μετά τη «Νάκμπα» (Καταστροφή) της ιστορικής Παλαιστίνης, οι ΗΠΑ τού έδωσαν πάνω από 130 δισ. δολάρια σε επίσημους αριθμούς και όταν αναπροσαρμοστεί λόγω πληθωρισμού το ποσό αυτό ισούται με 300 δισ. δολάρια.

Αλλο ρεπορτάζ της «Washington Post» υπενθύμισε ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει δύο πωλήσεις που έγιναν με «κατεπείγουσα» διαδικασία, που παρακάμπτει την 30ήμερη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης στο Κογκρέσο.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση, έναντι 106 εκατ. δολαρίων, 13.981 οβίδων 120 χιλιοστών οι οποίες προορίζονται για τα άρματα μάχης «Μερκάβα». Στο τέλος του ίδιου μήνα ενέκρινε και δεύτερη «κατεπείγουσα» πώληση 57.000 οβίδων 155 χιλιοστών και άλλο εξοπλισμό, αξίας 147,5 εκατ. δολαρίων. Αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν επισήμως.

Ωστόσο υπάρχουν πολύ περισσότερα όπλα που δόθηκαν στο Ισραήλ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο αλλά δεν ανακοινώθηκαν, καθώς στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό να ανακοινώνονται μόνο οι πωλήσεις όπλων έως κάποιας συγκεκριμένης αξίας. Οι άλλες, μικρότερης αξίας, αποσιωπώνται. Σύμφωνα με τη «Washington Post», από τις 7/10/2023 έχουν εγκριθεί πάνω από 100 πωλήσεις στο Ισραήλ οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Κατά τ' άλλα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Νετανιάχου δέχτηκε να ανοίξει μεθοριακά περάσματα σε Ερέζ (κοντά στη χτυπημένη από λιμό Βόρεια Γάζα), Σαλόμ Κερέμ και στο λιμάνι Ασντόντ, για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η επίθεση που έκανε το βράδυ της 1ης Απρίλη ο στρατός στη ΜΚΟ «World Central Kitchen» (WCK), σκοτώνοντας 7 υπαλλήλους: Τρεις Βρετανούς, έναν Καναδοαμερικανό, έναν Πολωνό, μία Αυστραλή και έναν Παλαιστίνιο.

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων όχι επειδή αποφάσισε να μπει φρένο στην πρωτοφανή ανθρωπιστική τραγωδία, αλλά μάλλον ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη, για να «αμβλύνει» ο Μπάιντεν τη γενοκτονία που γίνεται σε βάρος των Παλαιστινίων. Επιπρόσθετα, ο Νετανιάχου έδωσε την εντολή αυτή ως «αντάλλαγμα» για την αδιατάρακτη συνέχιση της ισχυρότατης αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής στήριξης. Ετσι, οι ΗΠΑ, που κάνουν τη σφαγή, εμφανίζονται και ως δήθεν ανθρωπιστική δύναμη.

Το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων κοντά στη Βόρεια Γάζα υποτίθεται ότι «επιβλήθηκε» στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς ο Μπάιντεν για πρώτη φορά απείλησε να συνδέσει τη συνέχισή της με τη «λήψη μετρήσιμων και αξιόπιστων βημάτων» για τη μείωση των πληγμάτων κατά του λαού της Γάζας.

Εμπόδιο για τις ΗΠΑ ο ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν περιορίζουν στα όπλα τη θερμή στήριξη προς το Ισραήλ, καθώς την παρέχουν και με διπλωματικά μέσα.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των πληγμάτων και του λιμού που προκαλεί το κράτος - δολοφόνο στον λαό της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε απροκάλυπτα την προτίμησή του για απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, σε βάρος της διεθνούς διαδικασίας μέσω του ΟΗΕ, ώστε να «θαφτούν» οι δεκάδες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες απαιτούν λύση στη βάση των δύο κρατών, μέσω ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και επιστροφή των προσφύγων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί «μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων» με το Ισραήλ και όχι στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Σε αυτό το φόντο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς Παλαιστίνιους οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν τον πόλεμο και στο επόμενο στάδιο, που είναι η χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα. Πριν λίγες μέρες έγινε ήδη μια τηλεδιάσκεψη Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για το σχέδιο αυτό και τις επόμενες μέρες επίκειται και διά ζώσης συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, με υποτιθέμενο μέλημα των ΗΠΑ ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της (σίγουρα καταστροφικής) επιχείρησης στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι άμαχοι.

Σε αυτό το φόντο, ελάχιστο αντίκτυπο έχουν υπό τον παρόντα διεθνή συσχετισμό δυνάμεων αποφάσεις όπως αυτή που εξέδωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (με 26 ψήφους υπέρ, 13 αποχές και 6 κατά), ζητώντας να θεωρηθεί το Ισραήλ υπόλογο για «πιθανά» εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύπλευρες αντιδράσεις στην ομιλία Νετανιάχου (2024-07-26 00:00:00.0)
Συνέχεια διπλωματικών παζαριών με διαψεύσεις (2024-07-16 00:00:00.0)
Ερχονται πιο πολλά όπλα από τις ΗΠΑ... (2024-06-19 00:00:00.0)
Απειλεί με παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στην Παλαιστίνη (2021-05-20 00:00:00.0)
Πωλήσεις όπλων 1 δισ. στην Ινδία (2019-11-22 00:00:00.0)
Ανοιχτή υποστήριξη Ουάσιγκτον προς Νετανιάχου (1998-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ