Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συστάσεις στην Κίνα για μείωση της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας»

Οι σχέσεις Κίνας - «Δύσης» θα απασχολήσουν και την επίσκεψη Σι στη Γαλλία, στις αρχές Μάη

Από τη συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού με τον Γάλλο ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού με τον Γάλλο ΥΠΕΞ
Διαφωνίες με την... «παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων, η οποία υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση στην Κίνα, όπως και αυτό που μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά», μετέφερε την Παρασκευή, στο Πεκίνο, όπου βρέθηκε για επίσημες επαφές, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Μιλώντας σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι «η αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και γενικότερα η εξέταση μεταρρυθμίσεων βασισμένων στην αγορά είναι προς το συμφέρον της Κίνας» και εξέφρασε ανησυχία για τις κρατικές επιδοτήσεις σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες.

Στην Κίνα ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στην προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Γαλλία (6 και 7 Μάη), επικεντρώθηκαν οι επαφές που είχε στις αρχές της βδομάδας στο Πεκίνο ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στεφάν Σεζουρνέ, με φόντο σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν ανάμεσα στη «Δύση» και το Πεκίνο για πολλά θέματα.

Συζητώντας με τον Σεζουρνέ, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, ανέφερε ότι «η Κίνα πάντα θεωρούσε τη Γαλλία εταίρο σε προτεραιότητα και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την προοπτική της (διμερούς) συνεργασίας σε τομείς όπως η "πράσινη" Ενέργεια, η καινοτομία σε επιστήμη και τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η προηγμένη κατασκευή και η ψηφιακή οικονομία, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή συνεργασία για την καλύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων αμοιβαίου οφέλους». Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Λι επισήμανε ακόμα ότι η Κίνα - με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - επιθυμεί και ενίσχυση της πολυμερούς τους συνεργασίας «για να υπάρξει θετική συμβολή στη διευθέτηση κρίσιμων διεθνών ζητημάτων και στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Από τη μεριά του, ο Σεζουρνέ ξεχώρισε ως πεδία διμερούς συνεργασίας την προστασία του περιβάλλοντος, την τεχνητή νοημοσύνη, την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Ηταν η δεύτερη επίσκεψη Γάλλου ΥΠΕΞ στο Πεκίνο σε μόλις ένα εξάμηνο (τον Νοέμβρη είχε βρεθεί εκεί και η Κατρίν Κολονά), ενώ θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Απρίλη επίσημες επαφές στην Κίνα είχε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του είχε δηλώσει ότι «το να είσαι σύμμαχος με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και υποτελής» αλλά και ότι «είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας».

Σημειωτέον, φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων και η Γαλλία επιλέχτηκε ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Εμπορίου - Υπηρεσιών της Κίνας (CIFTIS) αλλά και στην 7η Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ