Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επιμένουν στην αλυτρωτική πολιτική της «μίας Μακεδονίας»

Στις θέσεις της για την ονομασία της χώρας εμμένει η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 8ης Μάη εντείνεται η συζήτηση για αναθεώρηση των όρων συνεργασίας και με γειτονικές χώρες.

Ετσι, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού VMRO - DPMNE, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε: «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».

Από την πλευρά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, που επικράτησε στις τελευταίες εκλογές, ο ηγέτης του, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ειρωνεύτηκε το VMRO λέγοντας πως «όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του (...) Οταν όμως έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. στην οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια) είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ». Πρόσθεσε δε ότι «δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς» και επέμεινε πως «η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες, οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Και συμπλήρωσε με έμφαση: «Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, με βάση τις δημοσκοπήσεις το VMRO - DPMNE προηγείται του κυβερνώντος SDSM στην πρόθεση ψήφου με σημαντική διαφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ