Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ - ΕΕ - Αρμενίας προκαλεί εντάσεις στην περιοχή

Ανταγωνιστικό σχέδιο για δρόμους μεταφοράς προωθεί η «Δύση» απέναντι στη Ρωσία και σε άλλους «παίκτες»

«Λάδι στη φωτιά» των γεωπολιτικών εντάσεων στον Νότιο Καύκασο ρίχνει η τριμερής συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες μεταξύ του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Αζερμπαϊτζάν αντέδρασε στο ότι αποκλείστηκε από τη συνάντηση ενώ βρίσκεται σε «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με την Αρμενία.

Η Ρωσία άσκησε έντονη κριτική στη συνάντηση, θεωρώντας την μία ακόμα προσπάθεια της «Δύσης» να απομακρύνει την Αρμενία από τη ρωσική επιρροή, ενώ την τριμερή επέκριναν κι άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Συμφωνίες για επενδύσεις και δρόμους διασύνδεσης, κόντρα στη Ρωσία

Για μια «νέα και φιλόδοξη ατζέντα εταιρικής σχέσης» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις συνομιλίες, ανακοινώνοντας ότι «η ΕΕ θα διαθέσει 270 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας στη χώρα του Νότιου Καυκάσου τα επόμενα 4 χρόνια», καθώς επίσης ότι θα διατεθούν κονδύλια για την ηλεκτροδότηση και νέα έργα ΑΠΕ.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ακόμα τις προτάσεις της Αρμενίας για το «Σταυροδρόμι της Ειρήνης», σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα γίνει κόμβος μεταφορών και εμπορίου, με το άνοιγμα συνδέσεων με γείτονες όπως η Τουρκία αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν, αν και μέχρι στιγμής το Μπακού έχει απορρίψει το σχέδιο που υπέβαλε ο Πασινιάν.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν πιέζει για τον Διάδρομο Ζανγκεζούρ, μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία οδική και σιδηροδρομική σύνδεση που θα περνά μέσα από το νότιο τμήμα της Αρμενίας και θα συνδέει τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν με την επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ καταγγέλλει τον αποκλεισμό του Μπακού

Ενόψει της συνάντησης ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, σε μια προσπάθεια να τον «καθησυχάσει» ότι η τριμερής συνάντηση θα επικεντρωνόταν σε «ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της Αρμενίας». Ο δε Αλίεφ τόνισε ότι με βάση τις πληροφορίες που έλαβε, η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης περιλάμβανε επίσης θέματα όπως η στρατιωτική υποστήριξη προς την Αρμενία, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η δημιουργία στρατιωτικής υποδομής κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών με το Αζερμπαϊτζάν και ο εξοπλισμός της Αρμενίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης της ΕΕ και του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Τέτοιες κινήσεις, προειδοποίησε, όπως και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Γαλλίας στην Αρμενία, «κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή» του Νότιου Καύκασου.

Την επομένη η φον ντερ Λάιεν είχε με τη σειρά της τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ