Αναβλήθηκε η δίκη του Βάλσαμου Συρίγου, συνεχίζεται στην Καβάλα η δίκη των 151 εργαζομένων στα Πετρέλαια
Από τη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια για τη δίωξη του Βάλσαμου Συρίγου |
Ο Βάλσαμος Συρίγος έχει συρθεί στα δικαστήρια «με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καθώς το «έγκλημα» που διέπραξε «είναι ότι συμμετείχε σε κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2019 ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας», δίνοντας τη μάχη μαζί με εκατοντάδες ακόμα αγωνιστές εργάτες «για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη».
Μετά την απόφαση αναβολής, ο διωκόμενος συνδικαλιστής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για τη λαϊκή κατοικία συνεχίζεται. Χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για να σώσουμε τα σπίτια του λαού. Ο λαός σώζει τον λαό. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Αγώνας, οργάνωση, αλληλεγγύη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».
Στο μεταξύ, ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίζεται τη Δευτέρα 8 Απρίλη η εκδίκαση της αγωγής της εργοδοσίας σε βάρος των 151 απολυμένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Την Πέμπτη εξετάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, την Παρασκευή κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης και τη Δευτέρα η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες των εργαζομένων που διώκονται.
Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας υπεράσπισης, μετά από αίτημα των ίδιων των εργαζομένων.
Δυναμικό «παρών» έδωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ μαζικά βρέθηκαν εκεί και τις δυο μέρες εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και φοιτητικών συλλόγων. Εκφράστηκε η συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι εδώ και 3 χρόνια απέναντι στην εργοδοσία της «Energean» για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για σταθερή εργασία με δικαιώματα.
Η δίκη αφορά το περιστατικό στις 21/12/2021, όταν γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία των Πετρελαίων: 300 και πλέον πάνοπλοι αστυνομικοί, με σκοπό να επιβληθεί η εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία, εισέβαλαν στο εργοστάσιο με κινηματογραφικό τρόπο και συνέλαβαν τους 151 εγκλωβισμένους εργαζόμενους, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, για το ψωμί των οικογενειών τους.
Ο Θ. Παφίλης στην κατάθεσή του εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους που διώκονται με ένα κατηγορητήριο απαράδεκτο και κατασκευασμένο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς - είπε - πώς είναι δυνατόν να ταυτοποίησαν 151 ανθρώπους μέσα σε χημικά που έριχναν τα ΜΑΤ, κυριολεκτικά μέσα σε έναν χαμό!
Ανέδειξε ότι είναι απαράδεκτο συνολικά να δικάζονται εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έστησαν την επιχείρηση και δούλεψαν σ' αυτήν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ως απάντηση για όλη τη δουλειά που πρόσφεραν πήραν απολύσεις. Απολύσεις που εκτός των άλλων δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, και μάλιστα σε μια περιοχή όπου, αν προκληθεί ατύχημα, η περιοχή θα μετατρεπόταν σε ένα νέο Σεβέζο.
Οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και προειδοποίησαν επανειλημμένα την επιχείρηση, χωρίς να εισακουστούν. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση των Τεμπών επαληθεύτηκαν, καθώς λίγους μήνες μετά σημειώθηκε πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς δεν πήρε πιο επικίνδυνες διαστάσεις.
Νωρίτερα, με αφορμή τις καταδικαστικές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος σε βάρος συνδικαλιστών, σε δηλώσεις του ο Θ. Παφίλης σχολίασε ότι γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση περνάει σε μια πιο σκληρή στάση για να σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά «δεν θα τα καταφέρει».
Και ενώ οι διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων γίνονται κατά ριπάς, δίκες με κατηγορούμενη την εργοδοσία για εργατικά «ατυχήματα» χρονίζουν, βάζοντας σε μεγάλη δοκιμασία τους συγγενείς των θυμάτων. Ετσι, νέα αναβολή για τις 19/9/2024 πήρε η εκδίκαση του εργατικού δυστυχήματος που είχε γίνει στη «Motor Oil» στις 31/1/2020, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του εργαζόμενου Φίλιππα Παππά, ο οποίος και κατέληξε από τα τραύματά του τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους.
Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της δίκης, παρόλο που ήδη έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα, και ενώ η οικογένεια του νεκρού εργάτη απαιτεί να γίνει η εκδίκαση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Την περασμένη Πέμπτη στα δικαστήρια της Κορίνθου - όπου αναμενόταν να γίνει η δίκη - έγινε παράσταση σωματείων και φορέων της περιοχής. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τον Σύλλογο Γυναικών Κορίνθου (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων. Παρευρέθηκε επίσης ο Γιάννης Κελλάρης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Απαίτησαν «να μην ξεχαστεί και συγκαλυφθεί το έγκλημα με τον αδικοχαμένο συνάδελφο», ενώ κατήγγειλαν «το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας», που έγινε πριν λίγες μέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι τα συνδικάτα «δεν θα επιτρέψουν να γίνει "κανονικότητα" το καθημερινό σακάτεμα των εργατών».
Με 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τρίτη 9 Απρίλη απαντούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους, που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» την ώρα της βάρδιας.
Οι ελεγκτές κάνουν ένα επάγγελμα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως στρεσογόνο και επιβαρυντικό για την υγεία, ειδικά υπό συνθήκες πίεσης για επιτάχυνση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, όπως αυτές που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στις αερομεταφορές.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου, με απόφαση της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), διεκδικούν: Πρόσληψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων. Μόνιμη παρουσία γιατρού σε όλα τα αεροδρόμια και τις επιχειρησιακές μονάδες EEK. Εξοπλισμό όλων των μονάδων με φαρμακεία και απινιδωτές. Εφαρμογή στην πράξη συστήματος για τη διαχείριση και την πρόληψη της κόπωσης των ελεγκτών, καθώς και συστήματος διαχείρισης στρες λόγω κρίσιμων συμβάντων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Στελέχωση όλων των βαρδιών σε όλες τις μονάδες εναέριας κυκλοφορίας με τουλάχιστον δύο άτομα.
Και ενώ με τις κινητοποιήσεις τους πιέζουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ίδιων και της ασφάλειας των Μεταφορών, η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατέθεσε αγωγή σε βάρος της κινητοποίησης, η οποία ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί την Παρασκευή 5 Απρίλη, αλλά αναβλήθηκε.
Ο Φοίβος Καπερώνης, μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΚΕ, εκλεγμένος με την ΕΣΚ, πριν ακόμα γίνει γνωστή η αναβολή της εκδίκασης, είχε δηλώσει: «Ούτε καινούργιο ούτε άγνωστο είναι το μήνυμα της κυβέρνησης ότι τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμα και το πιο τραγικό γεγονός».
«Η λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει χιλιάδες κατατρεγμένους αντάρτες και κατατρεγμένες αντάρτισσες στις σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και στην εξορία... Στα μέσα της δεκαετίας του '50 αποφυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές, οι οποίοι για να επιβιώσουν στρέφονται και εκείνοι προς τις οικοδομές, καθώς ήταν το μοναδικό επάγγελμα που δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων... Αγωνιστές που προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά από χρόνια διωγμών.
Φτώχεια... Νέοι από τη λαβωμένη επαρχία καταφθάνουν στην πρωτεύουσα αναζητώντας το μονοπάτι για ένα καλύτερο αύριο, μια δουλειά για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους... Μεταξύ των επαγγελμάτων που ασκούν είναι οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτή της οικοδομής...
Αγώνας... Ανθρωποι με κοινές και διαφορετικές αφετηρίες, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία σε έναν συλλογικό αγώνα που θα χτιστεί από το τώρα και το χτες, από το ρευστό παρόν και το πλούσιο παρελθόν τους... Οι οικοδόμοι βρέθηκαν στην πρωτοπορία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και διεκδίκησης... Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουν και σήμερα...».
Νέο εργατικό δυστύχημα σε εργοτάξιο οικοδομής στο Ηράκλειο Κρήτης, με θύμα έναν 59χρονο εργάτη από το Πακιστάν, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Απρίλη. Ο άτυχος εργάτης δούλευε σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή της Κνωσού, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών σοβαντίσματος έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων μέσα σε φρεάτιο ασανσέρ. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συμβαίνει μέσα σε μικρό διάστημα στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ένας 29χρονος Παλαιστίνιος εργάτης είχε πλακωθεί από τοίχο σε εργοτάξιο ξενοδοχείου στο Σίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας.