Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Στο εδώλιο οι αγώνες των εργαζομένων, ασυλία για την εργοδοσία και τα εγκλήματά της

Αναβλήθηκε η δίκη του Βάλσαμου Συρίγου, συνεχίζεται στην Καβάλα η δίκη των 151 εργαζομένων στα Πετρέλαια

Από τη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια για τη δίωξη του Βάλσαμου Συρίγου
Από τη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια για τη δίωξη του Βάλσαμου Συρίγου
Αναβολή λόγω παρέλευσης ωραρίου πήρε η δίκη του Βάλσαμου Συρίγου, γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η δίκη είχε οριστεί για την Παρασκευή 5 Απρίλη, με συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Γ. Πρωτούλης και Θ. Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ.

Ο Βάλσαμος Συρίγος έχει συρθεί στα δικαστήρια «με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καθώς το «έγκλημα» που διέπραξε «είναι ότι συμμετείχε σε κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2019 ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας», δίνοντας τη μάχη μαζί με εκατοντάδες ακόμα αγωνιστές εργάτες «για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη».

Μετά την απόφαση αναβολής, ο διωκόμενος συνδικαλιστής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για τη λαϊκή κατοικία συνεχίζεται. Χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για να σώσουμε τα σπίτια του λαού. Ο λαός σώζει τον λαό. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Αγώνας, οργάνωση, αλληλεγγύη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».

Στο εδώλιο και οι απολυμένοι στα Πετρέλαια Καβάλας

Στο μεταξύ, ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίζεται τη Δευτέρα 8 Απρίλη η εκδίκαση της αγωγής της εργοδοσίας σε βάρος των 151 απολυμένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Την Πέμπτη εξετάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, την Παρασκευή κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης και τη Δευτέρα η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες των εργαζομένων που διώκονται.

Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας υπεράσπισης, μετά από αίτημα των ίδιων των εργαζομένων.

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ μαζικά βρέθηκαν εκεί και τις δυο μέρες εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και φοιτητικών συλλόγων. Εκφράστηκε η συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι εδώ και 3 χρόνια απέναντι στην εργοδοσία της «Energean» για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Η δίκη αφορά το περιστατικό στις 21/12/2021, όταν γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία των Πετρελαίων: 300 και πλέον πάνοπλοι αστυνομικοί, με σκοπό να επιβληθεί η εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία, εισέβαλαν στο εργοστάσιο με κινηματογραφικό τρόπο και συνέλαβαν τους 151 εγκλωβισμένους εργαζόμενους, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, για το ψωμί των οικογενειών τους.

Ο Θ. Παφίλης στην κατάθεσή του εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους που διώκονται με ένα κατηγορητήριο απαράδεκτο και κατασκευασμένο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς - είπε - πώς είναι δυνατόν να ταυτοποίησαν 151 ανθρώπους μέσα σε χημικά που έριχναν τα ΜΑΤ, κυριολεκτικά μέσα σε έναν χαμό!

Ανέδειξε ότι είναι απαράδεκτο συνολικά να δικάζονται εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έστησαν την επιχείρηση και δούλεψαν σ' αυτήν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ως απάντηση για όλη τη δουλειά που πρόσφεραν πήραν απολύσεις. Απολύσεις που εκτός των άλλων δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, και μάλιστα σε μια περιοχή όπου, αν προκληθεί ατύχημα, η περιοχή θα μετατρεπόταν σε ένα νέο Σεβέζο.

Οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και προειδοποίησαν επανειλημμένα την επιχείρηση, χωρίς να εισακουστούν. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση των Τεμπών επαληθεύτηκαν, καθώς λίγους μήνες μετά σημειώθηκε πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς δεν πήρε πιο επικίνδυνες διαστάσεις.

Νωρίτερα, με αφορμή τις καταδικαστικές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος σε βάρος συνδικαλιστών, σε δηλώσεις του ο Θ. Παφίλης σχολίασε ότι γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση περνάει σε μια πιο σκληρή στάση για να σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά «δεν θα τα καταφέρει».

Δίκη για εργατικό «ατύχημα» 4 χρόνια μετά!

Και ενώ οι διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων γίνονται κατά ριπάς, δίκες με κατηγορούμενη την εργοδοσία για εργατικά «ατυχήματα» χρονίζουν, βάζοντας σε μεγάλη δοκιμασία τους συγγενείς των θυμάτων. Ετσι, νέα αναβολή για τις 19/9/2024 πήρε η εκδίκαση του εργατικού δυστυχήματος που είχε γίνει στη «Motor Oil» στις 31/1/2020, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του εργαζόμενου Φίλιππα Παππά, ο οποίος και κατέληξε από τα τραύματά του τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της δίκης, παρόλο που ήδη έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα, και ενώ η οικογένεια του νεκρού εργάτη απαιτεί να γίνει η εκδίκαση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Την περασμένη Πέμπτη στα δικαστήρια της Κορίνθου - όπου αναμενόταν να γίνει η δίκη - έγινε παράσταση σωματείων και φορέων της περιοχής. Συμμετείχαν συνδικαλιστές από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, τον Σύλλογο Γυναικών Κορίνθου (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων. Παρευρέθηκε επίσης ο Γιάννης Κελλάρης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απαίτησαν «να μην ξεχαστεί και συγκαλυφθεί το έγκλημα με τον αδικοχαμένο συνάδελφο», ενώ κατήγγειλαν «το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας», που έγινε πριν λίγες μέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι τα συνδικάτα «δεν θα επιτρέψουν να γίνει "κανονικότητα" το καθημερινό σακάτεμα των εργατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ