Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προσπερνούν με αποφάσεις τους την ανοιχτή απεργοσπασία της ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα της ΔΑΣ να παρθούν παντού αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία

Δεκάδες σύλλογοι εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία.

Το ξεδιάντροπο πρόσχημα είναι ότι η ΓΣΕΕ δεν είχε πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, οπότε τώρα την «ξεπληρώνουν με το ίδιο νόμισμα»! Με καταμερισμένους ρόλους, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσπαθούν να σπείρουν απογοήτευση, να πνίξουν αγωνιστικές διαθέσεις, να εκφυλίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού δεν μπορούν να τις αποτρέψουν.

Απέναντι σε όλους αυτούς, συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και παίρνουν μέτρα για την οργάνωσή τους από τα κάτω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, ώστε να προσπεράσουν την υπονομευτική στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει ήδη δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, η μεγαλύτερη Ενωση Γιατρών (Αθήνας - Πειραιά) κ.ά. Συγκεκριμένα:

Οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Α' Αθήνας, «Ρ. Ιμβριώτη», Ηλιούπολης, «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας, Νίκαιας, «Ν. Πλουμπίδης», Παλαιού Φαλήρου, «Θουκυδίδης», Σαλαμίνας, Καβάλας, Βέροιας, Γρεβενών, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Φωκίδας, Κορινθίας, Σικυώνας - Ξυλοκάστρου, Λακεδαίμονος Σπάρτης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Νάξου, - Αμοργού, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Κω - Νισύρου, Χανίων.

Οι ΕΛΜΕ: Ε' Ανατολικής Αττικής, Νότιας Αθήνας, Β. Δωδεκάνησα, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών: Αθήνα - Πειραιά, Ηρακλείου, Πέλλας, Ν. Λέρου, Ν. Καρδίτσας, Ν. Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου.

Τα Σωματεία Νοσοκομείων: «Αττικόν», Λιβαδειάς, «Θριάσιου», «Ευαγγελισμός», Πρέβεζας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ.

Αναβρασμός στους εκπαιδευτικούς

Η προετοιμασία της απεργίας της 17ης Απρίλη βρίσκει τον κλάδο των εκπαιδευτικών σε αγωνιστικό αναβρασμό. Οπως εξηγεί ο Αχιλλέας Ζορμπάς, ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ, «με Γενικές Συνελεύσεις στο σύνολο σχεδόν των Σωματείων, που όμοιές τους σε μαζικότητα και παλμό έχουν να υπάρξουν τουλάχιστον 30 χρόνια, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν το αυτονόητο: Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν τις απειλές και την τρομοκρατία, να παγώσουν κάθε διαδικασία της λεγόμενης "αξιολόγησης" και να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους, να μορφώσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Η τελευταία μάλιστα εγκύκλιος του γγ του υπουργείου Παιδείας που απειλεί διευθυντές-τριες και προϊσταμένους-ες με παύση και αντικατάσταση, δηλώνει πως το μόνο καταφύγιο που τους απέμεινε είναι ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Ειδικά μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πρέπει να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη. Παρά τις σοβαρότατες ευθύνες (για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες) των ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - ΔΙΚΤΥΟ να βάλουν "πάγο" στις διαθέσεις των εκπαιδευτικών, ο κλάδος μπορεί να τους ξεπεράσει για μια ακόμη φορά, όπως έκανε και με την επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής!

Στις 17 Απρίλη, πλέον επιβάλλεται να βρεθούμε στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες πλατείες, στις ίδιες απεργιακές συγκεντρώσεις με τους γονείς των μαθητών μας, με τους ίδιους μας τους μαθητές, σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι που θα υπερασπίζεται την παιδαγωγική μας υπόσταση, που θα διεκδικεί τη σύγχρονη μόρφωση των παιδιών μας, την αξιοπρεπή εργασία και ζωή».

Σ' αυτόν τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί πιάνουν το νήμα από την αντίστοιχη δουλειά που έκαναν τον Φλεβάρη. Οπως σημειώνει η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», «είναι εξοργιστικό ότι τώρα η ΑΔΕΔΥ βάζει εμπόδια για απεργία. Ομως όπως ξεπεράστηκαν και στις 28/2, οι εργαζόμενοι θα καταφέρουμε να κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε να προκηρυχτεί από ΔΟΕ - ΟΛΜΕ. Εμείς είμαστε οι πολλοί και θα τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ