Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε χώρους δουλειάς

Στον δρόμο για την απεργία, σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς υπάρχει αναβρασμός και ξεσπάνε κινητοποιήσεις που ανεβάζουν το αγωνιστικό κλίμα.

Ετσι, εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο πρακτορείο «Αργος», που ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Απρίλη στις 5 μ.μ. και είχε ως συνέπεια να μην κυκλοφορήσει την Παρασκευή καμιά εφημερίδα.

Την απεργία είχε κηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών με αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού, με προτεραιότητα στους πρώην εργαζόμενους του πρακτορείου «Ευρώπη» κ.ά.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνει η Ενωση μετά την απεργία, «έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης στην πύλη του πρακτορείου!». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν σωματεία και συνδικαλιστές του κλάδου, καθώς και μαζικοί φορείς εκφράζοντας τη στήριξή τους.

Επιτόπου έγινε Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση και συνέχεια των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν φέρει ικανοποιητική πρόταση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Ηδη αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου και την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Απεργία στο εργοτάξιο του Μετρό

Σε νέα 24ωρη απεργία στις 11 Απρίλη προχωρούν και οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του Μετρό, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, για αυξήσεις στα ημερομίσθια και διασφάλιση ωραρίου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τονίζει ότι οι εργαζόμενοι έδειξαν θέληση και αποφασιστικότητα να κλιμακώσουν τον απεργιακό αγώνα, για αυτό στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Μετρό για νέα 24ωρη απεργία. «Στηρίζουμε», σημειώνει, «κάθε τέτοια εστία αντίστασης σε όλη την Αττική σε εργοτάξια, μικρότερα γιαπιά, ανακατασκευή κ.α. Να νιώσουν οι εργοδότες ότι δεν αστειευόμαστε και θα πάμε τον αγώνα μας μπροστά, με σταθερότητα και συνέπεια».

Στο ξενοδοχείο «Νικόπολις»

Στη Θεσσαλονίκη, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να πληρωθούν τα «ματωμένα» δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις τους αλλά και τις θέσεις εργασίας τους, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νικόπολις», που από την προηγούμενη Παρασκευή έμειναν άνεργοι, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το ξενοδοχείο και να τους «πετάξει σαν την τρίχα από το ζυμάρι» και απλήρωτους, όπως λένε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη, μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, το ΣΕΤΕΠΕ, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν πολύμορφα τις δράσεις τους, πιέζοντας και την Ενωση Ξενοδόχων και την κυβέρνηση.

Στις 22 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι είχαν κάνει απεργία απαιτώντας δεδουλευμένα και ενημέρωση για το μέλλον της επιχείρησης. Την Παρασκευή 29 Μάρτη ενημερώθηκαν ότι το ξενοδοχείο κλείνει.

Η επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί το 2003 και οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν από 15 έως και 20 χρόνια εργασίας στην πλάτη τους. Τα πρώτα προβλήματα με τη μισθοδοσία ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, αρχικά με μικρές καθυστερήσεις στις πληρωμές και στη συνέχεια με πληρωμή με έναντι.

Από τη συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι κάλεσαν κάθε συνάδελφο του κλάδου σε συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά στα μπλοκ του ΣΕΤΕΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ