Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μπροστά σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση στην περιοχή

Συνέντευξη με τον Αντ. Κούκουρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου

Ενόψει της απεργίας στις 17 Απρίλη, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Αντώνη Κούκουρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για μεγάλα μέτωπα αγώνα των εργαζομένων της περιοχής και τη δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

-- Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους της Εύβοιας η απεργία στις 17 Απρίλη;

-- Η απεργία της 17ης Απρίλη παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη απεργία του περασμένου Φλεβάρη, η οποία και στην Εύβοια ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ως Εργατικό Κέντρο επιδιώκουμε να συνενώσουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και μέτωπα, ώστε στις 17 Απρίλη να εκφραστεί ενιαία και οργανωμένα το ρεύμα σύγκρουσης και αμφισβήτησης, να δυναμώσει η διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

-- Ποια είναι τα μεγάλα μέτωπα αγώνα στην περιοχή;

-- Αναμφίβολα, στην προμετωπίδα του αγώνα μας βάζουμε τον εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγαίνουν από μια μεγάλη νίκη, αυτήν της παράτασης των συμβάσεών τους, ακυρώνοντας τον κυβερνητικό εκβιασμό να δεχθούν απολύσεις και τα προγράμματα ανεργίας.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, από την πρώτη στιγμή και σε κάθε κρίσιμο βήμα, βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους, για να εξασφαλίζεται η αγωνιστική τους ενότητα, για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να υπάρχει δουλειά για όλους και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Και η στάση μας αυτή ήταν πολλές φορές κόντρα σε μια συστηματική επιχείρηση υπονόμευσης της ενότητας από διάφορους κύκλους. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καλούμε όλους σε αγωνιστική ετοιμότητα, μαχητική αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται επίσης με τον συντονισμό των επιχειρησιακών σωματείων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Με κοινές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, κατέληξαν σε Κλαδική ΣΣΕ, διεκδικώντας την υπογραφή της με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερο μέτωπο για την περιοχή μας αποτελούν τα εργοδοτικά εγκλήματα. Τον προηγούμενο μήνα θρηνήσαμε έναν νεκρό και πέντε τραυματίες σε διάφορους χώρους δουλειάς, ενώ πριν από λίγες μέρες, ακόμα ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του στα Ναυπηγεία Χαλκίδας. Οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι ανάστατοι, μας καταγγέλλουν ότι πολλοί χώροι δουλειάς είναι εν δυνάμει νεκροταφεία. Εντείνουμε την παρέμβασή μας τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στους εργαζόμενους, αναδεικνύουμε τις κυβερνητικές και εργοδοτικές ευθύνες, καλούμε τους εργαζόμενους οργανωμένα να μην αποδεχθούν ως «κανονικότητα» αυτήν την κατάσταση.

Η κατάσταση των δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ σε όλη την Εύβοια είναι επικίνδυνη. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Κάρυστο, στην Ιστιαία, στα Ψαχνά, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού, οι συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ανέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος. Το Εργατικό Κέντρο έχει στηρίξει έμπρακτα όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Μπροστά μας έχουμε το μεγάλο πανευβοϊκό συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, το οποίο παλεύουμε να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από σωματεία καλούν στις Γενικές τους Συνελεύσεις τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου για να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

-- Τι πείρα βγαίνει από τη δουλειά του Εργατικού Κέντρου τα τελευταία δύο χρόνια;

-- Στο κέντρο της προσοχής μας είναι η συλλογική λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, όπως και τα ίδια τα συνδικάτα να παίρνουν μέρος στη λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων, να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων, γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι εκεί βρίσκεται η δύναμη. Αυτά εκτιμούμε ότι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη δράση του Εργατικού Κέντρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, η προσπάθεια που κάνουμε να πρωτοστατήσουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα εργατικά και λαϊκά προβλήματα, να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης με συνεχείς περιοδείες, συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών, να βρισκόμαστε κοντά στα πρωτοβάθμια σωματεία και σε κάθε εργαζόμενο, να παρεμβαίνουμε για να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς (όπως πρόσφατα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και στη SABO SA).

Να οργανώνουμε μεγάλες απεργιακές και άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και την αλληλεγγύη, όπως με το Λαϊκό Φροντιστήριο, τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Η στήριξη των κινητοποιήσεων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων είναι επίσης στοιχεία της δράσης του Εργατικού Κέντρου που αναγνωρίζεται πλατιά από τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ