ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα και πάσχοντες με καρκίνο ή κατάγματα!

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες των υγειονομικών για τον κατήφορο των επί πληρωμή χειρουργείων

Από πρόσφατη συγκέντρωση στο ΠΑΓΝΗ ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία
Από πρόσφατη συγκέντρωση στο ΠΑΓΝΗ ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία
Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων από το υπουργείο Υγείας και ήδη γίνεται θρύψαλα το άθλιο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «όποιος θέλει» θα αξιοποιεί και αυτήν τη «δυνατότητα», και ότι τάχα έτσι θα μειωθεί η λίστα της ντροπής των 100 χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Ετσι, μετά τις σοβαρές καταγγελίες για χειρουργεία ογκολογικών περιστατικών εκτός λίστας στο «Αττικόν», παρόμοιες καταγγελίες έρχονται και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείου και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού σημειώνουν ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν στο ΠΑΓΝΗ δύο επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία: Ενός ογκολογικού ασθενούς και ενός έκτακτου ορθοπεδικού περιστατικού!

Οι ασθενείς δηλαδή προφανώς εκβιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν άμεσα το σοβαρό πρόβλημα υγείας τους, αφού είτε θα ανέμεναν στη λίστα, με πιθανώς ανεπανόρθωτες συνέπειες, είτε θα απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα, είτε θα κατέληγαν στο «νόμιμο φακελάκι», όπως και έγινε.

Τα περιστατικά αναδεικνύει συγκεκριμένα η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι υποσχέσεις πολλές, η κοροϊδία μεγάλη. Ας περιμένατε τουλάχιστον λίγο ακόμα προτού ξεδιπλώσετε το μέγεθος της πλεκτάνης που στήνετε εις βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ας περιμένατε να κατακάτσει λίγο η "αστερόσκονη" που νομίζετε ότι τυλίγει το έργο σας. Στάχτη στα μάτια όλων μας είναι! Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Το χειρουργείο αυτό είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Και είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί αυτό το ανήθικο μέτρο που σας κάνει περήφανους».

«Τρανή απόδειξη ότι πλέον οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ως πελάτες!», τονίζει το Σωματείο του ΠΑΓΝΗ για τα παραπάνω περιστατικά και προσθέτει: «Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το ατομικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού (...) οι "συνάδελφοι" αυτοί (αν επιβεβαιωθεί) δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Πάνω στη σπουδή τους, δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα - φαιδρά κατά τ' άλλα - επιχειρήματα του Αδωνι Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς πελάτες, που δεν είχαν καμία σχέση με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής. Το κυριότερο όμως είναι ότι τώρα ο ασθενής, είτε πάσχει από καρκίνο είτε έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, αντιμετωπίζεται ως μια απλή εμπορική συναλλαγή».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Να επαναλειτουργήσει άμεσα η μονάδα βραχυθεραπείας

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης του αναγκαίου μηχανήματος

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο για την επαναλειτουργία της μονάδας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο για την επαναλειτουργία της μονάδας
Την αναστολή της λειτουργίας της Ειδικής Μονάδας Βραχυθεραπείας, που ανήκει στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα προς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες μονάδες βραχυθεραπείας (ενδοκοιλοτικές ακτινοβολίες) που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα και είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Αττική, αλλά πανελλαδικά, ακόμα και για ασθενείς από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» με τον υπουργό Υγείας στις 21/3, ο τελευταίος δήλωσε ότι το παραπάνω πρόβλημα θα τεθεί στην αρμόδια επιτροπή που αποφασίζει για την αγορά μηχανημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τον Ιούνη. Ενώ τον Δεκέμβρη αναμένεται η τοποθέτησή του και η επανέναρξη θεραπειών. Δηλαδή, ακόμα και να τηρηθεί η συγκεκριμένη υπόσχεση, θα υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης θεραπευτικής δυνατότητας για 8 μήνες και συγκεκριμένα από τον Απρίλη έως τον Δεκέμβρη.

«Το επείγον πρόβλημα που προκύπτει και ως εκ τούτου αναστέλλεται η λειτουργία της μονάδας είναι η αδυναμία παράδοσης ραδιενεργού πηγής ιριδίου (Ir-192), λόγω κατάστασης "end of life" (ημερομηνία λήξης) του συστήματος μεταφόρτισης. Το νοσοκομείο δεν έχει προμηθευτεί τον σύγχρονο εξοπλισμό για την αντικατάσταση της παλαιότερης συσκευής. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η χρηματοδότησή του, παρά την έγκαιρη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Η αναστολή λειτουργίας της οδηγεί τελικά σε σοβαρές καθυστερήσεις αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου ή τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου, τόσο χειρουργημένων ασθενών, όσο και ανεγχείρητων περιστατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη θεραπεία πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο διάστημα. Η αναβολή έστω και για λίγες μέρες είναι απαγορευτική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι υπόλοιπες μονάδες του δημόσιου τομέα δεν μπορούν να υποδεχτούν τις ασθενείς του νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι παράγωγο της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, ανάμεσά τους και του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Αλεξάνδρα". Οδηγεί στην υποστελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό κι εξοπλισμό, ακόμα και τέτοιων εξειδικευμένων μονάδων.

Η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την προμήθεια της νέας συσκευής, ώστε καμία περίπτωση γυναίκας με γυναικολογικό καρκίνο να μη στερηθεί τη θεραπεία της. Το υπουργείο πρέπει να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλες οι ασθενείς να συνεχίσουν τη βραχυθεραπεία τους στον δημόσιο τομέα, χωρίς αναβολές και χωρίς να εξαναγκαστούν να την πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση και απαιτείται από την κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν άμεσα η προμήθεια και η εγκατάσταση του μηχανήματος για τη βραχυθεραπεία.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Για τις δομές Υγείας διαδήλωσαν στον Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου Βόλου, για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών και μονάδων Υγείας της Μαγνησίας, πραγματοποίησαν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της περιοχής.

«Η υγεία του λαού δεν είναι εμπόρευμα, τώρα σύγχρονες δημόσιες δωρεάν δομές Υγείας - Πρόνοιας», διαδήλωσαν τα σωματεία και οι φορείς της Μαγνησίας.

Διεκδικούν πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας της Μαγνησίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Στελέχωση Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων σε όλα τα χωριά της Μαγνησίας και των Σποράδων. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

Χωρίς παιδίατρο έμεινε τη Δευτέρα ολόκληρη η Φωκίδα!

Χωρίς παιδίατρο έμεινε ολόκληρη η περιοχή της Φωκίδας τη Δευτέρα 8 Απρίλη, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των γονιών, αλλά και αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής.

Το συγκεκριμένο γεγονός και τη συνολικότερη επικίνδυνη κατάσταση στο Νοσοκομείο Αμφισσας και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, αναφέροντας:

«Το "πέτυχε" και αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ: Αφησε για μια ολόκληρη μέρα τις δημόσιες δομές Υγείας της Φωκίδας χωρίς παιδίατρο, καθώς για διάφορους λόγους απουσίαζαν σήμερα και οι 4 γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αμφισσας και Ιτέας. Ετσι όποιου γονιού το παιδί είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας, το εξέταζαν οι γενικοί γιατροί ή το παρέπεμπαν στους ιδιώτες παιδίατρους».

Σχολιάζοντας παλαιότερες αναφορές και δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Αμφισσας, η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ τονίζει:

«Κατά τα άλλα "είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες ώστε το ΓΝ Αμφισσας να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη" και "προφανώς και χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά, η εικόνα όμως του νοσοκομείου είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που ήταν πριν μερικά χρόνια", όπως δήλωνε πριν ενάμιση μήνα ο εκλεκτός της κυβέρνησης διοικητής του Νοσοκομείου, προσπαθώντας έτσι να συγκαλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Ενδεχομένως γι' αυτή του την ικανότητα, του ανάθεσαν και τη διοίκηση και του Νοσοκομείου Λιβαδειάς. Για να μεταφέρει κι εκεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην υλοποίηση των πολιτικών κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας Υγείας».

Ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο

Στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο, ξεψύχησε 77χρονος στο κέντρο της Χαλκίδας το πρωί της Τρίτης 9 Απρίλη.

Ο 77χρονος συνταξιούχος, από το Προκόπι της βόρειας Εύβοιας, ενώ βρισκόταν σε κεντρική οδό της Χαλκίδας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Περίοικοι ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες καθυστέρησε για αρκετά λεπτά, ενώ βλέποντας την καθυστέρηση του ασθενοφόρου ειδοποίησαν και την αστυνομία.

Τελικά ο 77χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ