ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Μπλόκο σε εκπροσώπους εργολάβων που βρέθηκαν στη Λάρυμνα για να πετάξουν έξω τους εργάτες

Τσαλάκωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης, στις 17 Απρίλη θα «βουλιάξει» η παραλία της Λάρυμνας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση

Λάρυμνα: Από το χθεσινό μπλόκο στους εργολάβους, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ
Λάρυμνα: Από το χθεσινό μπλόκο στους εργολάβους, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ
Την είσοδο σε εκπροσώπους εργολάβων που προορίζονται να αναλάβουν εργασίες όπως αυτή της φύλαξης, μετά το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τη σχεδιαζόμενη απόλυσή τους στις 12 Μάη, μπλόκαραν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους με κατάληψη του εργοστασίου και του κτιρίου της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μαχητικά και με μαζική συσπείρωση στο Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τσαλάκωσαν και αυτήν τη φορά τα σχέδια της κυβέρνησης. Με αποφασιστικότητα απέτρεψαν να μπουν εργολάβοι για να αναλάβουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα εκτελούνται από εργαζόμενους της επιχείρησης, και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι «από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Για άλλη μια φορά το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έζησε μεγάλες αγωνιστικές στιγμές. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα παραμένουν ενωμένοι, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν, παρά τις επιθέσεις και το κλίμα μοιρολατρίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση και μηχανισμοί της. Ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ετοιμότητα στο κάλεσμα του Σωματείου, μπλοκάροντας τις πύλες του εργοστασίου και περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους.

Από τα γραφεία του Σωματείου τα μεγάφωνα στη διαπασών σήμαιναν αγωνιστικό συναγερμό. «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» και άλλα τραγούδια που συντρόφευσαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν τον αγώνα τους και τους αγώνες ολόκληρης της εργατικής τάξης ακούγονταν χθες στη Λάρυμνα, δίνοντας τον τόνο του ξεσηκωμού και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου στις 17 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ. στην παραλία της Λάρυμνας.

«GO BACK! Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή»

Τη μαχητική και αποφασιστική στάση των εργαζομένων χαιρετίζει το Σωματείο τους, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του.

«Η ΤΕΡΝΑ έδωσε εντολή "να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μπορέσει να την κάνει σκραπ".

Οι υπηρέτες της στην κυβέρνηση στέλνουν ημέτερους εργολάβους φύλαξης για αναγνωριστική, έτσι ώστε να αναλάβουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων μετά την απόλυση των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι είμαστε "στα όπλα" και το ηθικό μας ακμαιότατο. Κλείσαμε όλες τις πύλες του εργοστασίου και με μια φωνή τούς λέμε:

GO BACK! Εμείς έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή. Θα φέρουμε τα πάνω κάτω, θα κερδίσουμε».

Την αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων, τη μαχητική τους στάση και τη συσπείρωση στο Σωματείο χαιρετίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση να καταλάβει καλά ότι από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Να αφήσει τους εκβιασμούς και να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις των εργαζομένων και των Σωματείων τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους. Καλούμε να δυναμώσει η αλληλεγγύη και την Τετάρτη 17 Απρίλη, στην απεργιακή συγκέντρωση και συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου, να "βουλιάξει" η παραλία της Λάρυμνας από τη μαζική συμμετοχή των "αδελφών" μας εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, των γυναικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων της περιοχής. Συνεχίζουμε τον αγώνα, το έγκλημα δεν θα περάσει. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Πλούσια αγωνιστική δράση

Μπροστά στην απεργία της 17ης Απρίλη και στη συνέχιση του σκληρού αγώνα με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και τις ζωές τους, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, σε συντονισμό με τα άλλα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, «τρέχουν» ένα πλατύ πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, θα πραγματοποιηθούν λαϊκές συγκεντρώσεις στα χωριά της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο Λάρυμνας.

Συγκεκριμένα:

Λαϊκές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη στην πλατεία Λάρυμνας (6 μ.μ.) και αύριο Πέμπτη στο δημαρχείο Μαλεσίνας (9.30 π.μ.) και στην πλατεία Μαρτίνου (6 μ.μ.). Επίσης, την Παρασκευή 12 Απρίλη στην πλατεία Ακραιφνίου (8 μ.μ.) και το Σάββατο 13 Απρίλη στην πλατεία Κόκκινου (7 μ.μ.)

Περιοδείες θα γίνουν στην Αταλάντη την Παρασκευή 12/4 (10 π.μ.) και στη Λαμία το Σάββατο 13 Απρίλη (10 π.μ.), με συνέντευξη Τύπου στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι κόντρα στις προτάσεις εξόντωσης της εργοδοσίας

12ωρη δουλειά 365 μέρες τον χρόνο ζητά η «Ελληνικός Χρυσός» αποθρασυμένη από τα αντεργατικά μέτρα κυβερνήσεων και ΕΕ

Στον αγώνα ρίχνονται οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και διασφάλιση του 8ωρου και των αργιών, παλεύοντας ενάντια στην εξοντωτική πρόταση της «Ελληνικός Χρυσός» για 12ωρη εργασία 365 μέρες τον χρόνο.

Σε αυτό τον αγώνα, που στηρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, πρωτοστατούν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» «Η Αγία Βαρβάρα», Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο των Μεταλλείων Ολυμπιάδας ΣΤΟΑ 59.

Στήριξη από την ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας του ΚΚΕ

Να καταδικαστούν από το σύνολο των εργαζομένων οι επιδιώξεις της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός» καλεί η ΚΟ Μεταλλείων του ΚΚΕ και εκφράζει τη στήριξή της στις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις καπιταλιστικές επενδύσεις αποτελεί το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους για τους μετόχους - επενδυτές», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, και προσθέτει:

«Το "νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας" που προτείνει η εταιρεία, με τη 12ωρη εργασία και την κατάργηση των αργιών, με τις 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, δεν έρχεται για "να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας". Αντίθετα, θα τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα διαλύσει την κοινωνική ζωή και τον τόπο.

Αποτελεί το επόμενο επεισόδιο του "Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021 - 2024", που όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πατάει πάνω στους νόμους που έχουν ψηφίσει και διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ., που αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την περιβόητη "Λευκή Βίβλο" για την εργασία.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο εχθρικές είναι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού, τόσο φιλικές είναι απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους (...)

Η ίδια εταιρεία που "χρησιμοποίησε" τους εργαζόμενους για να μπορέσει να εδραιωθεί στην περιοχή, πλέον νιώθει "σίγουρη" για τη θέση της, φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο της επένδυσης, το "μαύρο" παρόν και μέλλον για τον λαό».

Η ΚΟ Μεταλλείων σημειώνει ότι από τη μία οι εργαζόμενοι βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, και από την άλλη τα «κοντέρ» της εταιρείας είναι στο «κόκκινο», και πιο συγκεκριμένα:

-- 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.

-- Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την «Eldorado Gold» το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.

-- Οι τιμές των μεταλλευμάτων πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.

«Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, πως η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας όχι μόνο δεν διασφαλίζει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων», σχολιάζει η Κομματική Οργάνωση.

Αναδεικνύει ξανά τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα, τον τεράστιο πλούτο της περιοχής, που είναι εχέγγυο για μια τέτοια προοπτική. «Το ικανό εργατικό δυναμικό της περιοχής, εξειδικευμένο για χρόνια στα μεταλλεία, μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου. Προϋπόθεση είναι η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία, οργανώνοντας την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και μόνο κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ισόρροπη ανάπτυξη των βιομηχανικών κλάδων, με ταυτόχρονη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει, τονίζοντας ότι «όσο δυναμώνει αυτός ο προσανατολισμός του αγώνα, τόσο θα δυναμώνει και η καθημερινή πάλη για απόσπαση κατακτήσεων».

«Το ΚΚΕ στηρίζει και θα στηρίξει με κάθε τρόπο, με όλες του τις δυνάμεις, τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων. Καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό σε αγωνιστική συμπόρευση στους αγώνες και στην κάλπη των ευρωεκλογών, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης, αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής μονοπωλιακών ομίλων, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ»
Απαιτούν την άμεση έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ

Με νέα μαζική Γενική Συνέλευση το απόγευμα της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσαν οι εργάτες στο «Ζαγόρι» την απόφασή τους να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις τους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια. Παράλληλα αποφάσισαν ότι όσο η εργοδοσία εμμένει στην επιβολή 7ήμερου προγράμματος εργασίας, δηλαδή στη δουλειά μέχρι «τελικής πτώσεως», οι εργάτες δεν θα προσέρχονται για εργασία τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από το προσεχές.

Μάλιστα, την απόφασή τους αυτή κοινοποίησαν προχτές και στους εκπρόσωπους της εταιρείας με αφορμή την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Γιάννενα, που είχαν αιτηθεί τις προηγούμενες μέρες, απαιτώντας να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και οι προσπάθειές της να διαλύσει το σωματείο, εξαπολύοντας και προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρό του.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν συμπαραστάτες στο σωματείο ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην τριμερή, η διοίκηση του σωματείου μετέφερε την απόφαση των εργατών και απαίτησε την άμεση έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν ότι επιδιώχθηκε παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του σωματείου, ενώ στην εξέλιξη της συζήτησης δεσμεύτηκαν για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ