Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι κόντρα στις προτάσεις εξόντωσης της εργοδοσίας

12ωρη δουλειά 365 μέρες τον χρόνο ζητά η «Ελληνικός Χρυσός» αποθρασυμένη από τα αντεργατικά μέτρα κυβερνήσεων και ΕΕ

Στον αγώνα ρίχνονται οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και διασφάλιση του 8ωρου και των αργιών, παλεύοντας ενάντια στην εξοντωτική πρόταση της «Ελληνικός Χρυσός» για 12ωρη εργασία 365 μέρες τον χρόνο.

Σε αυτό τον αγώνα, που στηρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, πρωτοστατούν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» «Η Αγία Βαρβάρα», Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο των Μεταλλείων Ολυμπιάδας ΣΤΟΑ 59.

Στήριξη από την ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας του ΚΚΕ

Να καταδικαστούν από το σύνολο των εργαζομένων οι επιδιώξεις της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός» καλεί η ΚΟ Μεταλλείων του ΚΚΕ και εκφράζει τη στήριξή της στις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις καπιταλιστικές επενδύσεις αποτελεί το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους για τους μετόχους - επενδυτές», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, και προσθέτει:

«Το "νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας" που προτείνει η εταιρεία, με τη 12ωρη εργασία και την κατάργηση των αργιών, με τις 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, δεν έρχεται για "να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής κοινωνίας". Αντίθετα, θα τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα διαλύσει την κοινωνική ζωή και τον τόπο.

Αποτελεί το επόμενο επεισόδιο του "Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021 - 2024", που όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει το ΚΚΕ, προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πατάει πάνω στους νόμους που έχουν ψηφίσει και διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.λπ., που αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την περιβόητη "Λευκή Βίβλο" για την εργασία.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο εχθρικές είναι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού, τόσο φιλικές είναι απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους (...)

Η ίδια εταιρεία που "χρησιμοποίησε" τους εργαζόμενους για να μπορέσει να εδραιωθεί στην περιοχή, πλέον νιώθει "σίγουρη" για τη θέση της, φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο της επένδυσης, το "μαύρο" παρόν και μέλλον για τον λαό».

Η ΚΟ Μεταλλείων σημειώνει ότι από τη μία οι εργαζόμενοι βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, και από την άλλη τα «κοντέρ» της εταιρείας είναι στο «κόκκινο», και πιο συγκεκριμένα:

-- 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.

-- Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την «Eldorado Gold» το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.

-- Οι τιμές των μεταλλευμάτων πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.

«Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, πως η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας όχι μόνο δεν διασφαλίζει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων», σχολιάζει η Κομματική Οργάνωση.

Αναδεικνύει ξανά τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα, τον τεράστιο πλούτο της περιοχής, που είναι εχέγγυο για μια τέτοια προοπτική. «Το ικανό εργατικό δυναμικό της περιοχής, εξειδικευμένο για χρόνια στα μεταλλεία, μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου. Προϋπόθεση είναι η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία, οργανώνοντας την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και μόνο κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ισόρροπη ανάπτυξη των βιομηχανικών κλάδων, με ταυτόχρονη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει, τονίζοντας ότι «όσο δυναμώνει αυτός ο προσανατολισμός του αγώνα, τόσο θα δυναμώνει και η καθημερινή πάλη για απόσπαση κατακτήσεων».

«Το ΚΚΕ στηρίζει και θα στηρίξει με κάθε τρόπο, με όλες του τις δυνάμεις, τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων. Καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό σε αγωνιστική συμπόρευση στους αγώνες και στην κάλπη των ευρωεκλογών, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης, αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής μονοπωλιακών ομίλων, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για τις ΣΣΕ, ενάντια στα 12ωρα (2024-06-12 00:00:00.0)
Νέα απεργία και συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή (2024-06-07 00:00:00.0)
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής (2024-04-06 00:00:00.0)
Να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας! (2022-09-14 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταλλωρύχων (2021-12-07 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας τους (2021-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ