Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αλλοι δύο νεκροί οικοδόμοι, θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων

Πέντε οι σκοτωμένοι εργάτες σε εργοτάξια και κατασκευές από την περασμένη Παρασκευή!

Το έργο όπου σκοτώθηκε ο εργάτης στη Σάμο
Το έργο όπου σκοτώθηκε ο εργάτης στη Σάμο
Δύο ακόμα εργάτες από τον κλάδο των κατασκευών έφυγαν για το μεροκάματο χτες και δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους, ανεβάζοντας σε 5 τους νεκρούς μόνο των τελευταίων 4 ημερών από τον ακήρυχτο πόλεμο εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε 24 ώρες, είχαν σκοτωθεί 3 εργαζόμενοι σε οικοδομές, σε Αθήνα, Αργος και Κρήτη, ενώ χτες τα νέα «δυστυχήματα» συνέβησαν στη Σάμο και τη Θάσο.

Σκοτώθηκε σε δημόσιο έργο στη Σάμο

Πιο συγκεκριμένα, χτες, το πρώτο έγκλημα στη Σάμο, συνέβη σε έργο που υλοποιεί μάλιστα ο δήμος Ανατολικής Σάμου, κάτι που καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Σάμος δεν έχει Επιθεώρηση Εργασίας και πρέπει να απευθύνεται στη Χίο, όπου υπάρχουν μόλις 3 επιθεωρητές για όλο το Βόρειο Αιγαίο, σε ένα ακόμα «σήμα» του κράτους προς την εργοδοσία ότι μπορεί να ξεσαλώνει ανενόχλητη!

Το «ατύχημα» έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης πάνελ, στο Κλειστό Γυμναστήριο Σάμου, όταν 50χρονος οικοδόμος έπεσε από μεγάλο ύψος και διακομίσθηκε εσπευσμένα με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, και δυστυχώς ξεψύχησε τελικά το βράδυ. Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικό μέσο ενημέρωσης, λόγω της κατάστασής του αποφασίστηκε η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε ότι τραυματίστηκε, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου προχώρησε σε αυτοψία στον χώρο, πήγε στο νοσοκομείο και συνομίλησε με τους συναδέλφους του εργάτη, ενώ έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χίο. Στην ανακοίνωσή του υπενθύμισε ότι έναν χρόνο πριν στο Κλειστό Γυμναστήριο στο Βαθύ είχε συμβεί παρόμοιο εργατικό «ατύχημα», «γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την εκτέλεση των εργασιών που έκανε».

Δεν γίνεται, τονίζει το ΕΚ Σάμου, «σε ένα έργο του Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της τάξης των 1,2 εκατ. ευρώ, να μη λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια ατυχήματα ή και δυστυχήματα ή ακόμα και μικροτραυματισμούς σχετικά συχνούς σε όλη τη χώρα και στη Σάμο και να μην υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα να βρίσκεται στη Χίο με μόλις 3 επόπτες για όλο το Βόρειο Αιγαίο».

Το ΕΚ Σάμου απαιτεί: Να στηριχθεί με κάθε τρόπο η οικογένεια του συναδέλφου από κράτος και εταιρεία. Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για την υγεία και ασφάλεια του χώρου, τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της εταιρείας, καθώς και των αίτια του δυστυχήματος. Αμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους επόπτες. Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους.

Πέθανε φορτώνοντας μάρμαρα

Στη Θάσο, επίσης χτες, εργάτης από την Ινδία σκοτώθηκε τα ξημερώματα σε μονάδα επεξεργασίας μαρμάρων κοντά στον Λιμένα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε κατά τη διαδικασία φόρτωσης των μαρμάρων, στο σχιστήριο της εταιρείας «Stone Group International».

Την οργή του μεταφέρει το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, αφού «παρά τις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις μας χρόνια τώρα, συνεχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά στα μαρμαράδικα της περιοχής.

Ακόμη μια θλιβερή απόδειξη για το πώς εξαργυρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη σε οποιονδήποτε κλάδο. Μπροστά στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους, όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή ούτε από απροσεξία. Οσο - με την οποιαδήποτε πρόφαση - συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλειάς, όσο συνεχίζεται το καθεστώς οι έλεγχοι να είναι από ελλιπείς ως και οι ανύπαρκτοι, όσο τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους, τόσο θα συνεχίσουμε να μετράμε θύματα.

Το ίδιο το θλιβερό συμβάν γεννά πολλά και κρίσιμα ερωτήματα. Για ποιο λόγο ο συνάδελφος βρέθηκε ανάμεσα στις πλάκες από μάρμαρα; Υπήρχε υπεύθυνος βάρδιας εκείνη τη στιγμή στον χώρο, για να επιβλέπει τις εργασίες στη βραδινή βάρδια; Είχαν παρθεί από την εταιρεία όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας;

Συνυπεύθυνοι μαζί με τους εργοδότες που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου είναι οι κυβερνήσεις, το υπουργείο Εργασίας. Η συνειδητή απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών, οι αντεργατικοί νόμοι συμπληρώνουν αυτό το επικίνδυνο παζλ».

Ακρωτηριασμός εργαζόμενης στη Λήμνο

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη Λήμνο, κάνει γνωστό ο τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ. Το «ατύχημα» έγινε το Σάββατο 6 Απρίλη και αφορά για μια ακόμα φορά εργαζόμενη συμβασιούχο στον τομέα καθαριότητας του δήμου Λήμνου, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε ακρωτηριαστεί μέρος δακτύλου του αριστερού της χεριού. Η εργαζόμενη είναι συμβασιούχος και δεν είχε εκπαιδευτεί, αναφέρει το Σωματείο, προσθέτοντας πως σε αυτές τις θέσεις πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Ακόμα αναφέρει ότι παρά τις προειδοποιήσεις του και τα αιτήματά του «οι ιθύνοντες εξακολουθούν να αδιαφορούν για τα σοβαρά προβλήματα, τους κινδύνους και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες του δήμου μας».

Τραυματίστηκε διανομέας στη Θεσσαλονίκη

Το «δελτίο πολέμου» συνεχίστηκε χτες με έναν ακόμα τραυματισμό εργαζόμενου, και συγκεκριμένα διανομέα ανταλλακτικών που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη. «Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η μάχη για το μεροκάματο με την πίεση να βγει γρήγορα η δουλειά, περνά μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και απαιτεί μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι «τα εργατικά ατυχήματα συνοδεύονται από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, την εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια που φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους.

Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια "κοστίζουν" για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν».

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των μέτρων ασφάλειας, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες τους ως κόστος. Να συμμετάσχουν στην απεργία στις 17 Απρίλη και να διεκδικήσουν: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό για όλους τους διανομείς με έξοδα της επιχείρησης (μηχανάκι, κράνη, ενδυμασία κ.λπ.). Οχι στην εντατικοποίηση, να μπει πλαφόν στις υπερωρίες. Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ