Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας τους

Την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες επιβεβαίωσε χτες η «Ελληνικός Χρυσός», που έχει εξασφαλίσει «γην και ύδωρ» μέσω της ληστρικής σύμβασης που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Μάρτη, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Οι εργαζόμενοι ήδη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαφαινόμενες απολύσεις και στην απόφαση της εταιρείας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν εδώ και μια δεκαετία και αποτελεί σημαντικό ποσό στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του μεταλλείου ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 - 2024», που παρουσίασε η «Ελληνικός Χρυσός». Ετσι από την ανακοίνωση του Οκτώβρη περί δήθεν «εξυγίανσης» των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών με τη χρήση νέας τεχνολογίας και μεθοδολογίας, που αξιοποιούνται ήδη στα μεταλλεία της «Eldorado» σε Τουρκία και Καναδά, φτάσαμε στο «προσωρινό» λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι χτες από τα χαράματα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις πύλες των μεταλλείων, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία τους. Μάλιστα στο Στρατώνι τη θέση τους πλάι στους εργαζόμενους πήραν οι κάτοικοι του χωριού.

Το απόγευμα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Στις ανησυχίες των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες, ο εκπρόσωπος της «Ελληνικός Χρυσός» απάντησε πως μαζί με τα σωματεία θα διερευνήσουν τη δυνατότητα απορρόφησής τους σε θέσεις διαφορετικές από τις ειδικότητές τους, χωρίς να θιγούν μισθολογικά δικαιώματα. Ενώ σε ό,τι αφορά το μπόνους που κόβεται, αυτό παραπέμφθηκε στο ασαφές επόμενο διάστημα, όταν θα ανοίξει το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), που καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους εργαζόμενους και αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού όλων των σωματείων των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής προκειμένου να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας, ενωτικά, με κοινά αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ