Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής

RIZOSPASTIS

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να επιβάλει 12ωρη δουλειά 365 μέρες τον χρόνο, μέσα από την επιχειρησιακή σύμβαση. Αυτή την ξεκάθαρη στήριξη εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με εκπροσώπους από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Σωματείων ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - Ελληνικός Χρυσός ΑΕ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο των Μεταλλείων Ολυμπιάδας ΣΤΟΑ 59. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη συνεπή και σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους διαχρονικά.

Δήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Οπως είπαν, δεν γίνεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 12 ώρες μέσα στις υπόγειες στοές. Μετά βίας αντέχουν την υπάρχουσα εντατικοποίηση της παραγωγής στις 8 ώρες εργασίας που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή. Κατήγγειλαν ότι οι εργολάβοι προσπαθούν με τη σειρά τους να επιβάλουν 12ωρη δουλειά σε ρόλο «δούρειου ίππου». Επίσης κατήγγειλαν την «Ελληνικός Χρυσός» ότι όλα τα τελευταία χρόνια επιδίδεται σε ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, καθώς επιλέγει να παίρνει γρήγορα τα επιφανειακά φιλέτα κοιτάσματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε στους μεταλλωρύχους κορνίζα με πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τους αγώνες που ανέπτυξαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '70

RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε στους μεταλλωρύχους κορνίζα με πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τους αγώνες που ανέπτυξαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '70
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ που να διασφαλίζει την 8ωρη εργασία στις υπόγειες στοές και ότι οι επίσημες αργίες δεν θα τίθενται ως θέμα διαπραγμάτευσης για τους μεταλλωρύχους. Επίσης διεκδικούν αύξηση βασικού μισθού, υπολογισμό/ποσόστωση τριετιών, αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος και κοινωνικές παροχές.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης και στη Βουλή προκειμένου να πιεστούν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Κάλεσε όμως και τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα με τη στήριξη και άλλων σωματείων, του λαού.

Επίσης ανέδειξε τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές, παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα.

Ανέφερε ότι ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέταλλο τόσο για την αξιοποίησή του στη βιομηχανία και αλλού όσο και για τη λειτουργία του ως αποθεματικού πλούτου.

Και τόνισε ότι το ικανό εργατικό δυναμικό της περιοχής που είναι εξειδικευμένο για χρόνια στα μεταλλεία, μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου.

Γι' αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ πατάει γερά στην πραγματικότητα.

Τέλος, σημείωσε ότι η πείρα που συγκεντρώνουν οι μεταλλωρύχοι μέσα από τους αγώνες μπορεί να γίνει πολύτιμο όπλο στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά, για την υπεράσπιση της ζωής και του τόπου τους. Να αποτελέσουν πυξίδα στη χάραξη ενός νέου δρόμου για την αξιοποίηση του χρυσού και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι μεταλλωρύχοι έδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα μια κασετίνα με δείγματα μεταλλευμάτων και από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τους έδωσε μια κορνίζα με πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» για τους αγώνες που ανέπτυξαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής τη δεκαετία του '70.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι κόντρα στις προτάσεις εξόντωσης της εργοδοσίας (2024-04-10 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δίπλα στους μεταλλωρύχους της «Ελληνικός Χρυσός» (2022-11-23 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για μέτρα προστασίας και οφειλόμενα από την εργοδοσία (2021-03-05 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι δεμένοι χειροπόδαρα στους στόχους της εργοδοσίας (2016-09-14 00:00:00.0)
Για τις αντιδράσεις στη Χαλκιδική (2013-03-05 00:00:00.0)
«Εχουμε χρυσάφι και πεινάμε...» (2003-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ