Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του «Νικόπολις»

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τους απολυμένους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της παρουσίας του την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε συνάντηση με τους απολυμένους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Νικόπολις».

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ευθύμης Δημάκης, και ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, και η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, που από την περασμένη Παρασκευή έμειναν άνεργοι, μετά από την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το ξενοδοχείο, μετέφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα την αγωνία τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με την απόδοση των δεδουλευμένων και συνολικά των οφειλών της εργοδοσίας.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στους εργαζόμενους σημείωσε ότι έχει φανεί και στην πράξη πλέον πως το περίφημο τουριστικό θαύμα, όλη αυτή η «ατμομηχανή της Ελλάδας που πρέπει να στηριχτεί», είναι στήριξη μόνο στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Πως όταν ακούγεται από την κυβέρνηση και άλλα κόμματα ότι «πάμε καλά» στον τουρισμό, αυτό συμβαίνει μόνο με την εκμετάλλευση των εργαζομένων. «Γιατί εσείς είστε», συνέχισε, «αυτοί οι οποίοι, επί της ουσίας, στηρίξατε αυτήν την επιχείρηση, τη φτιάξατε, για να έχει κέρδη ο εργοδότης. Γιατί χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πελάτης (...) Και βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται συνεχώς αυτά τα κέρδη των λίγων, του κεφαλαίου και να μειώνονται οι μισθοί. Γιατί άμα βάλουμε μέσα σε όλα αυτά και τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που βιώνουν, την εκμετάλλευση που υφίστανται, τον ιδρώτα που χύνετε, όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και σε όλη την Ελλάδα και εσείς εδώ για να δουλέψει αυτή η επιχείρηση, καταλαβαίνουμε τι κέρδη απομυζά αυτός για να τα ρίξει αλλού, για να φτιάξει αλλού ξενοδοχεία ή να τα πάει σε άλλους κλάδους, σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπου έχει μεγάλο ποσοστό κέρδους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων, της ΕΕ με τις κατευθύνσεις της και όλου του υπόλοιπου συστήματος, όπως των τραπεζών, που λειτουργούν μόνο σε όφελος αυτών των λίγων και όχι σε όφελος των πολλών. «Είναι απαράδεκτο», είπε, «τον 21ο αιώνα να έχετε δουλέψει, να έχετε χύσει τον ιδρώτα και το αίμα σας, την κούραση όλη αυτή, να έχετε στηρίξει την επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια και να σας πετάνε στον δρόμο χωρίς καν να πληρώνουν τα δεδουλευμένα. Αρα και τα δεδουλευμένα πρέπει να πληρωθούν και οτιδήποτε αποζημιώσεις αφού λέει ότι πάει για πτώχευση, αλλά το κύριο είναι να αποκατασταθεί η εργασιακή σας σχέση, δηλαδή, με όλα τα δικαιώματα που έχετε, γιατί το δικαιούστε αυτό».

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει ο δρόμος για τους εργαζόμενους

Στάθηκε στον ρόλο του σημερινού κράτους, το οποίο, όπως είπε, είναι κράτος «για τους καπιτα-ληστές, γιατί ληστεύουν τον πλούτο και τον μόχθο των εργαζομένων» και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα θέσει το ζήτημα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, θα ασκήσει πίεση και κάλεσε και τους εργαζόμενους, από την πλευρά τους, να βγάλουν προς τα έξω το ζήτημα, να πιέσουν, ιδιαίτερα τώρα που είναι προεκλογική περίοδος και οι κυβερνώντες φοβούνται περισσότερο το «πολιτικό κόστος». Σημείωσε τη σημασία που έχει η συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απρίλη, η συμμαχία τους και με άλλα σωματεία, από άλλους κλάδους, που πρέπει να δείξουν τη συμπαράστασή τους για να υπάρχει μια γενικότερη πίεση προς την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι ένα συμπέρασμα που βγαίνει και από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως όσο οι εργαζόμενοι υποχωρούν, θεωρώντας ότι πρέπει «να στηρίξουμε την επιχείρηση», γιατί ο εργοδότης έλεγε «βάλτε λίγο πλάτη γιατί έχω δυσκολίες και αύριο θα είναι καλύτερα», γίνεται αυτό που λέει ο λαός μας, «δίνεις δαχτυλάκι, σου τρώει όλο το χέρι» και μετά σε καταπίνει ολόκληρο.

«Το παν», είπε, «είναι η ενότητά σας, ο αγώνας σας, η οργάνωσή σας, η στήριξη σε σωστούς ανθρώπους μέσα στην κοινωνία, και σε κόμματα αλλά και σε μαζικούς φορείς, αγωνιστές που θα είναι στο πλευρό σας και θα μπορέσουν να πιέζουν έτσι την κεντρική εξουσία, για να κάνει έστω κάποια πράγματα. Διά της ανάθεσης δεν γίνεται τίποτα. Ούτε εμάς θέλουμε να μας αναθέτετε, θέλουμε μαζί να τα παλεύουμε, να ακούμε τι λέτε. Κι όταν αύριο μπορέσει να γίνει αυτό που λέμε εμείς, μια γνήσια εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία, πάλι να υπάρχει έλεγχος, εργατικός - λαϊκός έλεγχος στην εξουσία, ώστε να μην παρεκκλίνει (...) Πρέπει αυτό να το αποδεχθείτε εσείς οι ίδιοι και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μέχρι να φτάσουμε εκεί. Και βέβαια, μέχρι να φτάσουμε εκεί, να τους δίνουμε απάντηση σε μάχες που έχουμε, είτε είναι εκλογές σωματείων είτε είναι εκλογές συλλόγων είτε είναι εκλογές δήμων, Περιφερειών, είτε ευρωεκλογές όπως είναι τώρα στις 9 Ιούνη, είτε βουλευτικές εκλογές, ενισχύοντας και αλλάζοντας τους συσχετισμούς, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ που είναι μια δύναμη που μπορεί να παλέψει και για τα άμεσα ζητήματα, αλλά κυρίως να ανοίξει αυτός ο δρόμος, ο πιο ουσιαστικός για όλη την κοινωνία, για όλους τους εργαζόμενους».

Κλείνοντας, τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» των εργαζομένων και με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ και με τους κομμουνιστές συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στα Εργατικά Κέντρα, στο εργατικό κίνημα, στα εργατικά σωματεία και ευχήθηκε στους εργαζόμενους να έχουν δύναμη, υγεία, κουράγιο, ενώ τους κάλεσε να μη διστάσουν να ζητήσουν από το ΚΚΕ οτιδήποτε χρειάζονται για τον αγώνα που δίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ