ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πορεία προς επώδυνες διευθετήσεις

Αρχισαν και οι «διαρροές» για την... ειρήνη και ευημερία που θα φέρουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και η συνεκμετάλλευση

INTIME NEWS

Συνεχίζεται η πορεία προς επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι στις 22/4 θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο), ενώ θα ακολουθήσει στις 26/4 στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος γύρος συζήτησης πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος και για τον «πυρήνα» των επικίνδυνων «διευθετήσεων». Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της «ατζέντας» ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, που θα αφορά στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω. Προηγήθηκε στις 11/3 η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ, στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», όπου επιβεβαιώθηκε πως η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες αξιώσεις, π.χ. στο Κυπριακό. Τα Ελληνοτουρκικά θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα δει αύριο Πέμπτη το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει στο ΥΠΕΞ.

Ολα προς τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν, μάλλον προς τα μέσα Μάη, στην Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται άλλη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο ενδιάμεσο, για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη της συνάντησης ή και να δουν το ενδεχόμενο για «νέα κεφάλαια» στον διμερή διάλογο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κι όπως αυτός εκτυλίσσεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με στόχο μεταξύ άλλων την αμερικανοΝΑΤΟική θωράκιση στην Ανατ. Μεσόγειο. Αλλωστε, διόλου τυχαία, επίκειται και συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή την πορεία, με βάση και την πρεμούρα των επιχειρηματικών ομίλων της μιας και της άλλης πλευράς να κατοχυρώσουν μερτικά από την καπιταλιστική λεία στην περιοχή, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Πρώτα θα θέσουμε το πλαίσιο, τις βασικές παραδοχές, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα που θα μετέχουν στον διάλογο αυτό», σημειώνουν, στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα στην άλλη πλευρά ότι στο μεταξύ «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε κλίμα νηνεμίας στην περιοχή μας, οι υφιστάμενες και καταγεγραμμένες διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», ενώ παραπέμποντας και στο «ψητό» που θα ανοιχτεί μπροστά (από συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση ή όποια άλλη φόρμουλα βρεθεί), ισχυρίζονται ότι «η επίλυση αυτού του θέματος βάζει παρακαταθήκη για μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», επιστρατεύοντας και τα προσχήματα που αποδεικνύονται «φούμαρα» μπροστά στην ένταση των ανταγωνισμών.

Δείχνοντας, εξάλλου, ότι κάθε συμβιβασμός του κεφαλαίου εμπεριέχει τον σπόρο για έναν επόμενο γύρο αντιπαράθεσης, παραδέχονται ότι στην πορεία αυτή «θα υπάρχουν και υπαναχωρήσεις και περιοδικές εντάσεις». «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα φτάσουμε σε σχέση άριστη, συμμαχική, αλλά να έχουμε μια στάση που να κατατείνει στην ειρήνη και την ευημερία», προσθέτουν, έχοντας βέβαια κατά νου τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν ότι πρέπει να υπάρχει «πίστη σε κανόνες», «διαβουλευτικό πνεύμα» και «προσήλωση στο διεθνές δίκαιο», αυτό που κόβεται και ράβεται ώστε να «τρέξουν» σχεδιασμοί που κάνουν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Ερωτώμενοι οι ίδιοι παράγοντες για το πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες να γίνει αυτή η «κουβέντα», λένε ότι «η ωριμότητα των συνθηκών συνιστάται στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, συν την εφαρμογή συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει (σ.σ. όπως στη "θετική ατζέντα", το Μεταναστευτικό και την πολιτική προστασία), συν την αμοιβαία κατανόηση για αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν τέτοιο διάλογο». «Πάμε βήμα - βήμα. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα κατά χρόνο, ώστε όταν υπάρξει ωριμότητα των συνθηκών να ξεκινήσουμε διάλογο. Δεν θα είναι σύντομη διαδικασία», προσθέτουν.

Παραπέρα, παραγνωρίζοντας τις πολυεπίπεδες σχέσεις της γείτονα κεντρικά με την ΕΕ ή και διμερώς με ισχυρά κράτη της, οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες παραπέμπουν και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη βδομάδα (17-18/4, το τελευταίο πριν τις ευρωεκλογές), όπου λέγεται ότι στα Συμπεράσματά του θα συμπεριληφθεί παράγραφος σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Η πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στο Κυπριακό», λένε οι ίδιες πηγές, βάζοντας ξανά τον λύκο να φυλά τα πρόβατα. Στο μεταξύ, για τις εξελίξεις στο θέμα λένε ότι οι τουρκικές θέσεις για «λύση δύο κρατών» είναι απόλυτα αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ζήτημα δεν μπορεί να συζητηθεί, βάζοντας ως μείζον να ξαναξεκινήσει η συζήτηση που έχει «κόψει αζιμούθιο» για διχοτομικές «λύσεις».

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και για νέα όπλα στον Ζελένσκι

Διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα θα συνεχίζει να στηρίζει με πολεμικό υλικό την κυβέρνηση του Κιέβου δίνουν αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, όπως την πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας για δημιουργία ενός Ταμείου για την Ουκρανία, ύψους 100 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας, τονίζουν ότι το Ουκρανικό είναι «κομβικής και μεγάλης σημασίας θέμα, που έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο», ενώ επειδή, όπως λένε, η εισήγηση Στόλτενμπεργκ δεν έχει ακόμα «συγκεκριμένο χαρακτήρα» και δεν οδήγησε στη λήψη κάποιας απόφασης, δεδομένων και των «επιφυλάξεων» που υπάρχουν, παρουσιάζουν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Ζελένσκι μέσω μηχανισμών της ΕΕ αλλά και διμερώς.

Επ' αυτού θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, σε κλειστή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, με θέμα την αποστολή νέων παρτίδων οπλισμού και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, και με την ένοχη σιωπή των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νέα Αριστερά», «Σπαρτιάτες», Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας), η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση εν δυνάμει συνεργό στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι, όπως έγραψε και χτες ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση συνεχίζει την κουβέντα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς παράγοντες για παραχώρηση των S-300, όπως και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης, συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.

Με τέτοια σχέδια στον φάκελό του, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», σχέδιο ανταγωνιστικό προς τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» αλλά και την παρουσία της ρωσικής αστικής τάξης σε μια σειρά από ζώνες και αγορές.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Χούπη, στην Ινδία, κατόπιν πρόσκλησης του εκεί ομολόγου του. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή, για πρώτη φορά, του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας, στο οποίο περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες, «οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία και τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων και των Ειδικών Δυνάμεων, βάζοντας έναν ακόμα κρίκο εμπλοκής στα σχέδια που στο επίκεντρό τους έχουν τον «διάδρομο» IMEC ως ανταγωνιστικό στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Σε ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία, φέτος το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει σμήνος 4 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη ινδική αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο

Τη «στρατηγική σχέση» της ελληνικής αστικής τάξης με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον ομόλογό του από τον Λίβανο, Abdallah Bou Habib.

Για αρχή, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έκανε και κάνει πλάτες στους Ισραηλινούς φονιάδες, ο Γεραπετρίτης έχυσε μια δόση από κροκοδείλια δάκρυα περί «ανθρωπιστικής καταστροφής», καλώντας σε «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών», όπως βαφτίζεται η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, κι αυτό για «να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης, η περιφερειακή ανάφλεξη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου», έχοντας κατά νου τις συνέπειες για τις μπίζνες. Αλλωστε, εκτός από αυτές «σε ανθρωπιστικό επίπεδο», εστίασε στις «επιπτώσεις» «και στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία βάλλεται εξαιτίας της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και της ανασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει «αυτήν τη στιγμή δίαυλο ανοικτής επικοινωνίας με το Ισραήλ» κι αν εξακολουθεί να υφίσταται διμερής «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο, ο Γεραπετρίτης απάντησε: «Βεβαίως, είμαστε σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά, με την οποία, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα διατηρεί μια στρατηγική σχέση. Και έχουμε την ευκαιρία τακτικά να ενημερωνόμαστε για την κατάσταση». «Προσβλέπουμε και στο σήμερα και στο αύριο των σχέσεών μας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τις φίλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε, την ώρα που ρέει ποτάμι το αίμα των Παλαιστίνιων αμάχων και τα παιδιά τους λιμοκτονούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ