Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και για νέα όπλα στον Ζελένσκι

Διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα θα συνεχίζει να στηρίζει με πολεμικό υλικό την κυβέρνηση του Κιέβου δίνουν αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, όπως την πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας για δημιουργία ενός Ταμείου για την Ουκρανία, ύψους 100 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας, τονίζουν ότι το Ουκρανικό είναι «κομβικής και μεγάλης σημασίας θέμα, που έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο», ενώ επειδή, όπως λένε, η εισήγηση Στόλτενμπεργκ δεν έχει ακόμα «συγκεκριμένο χαρακτήρα» και δεν οδήγησε στη λήψη κάποιας απόφασης, δεδομένων και των «επιφυλάξεων» που υπάρχουν, παρουσιάζουν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Ζελένσκι μέσω μηχανισμών της ΕΕ αλλά και διμερώς.

Επ' αυτού θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, σε κλειστή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, με θέμα την αποστολή νέων παρτίδων οπλισμού και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, και με την ένοχη σιωπή των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νέα Αριστερά», «Σπαρτιάτες», Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας), η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση εν δυνάμει συνεργό στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι, όπως έγραψε και χτες ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση συνεχίζει την κουβέντα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς παράγοντες για παραχώρηση των S-300, όπως και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης, συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.

Με τέτοια σχέδια στον φάκελό του, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», σχέδιο ανταγωνιστικό προς τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» αλλά και την παρουσία της ρωσικής αστικής τάξης σε μια σειρά από ζώνες και αγορές.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Χούπη, στην Ινδία, κατόπιν πρόσκλησης του εκεί ομολόγου του. Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή, για πρώτη φορά, του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας, στο οποίο περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες, «οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία και τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνει ασκήσεις και κοινές δραστηριότητες με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων και των Ειδικών Δυνάμεων, βάζοντας έναν ακόμα κρίκο εμπλοκής στα σχέδια που στο επίκεντρό τους έχουν τον «διάδρομο» IMEC ως ανταγωνιστικό στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Σε ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία, φέτος το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει σμήνος 4 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη ινδική αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει ευρωομόλογα πολέμου και κλείνει «συμφωνίες ασφαλείας» με την Ουκρανία(2024-03-23 00:00:00.0)
Εξοπλισμοί, συμφωνίες «ασφαλείας», κυρώσεις και τον τρίτο χρόνο πολέμου(2024-02-27 00:00:00.0)
Ατζέντα «μπαρούτι», με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία(2023-01-18 00:00:00.0)
Εφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1(2022-10-15 00:00:00.0)
Εντείνονται η στρατιωτική κινητικότητα και οι απειλές εκτεταμένων κυρώσεων(2022-01-31 00:00:00.0)
Ενίσχυση της στρατιωτικής «συνεργασίας» ακόμη και χωρίς ένταξη(2021-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ