Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΝΑΤΟ
Ενίσχυση της στρατιωτικής «συνεργασίας» ακόμη και χωρίς ένταξη

Επαφές στις Βρυξέλλες είχαν χτες Στόλτενμπεργκ και Ζελένσκι

Συνομιλίες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Με φόντο την απαίτηση της Ρωσίας να μην ενταχθούν Ουκρανία και Γεωργία στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των προτάσεων που παρέδωσε στις ΗΠΑ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «η ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη», ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «ένα παράθυρο ευκαιρίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη». Είπε ακόμα πως η υποστήριξη της ουκρανικής κοινής γνώμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μεγαλώνει και πως «από το 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος (στην Ανατολική Ουκρανία) η Ρωσία έσπρωξε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «η απόφαση για το εάν η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί μόνο από την Ουκρανία και τους 30 Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Το γεγονός ωστόσο ότι και εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν αντιθέσεις γύρω από την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αναδείχθηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο: «Τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη κοινή θέση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά τα περισσότερα από αυτά μας υποστηρίζουν. Επιπλέον, δεν έχουν κοινή θέση για τη στρατιωτική βοήθεια... Ωστόσο, αισθάνομαι την πλήρη υποστήριξη του γενικού γραμματέα και βρίσκουμε άλλα βήματα για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα».

Οι αιχμές του Ζελένσκι αφορούν τη Γερμανία και την Ολλανδία που τον περασμένο μήνα άσκησαν βέτο στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ σχετικά με την αγορά οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία.

Τα παραπάνω βέβαια καθόλου δεν εμποδίζουν τις ΗΠΑ και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να εξοπλίζουν την Ουκρανία, στην οποία πρόσφατα παραδόθηκαν αμερικανικά αντιαρματικά «Javelin», μετασκευασμένα αμερικανικά περιπολικά σκάφη και τουρκικά drones «Bayraktar». Χώρια βέβαια τη συνεχή αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και τη ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, με βασικό «στήριγμα» των σχεδιασμών αυτών και την Ελλάδα.

Οπως επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ «θα συνεχίσει να σας παρέχει πρακτική υποστήριξη. Οι Σύμμαχοι εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις και παρέχουν εξοπλισμό», ενώ υπογράμμισε πως ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συναίνεση στο ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, «η νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που θα υιοθετηθεί το επόμενο έτος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, θα αντικατοπτρίζει τη σημασία της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους εταίρους, καθώς και το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να επιλέξει σε τι είδους ρυθμίσεις ασφαλείας θέλει να συμμετέχει».

«Η Ουκρανία ξεκίνησε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με εταίρους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για να εντείνει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να αυξήσει τον αριθμό των ασκήσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, την ώρα που η Ρωσία ζητά εγγυήσεις για μείωση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ