Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες η ανάπτυξη του συστήματος Yγείας στον καπιταλισμό

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και τις συνέπειες που υφίσταται ο λαός στον τομέα της Υγείας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, στηλιτεύοντας την τοποθέτηση, λίγο πριν, της υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία είχε ισχυριστεί ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει «με ιδιαίτερη προσοχή τα όποια προβλήματα υπάρχουν» στο σύστημα Υγείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης επικαλέστηκε τα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ, που δείχνουν ότι 1.500 ασθενείς πέθαναν περιμένοντας για ένα κρεβάτι εντατικής. «Αλήθεια, έχετε σχέση με την πραγματικότητα, ξέρετε τι τραβάνε οι ασθενείς και οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία;», επεσήμανε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε πως δείγμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας είναι και η αναστολή του 80% των χειρουργείων, αλλά και η μετατροπή των νοσοκομείων σε ...μονοθεματικά.

Η εγκληματική αυτή πολιτική αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας πως οι ανεπαρκείς δαπάνες και οι νέες περικοπές 279 εκατ. που προβλέπονται για την Υγεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αναληφθεί από το κράτος η ευθύνη χρηματοδότησης των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την πανδημία, τις άλλες ασθένειες κ.λπ.

Στην ουσία - σημείωσε - παραμένουν στο ακέραιο όλοι οι όροι που έχουν καταστήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας αναντίστοιχο με τις δυνατότητες της εποχής μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στον τομέα της Υγείας.

Επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, πριν του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πιο πριν και πάλι της ΝΔ, που «υπηρετούν την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που έχει ως ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους». Αλλωστε, πρόσθεσε, όλα αυτά τα κόμματα στρατηγικά συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δραστική μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που πρακτικά σημαίνει μείωση των κονδυλίων για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και άρα λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες για τον λαό.

Υπογράμμισε ότι με βάση τον προϋπολογισμό δεν προκύπτουν από πουθενά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, γιατί αυτές κοστίζουν για το κράτος και δεν μπορούν να υπερβούν τους κανόνες «κόστους - οφέλους», ούτε καν στοιχειώδης ενίσχυση της ΠΦΥ σε υποδομές και προσωπικό, αντίθετα περικοπές για το 2022. Διερωτήθηκε δε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση για τον λαό αν υπήρχε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επιτελούσε τον ουσιαστικό της ρόλο για πρωτογενή πρόληψη.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος Υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες και ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ θα διευρύνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των δυνατοτήτων της επιστήμης και της δυσκολίας να τις αξιοποιήσει ο λαός, κάτι που όπως είπε αντανακλά και τα όρια αυτού του συστήματος, που διευρύνει την απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες και στους όρους αξιοποίησής τους από τον λαό.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι χρειάζεται με τον αγώνα τους να τιμωρήσουν πολιτικά το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τους υποστηρικτές του, να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή του, κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ