Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Ετοιμοπόλεμες» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, το «ετοιμοπόλεμο» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), έτοιμο να αναλάβει αποστολές στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την έδρα του στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου συνεχάρη το προσωπικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε από 29/11 έως 2/12, οπότε το ΕΤΑ αξιολογήθηκε από το Στρατηγείο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (NATO Special Operations HQ) του ΝΑΤΟ ως «Ετοιμοπόλεμο» («Combat Ready»). Εκεί αναφέρθηκε στην «επιβεβλημένη αναδιοργάνωση του ΕΤΑ σε Χερσαία Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τα συμμαχικά πρότυπα», όπως και τον εξοπλισμό «με πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα υλικά και μέσα (...) με σκοπό την απόκτηση των επιθυμητών επιχειρησιακών δυνατοτήτων».

Με τέτοια προεργασία και στόχευση, «το αποτέλεσμα της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης ήρθε ως αναμενόμενη συνέχεια των όσων προηγήθηκαν και το ΕΤΑ απέδειξε περίτρανα και ηχηρά, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, ότι δύναται να αναλάβει και να εκτελέσει υποδειγματικά όλο το εύρος των αποστολών που θα του ανατεθούν», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, την ώρα που, θυμίζουμε, τέλη Νοέμβρη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωνε την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή «μάχιμων δυνάμεων» στο Σαχέλ, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Γαλλίας.

Παράλληλα, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου γίνονται εργασίες αναβάθμισης για να μπορούν να φιλοξενήσουν νέα μεγαλύτερα σε διαστάσεις και αναβαθμισμένων δυνατοτήτων ταχύπλοα, που θα προμηθευτεί το 2022, με στόχο να αυξηθεί «κατακόρυφα η διαθεσιμότητα των μέσων και υλικών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, με μπούσουλα πάντα την ενίσχυση του ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Στενότερη συνεργασία και με την Αμερικανική Ακτοφυλακή

Στο μεταξύ, με τον διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ Περιοχής Ατλαντικού αντιναύαρχο S. D. Poulin (συνοδευόταν από τον ακόλουθο Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα πλοίαρχο M. E. Biery) συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης.

Συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη θαλάσσια επιτήρηση, την φύλαξη των συνόρων και τις προκλήσεις ασφαλείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, το μεταναστευτικό ζήτημα και τις μεθόδους αντιμετώπισής του από τις δύο χώρες, καθώς και τη δυνατότητα αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ», όπως αναφέρεται αρμοδίως, με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, να αποτελεί, θυμίζουμε, τον πέμπτο κλάδο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτά, στον απόηχο της υπογραφής, την Τρίτη, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ και του υπουργού, Γ. Πλακιωτάκη, Μνημονίου Συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος και της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για κοινές δράσεις στους τομείς: Ναυτική Ασφάλεια, Ναυτικές Επιχειρήσεις, Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων, Ελεγχο Αλιείας, Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση Προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ