Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ατζέντα - «φωτιά» και αντιθέσεις στον «αφρό»

Eurokinissi

Με «γεμάτη» ατζέντα συνεδρίασε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν η πανδημία και «τα ζητήματα που εγείρονται από την αύξηση των τιμών Ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη», η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό, με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών - μελών είχαν και την «πρώτη ανταλλαγή απόψεων» για το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ (στόχος είναι να καταλήξουν τον ερχόμενο Μάρτη), τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα», με βάση το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ως μπούσουλα των κρατών - μελών για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε επίπεδο στρατιωτικής προπαρασκευής στην αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα κέντρα.

Και εδώ η κυβέρνηση έσπευσε να πιάσει «πρώτο στασίδι» στην εμπλοκή, διαρρέοντας ότι το κείμενο «πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ευρώπη» και ότι ο Μητσοτάκης «ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στη Σύνοδο των Med 9 που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (το Σεπτέμβρη), καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Αλλωστε, στην προσπάθεια θωράκισης έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, το Συμβούλιο προέβη και σε απολογισμό των εργασιών σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση «της συλλογικής μας ετοιμότητας, ικανότητας αντίδρασης και ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις», με την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» να μπαίνει βασικός στόχος και στο ΝΑΤΟ, έναντι της κινεζικής διείσδυσης και της ρωσικής επιρροής, με κατοχύρωση κρίσιμων υποδομών και δικτύων στα χέρια ευρωατλαντικών ομίλων.

Το βράδυ εξάλλου, στη διάρκεια δείπνου των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την «υπάρχουσα οικονομική κατάσταση» και την «πρόοδο» ως προς την Τραπεζική Ενωση και την Ενωση Κεφαλαιαγορών.

Προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο, με φόντο τις σφοδρές αντιπαραθέσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θέτουν μια σειρά χώρες με αφορμή τη μετάλλαξη «Oμικρον», ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προχώρησε στην αυτονόητη διαπίστωση ότι «προφανώς υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης "Ομικρον"». Παρά την «έντονη ανησυχία» της, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας και θωράκισης του συστήματος Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζονται ως «κόστος».

Την ίδια «ανησυχία» εξέφρασε για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, το τίμημα της «πράσινης μετάβασης», στην οποία ομνύουν όλες οι αστικές δυνάμεις, για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. «Θα ζητήσουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να γίνονται παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκρατηθούν οι τιμές», είπε ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στη μοιρασιά της «χασούρας», που προκαλεί ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ. Οσον αφορά τον λαό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προνοεί «ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο», ενώ «θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες», ξεκόβοντας επί της ουσίας κάθε προσδοκία για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την πολιτική που γιγαντώνει την ενεργειακή φτώχεια. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αύριο Σάββατο, όπως δήλωσε.

Προχτές, στο μεταξύ, στη Σύνοδο των κρατών - μελών με τα κράτη της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενώ η Λευκορωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της) ο πρωθυπουργός εξέφρασε «τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών της ΑΕΣ», ενώ ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου και για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Βλ. Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ