Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Αντιπαράθεση για τον ... καταλληλότερο στην καπιταλιστική ανάπτυξη με τσάκισμα του λαού

INTIME NEWS

Την ώρα που εντός της Βουλής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση για τρίτη μέρα, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, εκτός Κοινοβουλίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία, καταδίκαζαν τον προϋπολογισμό - «θηλιά» στον λαιμό του λαού, συμμετέχοντας στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, επιχείρησε να πείσει ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αποτυπώνει «τις καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μεταξύ όλων των χωρών του νότου», ότι «δίνονται πολλοί πόροι για την απασχόληση», μιλώντας για «συρρίκνωση της ανεργίας κατά 2,5 % και πως για το 2022 θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα στην τσέπη του πολίτη». Και όλα αυτά τη στιγμή που πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ταξικό, αντιλαϊκό, που κινείται στους άξονες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια.

Και χτες κύριο αντικείμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ποιος θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες ...επιδόσεις προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το ποιος θα αξιοποιήσει καλύτερα τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου αναμένεται να φορτωθούν νέα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Με φρασεολογία, βαρύγδουπη και απαράδεκτη, που όμως δεν είναι ικανή να κρύψει ότι είναι συνοδοιπόροι στην επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων.

«Η αντιπαράθεσή σας είναι στην ίδια γραμμή. Ολοι είστε με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τσακώνεστε ποιος θα διαχειριστεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Συμφωνείτε με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δεν λέτε στον λαό τι προβλέπει», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, χαρακτηρίζοντας «ψευτοκαβγάδες» τις κόντρες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο 18 Δεκέμβρη.

Καμαρώνει για τις φυλακές κατατρεγμένων

Κλειστά κέντρα - «φυλακές», επαναπροωθήσεις, περικοπές στις πενιχρές οικονομικές ενισχύσεις, χαρακτηρισμός ως «ασφαλούς» χώρας της Τουρκίας, περιορισμούς στο δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Ετσι, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπου συμμετέχει ενεργά και η ελληνική αστική τάξη, με όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου, Ν. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022 αναφέρθηκε τους κατατρεγμένους σαν να είναι απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και είπε πως «η φύλαξη των συνόρων μας είναι συνταγματική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας μας που οφείλουμε να εκπληρώνουμε», την ώρα μάλιστα, που αυξάνονται οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ η κυβέρνηση ζητά και άλλους «φράχτες» κατά των ανθρώπινων ροών στα σύνορα.

Αναφέρθηκε στις κλειστές δομές - φυλακές, δηλαδή, στη μετατροπή των νησιών και του Εβρου, σε μόνιμες φυλακές και τόπους εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων που είναι αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου και του αναθεωρημένου Συμφώνου της ΕΕ για το Προσφυγικό. Το νέο Σύμφωνο, όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών, αυτούς που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Δηλαδή, να υψώσει τείχη κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό «πακέτο» που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο, ενταφιάζοντας τη διεθνή συνθήκη της Γενεύης προστασίας των προσφύγων, συρρικνώνοντας την ίδια την έννοια του ασύλου.

Πίσω από τις ανάγκες, σε συνάρτηση με στρατηγικές επιλογές

Σε στενή και άμεση σύνδεση με την υλοποίηση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και της συνολικής στρατηγικής για την εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης από τον προϋπολογισμό.

Εκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό με «ισχυρό θετικό πρόσημο» σημειώνοντας πως «η Παιδεία αλλάζει στην πράξη» σε όλο το φάσμα της με αύξηση των κονδυλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δράσεις που ενισχύονται με οικονομικούς πόρους προϋπολογισμού και λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, όπως η εισαγωγή δεξιοτήτων και τα νέα προγράμματα σπουδών, για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σαν ισότιμη επιλογή για τους νέους σε συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, για αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά χρηματοδότηση σε συνάρτηση με την αξιολόγηση, ενίσχυση συνεργιών με τον ιδιωτικό τομέα κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα εκτυλίχτηκε μία επανάληψη της πάγιας προσπάθειας που γίνεται όλο αυτό το διάστημα να εμφανιστεί ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία σε σχέση με την πανδημία, τη στιγμή που τα κρούσματα σε παιδιά σχολικής ηλικίας καλύπτουν σταθερά το 25% - 30% των συνολικών καθημερινών κρουσμάτων. Τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο δεν πάρθηκαν μέτρα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά κυριάρχησε η λογική της αντιμετώπισης των αναγκών σαν κόστος, η υπουργός ισχυρίστηκε πως η σημερινή εικόνα οφείλεται στην απόφαση η κυβέρνηση «να επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στη θωράκιση των σχολείων», αναφερόμενη στη λογική της αντιμετώπιση της πανδημίας με τη χρήση τεστ...

Διαγραφή Κουρουμπλή

Μια τέτοια στιγμή έγινε αφορμή για να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ και το ποσοστό θνητότητας για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Δολοφονήσατε τους ανθρώπους. Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, αυτή είναι η πραγματικότητα». Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη, λέγοντας: «Σας παρακαλώ, ανακαλέστε». «Δεν ανακαλώ τίποτα! Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, να απολογηθείτε για τον φίλο μου», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα αναφέρθηκε, λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημειώνοντας πως «δεν μας καλύπτουν τα όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής». Η δήλωση Κουρουμπλή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση επέβαλε στον Π. Κουρουμπλή την ποινή της μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ