Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Δυναμώνει η πίεση από την εμπορευματοποίηση και την υποστελέχωση

«Σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα η πανδημία», λέει η κυβέρνηση, ενώ επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων

Στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που «επιμένουν» αποτυπώνεται η εγκληματική πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Χτες, άλλοι 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 19.651 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 με τους 570 από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ covid 19 χτες ήταν 96,58%. Επίσης, χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.696 νέα κρούσματα.

Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η μετάλλαξη «Ομικρον», είναι «ήδη παντού και θα επικρατήσει τις επόμενες βδομάδες», ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 14. «Ο κίνδυνος να κολλήσουν όσοι είναι εμβολιασμένοι είναι υπαρκτός», επισημάνθηκε επίσης, ενώ όπως ειπώθηκε, το στέλεχος «Ομικρον» «έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, η δυναμική του θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων που θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα».

Προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο

Στο μεταξύ, να κάνει το μαύρο άσπρο συνεχίζει να προσπαθεί η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση προχτές της μελέτης των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα, με την οποία επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, για τις χιλιάδες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν τουλάχιστον 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και αυξημένη κρατική χρηματοδότηση.

Θυμίζουμε, η μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι και τις 6 Μάη του 2021, και επιβεβαιώνει ότι αυτή αυξάνεται εκτός ΜΕΘ, στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πριν από μερικές μέρες.

«Πάνω από 400 διασωληνωμένοι Covid-19 αυξάνουν την πιθανότητα θνητότητας και δημιουργούν ασφυξία στο σύστημα Υγείας». Αυτή είναι μία από τις τραγικές διαπιστώσεις της έρευνας, που δείχνει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική που θεωρεί «πολυτέλεια» την επάρκεια σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και το προσωπικό που θα τα λειτουργεί, την ώρα που η κυβέρνηση παπαγαλίζει διαρκώς τα περί 1.200 και βάλε κλινών ΜΕΘ που τάχα έχει προς διάθεση των νοσούντων.

Με θράσος, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων επεχείρησε να προσπεράσει τα παραπάνω, μιλώντας για «θόρυβο που έχει δημιουργηθεί» από τη δημοσιοποίηση της μελέτης, ισχυριζόμενος ότι «από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση προκειμένου να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές που να διασφαλίζουν το δημόσιο αγαθό, συνυπολογίζοντας ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεξαρτώμενων παραγόντων», που όλοι τους, στο τέλος, συμπυκνώνονται στο εγκληματικό «σχέση κόστους - οφέλους - αποτελέσματος».

Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε, ότι έχουμε ευρεία διασωλήνωση σε απλές κλίνες νοσηλείας, διαδρόμους και ράντσα, είπε ότι «η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους, εισαγωγής τους σε μονάδες ΜΕΘ».

Αποσιωπώντας, δε, ότι ΜΕΘ ...εξαγγέλλονται αλλά δεν λειτουργούν καν, λόγω έλλειψης προσωπικού, ή για να λειτουργήσουν μεταφέρεται προσωπικό, χωρίς καν την αναγκαία εκπαίδευση, από άλλες κλινικές, προέβαλε πάλι σαν πανάκεια τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».

Τέλος, έσπευσε να επισημάνει ότι η μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευσή της».

Σε σταθερή επικοινωνία με τους φαρμακοβιομήχανους για αυξημένη κερδοφορία

Για την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των φαρμακοβιομήχανων δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, μέσω της συμφωνίας «για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του Φαρμάκου, αλλά και την ανάγκη ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης», που ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη με τους Γενικούς Διευθυντές των εταιρειών - μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά είναι το ισόποσο δωράκι προς τη φαρμακοβιομηχανία που θα τους δοθεί ως «ανταπόδοση» για τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία και θα αφαιρεθεί από την υποχρέωση του Clawback. Αλλά και οποιαδήποτε άλλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ή της δυνατότητας αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης δεν μεταφράζεται σε μείωση της δαπάνης των ασθενών αφού αυτή συνεχίζει να καθορίζεται από τους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2012 και 2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50%, ενώ η συμμετοχή των ασθενών μόνο για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%. Προεκλογικά, όλα τα αστικά κόμματα «διαγκωνίζονταν» για το ποιος είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση της «σπατάλης», δηλαδή τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβάρυνση αντίστοιχα των ασθενών. Σήμερα, σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης έρευνας, το 21% μειώνει την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει ή δεν εκτέλεσε συνταγή λόγω κόστους. Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, η κυβέρνηση έφερε πρόσφατα τροπολογία στην οποία προβλέπεται για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων που θα κυκλοφορήσουν - και προκειμένου να μην υπάρχει εκτροπή από τους δημοσιονομικούς στόχους - η δυνατότητα να πεταχτούν κι άλλα φάρμακα εκτός θετικής λίστας και να ενταχθούν στην αρνητική λίστα, δηλαδή ο ασθενής θα πληρώνει επιπλέον φάρμακα εξολοκλήρου από την τσέπη του. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος ευρέως χρησιμοποιούμενων «φτηνών» φαρμάκων των οποίων η τιμή αυξάνεται όταν μπαίνουν στην αρνητική λίστα, όπως γίνεται συνήθως.

Είχε προηγηθεί η απόφαση για τους ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις μόνο στις δημόσιες μονάδες Υγείας με επίκληση της «υπερσυνταγογράφησης» και της εκτροπής της δαπάνης. Αξίζει να σημειωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, που συμφωνώντας με τα προσχήματα της κυβέρνησης περί «υπερσυνταγογράφησης», υπενθύμιζε ότι αυτή δεν αφορά μόνο τους ανασφάλιστους αλλά και τους ασφαλισμένους, συστήνοντας μάλιστα ως πιο αποτελεσματικό μέτρο για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής - μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης - την εφαρμογή των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», τον μηχανισμό δηλαδή των περικοπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ