Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανανέωση διαπιστευτηρίων στις δύο άκρες του Ατλαντικού

Σε ένα είδος ανανέωσης διαπιστευτηρίων προσομοιάζει η κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες, με τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα να συμμετέχει χτες στο Συμβούλιο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και την ίδια ώρα Γ. Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη να έχουν πλήθος επαφών στις ΗΠΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών του PES μεταξύ άλλων με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, τους πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι κ.ά.

Προσερχόμενος, σε δηλώσεις του υπερασπίστηκε το να μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ένα «μόνιμο εργαλείο», που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις για να «μπουκώνουν» με περισσότερο χρήμα το κεφάλαιο. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας «σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης». Στο διά ταύτα, πρότεινε να εξαιρούνται οι «αναπτυξιακές» επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όπως ακριβώς ζητάει και η κυβέρνηση της ΝΔ, πρόταση που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο τραπέζι του σχετικού παζαριού για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ολα αυτά, που αφορούν «ανησυχίες» και αξιώσεις τμημάτων του κεφαλαίου, τα εμφάνισε με επίχρισμα «προοδευτικότητας», συγκαλύπτοντας τον ταξικό τους χαρακτήρα και καλλιεργώντας την επιζήμια άποψη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συναρτούν τη ζωή τους και τις διεκδικήσεις τους με την καπιταλιστική κερδοφορία.

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, Γ. Κατρούγκαλος και Θ. Τζάκρη συναντούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του State Department, αξιωματούχους του ΟΗΕ, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, «think tanks» και εκπροσώπους της ομογένειας, με επίκεντρο «διμερή ζητήματα, τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στην Τουρκία», σε μια περίοδο που σε όλα αυτά τα σημεία ξεδιπλώνονται με σφοδρότητα αντιπαρατιθέμενοι σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων και η χώρα - με τη «ομοφωνία» της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων - διεκδικεί ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο State Department πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τους Τζόι Χουντ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Χέιντι Αρμ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ισραήλ και Παλαιστινίων, Κάρεν Σασαχάρα, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών για τη Βόρεια Αφρική, και Ερικα Ολσον, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, «οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα» - και πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού για τους Αμερικανούς είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά του στην προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή, στους οποίους εντασσόταν και η Συμφωνία των Πρεσπών, που «εκατέρωθεν αναγνωρίστηκε ο ιστορικός της χαρακτήρας». Τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας φρόντισε να υπενθυμίσει και η ίδια η αντιπροσωπεία του στους συνομιλητές της, τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κριτήριο την αμοιβαιότητα και σύγκλιση συμφερόντων, που πρέπει να είναι πάντοτε η βάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τα γραφεία της οργάνωσης AHEPA και συναντήθηκαν με τον εκτελεστικό διευθυντή, με τον οποίο «συζήτησαν ενέργειες για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία», ενώ υπήρξαν επαφές με εκπροσώπους του ελληνικού λόμπι και διακεκριμένων «think tanks». Στη Νέα Υόρκη ο Γ. Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ