Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θέτει θέμα κυριαρχίας για τα «αποστρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά

Συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της η τουρκική αστική τάξη, που διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, συνέδεσε το - όπως εκείνη επιμένει να ερμηνεύει - «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία σε αυτά.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού CHP (Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) με θέμα «την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου», ο Τσαβούσογλου μίλησε για «εθνικό ζήτημα» και αφού πρόσθεσε ότι «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα (...) με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης», αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ και σημείωσε: «Τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Και από εδώ και πέρα προχωράμε».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την επιστολή, που, ακόμα μια φορά, επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι που στρώνεται για τα Ελληνοτουρκικά με τις «ευλογίες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ανοίγει όλη η γκάμα των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, αφού σε αυτή γινόταν λόγος για «ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX)»!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX, ανανεώνοντας προηγούμενη για δέσμευση θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, για σεισμογραφικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και τις 22 Γενάρη.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε με ανακοίνωσή του «τη βαριά καταδίκη» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο που κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία, υποστηρίζοντας ότι στη δίκη «καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» και αναφέροντας ότι «θα συνεχιστούν όλα τα απαραίτητα βήματα (...) για να προστατευτούν τα δικαιώματα του υπαλλήλου μας». Θυμίζουμε πως ο 36χρονος γραμματέας του προξενείου (όπως και ένας 53χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ») κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ' εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Στο μεταξύ, με διαρροές τους, διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» και «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα».

Νέα μείωση επιτοκίων

Ολα αυτά ενώ, χτες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα, δηλαδή στο 14%. Ακολούθησε νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 6%. Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα, έως ότου υπάρξει μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και μέχρι να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%».

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι είναι πάνω από 21%, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου, από την αρχή του έτους. Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε χτες αύξηση στον βασικό μισθό (μέχρι χτες ήταν περίπου 170 ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα), που βέβαια λεηλατούν εδώ και καιρό τα απανωτά κύματα ακρίβειας. Ηδη χτες αναμένονταν νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής του «Καλού κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ εξέφρασε ανησυχία για δηλώσεις συνεργατών του Ερντογάν «για κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης"» επειδή «αυτό δημιουργεί ανησυχία για "capital control", όπως και τη δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία. Καλώ όλους να σοβαρευτούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ