Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εξοπλισμοί, συμφωνίες «ασφαλείας», κυρώσεις και τον τρίτο χρόνο πολέμου

Συζητήσεις για αποστολή στρατευμάτων από χώρες της Δύσης «σε διμερή βάση» αποκαλύπτει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. Διασκέψεις σε Κίεβο και Παρίσι και προβληματισμός για ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας

Από τη συνάντηση για την Ουκρανία που έγινε χτες στο Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση για την Ουκρανία που έγινε χτες στο Παρίσι
Την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία εξέφρασαν δεκάδες ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αφορμή τα δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το περασμένο Σάββατο. Από το Κίεβο έγινε και η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής του G7.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσ. φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλ. Ντε Κροο, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζ. Τριντό, επισκέφτηκαν το Κίεβο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει πως η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί με περισσότερη οικονομική στήριξη, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τα στρατεύματά σας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε - στην κοινή συνέντευξη Τύπου - πως σε τρεις βδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, ενώ στα μέσα Μάρτη θα υποβληθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι αναφέρθηκε στις διμερείς «συμφωνίες ασφαλείας» σε βάθος δεκαετίας, που υπέγραψε η Ουκρανία με την Ιταλία και τον Καναδά ακολούθησαν το παράδειγμα της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας.

G7 στο Κίεβο και Σύνοδος για την Ουκρανία στο Παρίσι

Σε «δεσμεύσεις» για μακροχρόνια υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας προχώρησαν το Σάββατο οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), υπογραμμίζοντας ακόμα ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να υποχρεώσουν την Μόσχα να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες του G7 πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής εισβολής, την πρώτη υπό την ιταλική προεδρία, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να προεδρεύει από το Κίεβο, έχοντας στο πλευρό της τον Καναδό ομόλογό της και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την έναρξη της βιντεοδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι κάλεσε τους Δυτικούς «συμμάχους» να χορηγήσουν «εγκαίρως» στρατιωτική βοήθεια.

Σύνοδο για την Ουκρανία διοργάνωσε χτες το απόγευμα στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με τη συμμετοχή 17 αρχηγών κρατών, ανάμεσά τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και άλλων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το σημαντικότερο δεν είναι πλέον η χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας «αυτή καθαυτή», αλλά τα «χαρακτηριστικά αυτής της βοήθειας» και κυρίως «να ξανασυζητήσουμε τη στρατηγική των συμμάχων».

Μάλιστα ο Μακρόν είπε ότι πρέπει να υπάρξουν νέες προσπάθειες στρατηγικής και επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία.

Αρκετές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία σε διμερή βάση, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

«Θα περιοριστώ να πω ότι αυτές οι θέσεις (στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση του Παρισιού) υποδηλώνουν ότι ορισμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», δήλωσε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σλοβακίας.

Ανησυχία Ζελένσκι για ήττα της Ουκρανίας

Η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνεται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις, με ελλείψεις εξοπλισμού, προσπαθούν να κρατήσουν τη γραμμή του μετώπου, ενώ η νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων εξακολουθεί να μην έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο γγ του NATO Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Ουκρανία και τους «συμμάχους» «να μην χάνουν την ελπίδα», αναγνωρίζοντας πως «η κατάσταση στο πεδίο των μαχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο στόχος του Προέδρου Πούτιν να κυριαρχήσει στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει».

Υπενθύμισε τις πρόσφατες δεσμεύσεις για χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από μέλη του NATO, «ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων», που καλύπτει «κρίσιμες δυνατότητες, όπως πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαεροπορική άμυνα και τα πολεμικά πλοία, όπως και τους εξοπλισμούς και εξαρτήματα (αεροσκαφών) F-16, drones και εξοπλισμό ναρκαλιείας».

Η Μόσχα ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με στόχο «να κλείσει την πόρτα του NATO για την Ουκρανία», ωστόσο «η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο NATO», κατέληξε.

«Αν η Ουκρανία θα χάσει, αν η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, αν θα υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων εξαρτάται από σας, τους εταίρους μας, τον δυτικό κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

«Αν είμαστε ισχυροί, οπλισμένοι, δεν θα χάσουμε τον πόλεμο αυτό», είπε εκφράζοντας βεβαιότητα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά το στρατιωτικό πακέτο - μαθούθ για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραλάβει μόλις το 30% του 1 εκατ. τεμαχίων σε πυρομαχικά που έχει υποσχεθεί να στείλει η ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023, ενώ σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας Ρ. Ουμέροφ, περίπου το 50% των δυτικών δεσμεύσεων για εξοπλισμούς δεν φτάνουν εγκαίρως στην Ουκρανία και ως αποτέλεσμα «χάνουμε στρατιώτες, χάνουμε εδάφη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το καλοκαίρι του 2023. Προειδοποίησε δε ότι «τώρα είναι το πιο δύσκολο σημείο για την ενότητά μας και, αν διαλυθούμε, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τότε θα βρεθούμε στην πιο αδύναμη θέση».

Στο μεταξύ η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο και σήμερα 500 εταιρείες - 100 κρατικές και 400 ιδιωτικές - δραστηριοποιούνται στον στρατιωτικό τομέα της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας. Η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών.

Επιπλέον, το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο παράγονται στην Ουκρανία.

Υποστήριξε πως τα σχέδια της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023 «βρίσκονταν στο τραπέζι του Κρεμλίνου πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις μας», κάνοντας έμμεσα λόγο για διαρροή πληροφοριών.

Αλλωστε, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας αποκάλυψε πως οι ουκρανικές αρχές εξάρθρωσαν 47 ρωσικά κατασκοπευτικά δίκτυα που δρούσαν μέσα στη χώρα τον περασμένο χρόνο και περισσότεροι από 2.000 ύποπτοι «προδότες» έχουν συλληφθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας στα τέλη Μάη ή το καλοκαίρι, αλλά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σαφές σχέδιο αντεπίθεσης, συνδέοντας τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με το νέο σχέδιο δράσης στο πεδίο.

Κυρώσεις σε πολλές «τρίτες χώρες» που «βοηθούν» τη Ρωσία

Ιδιαίτερη έμφαση στο ανακοινωθέν του G7 δίνεται στην «αύξηση του κόστους του πολέμου για τη Ρωσία», στη «μείωση των πηγών εσόδων» της Ρωσίας, ώστε «να εμποδίζουμε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της πολεμικής της μηχανής, όπως δείχνουν τα πακέτα των κυρώσεων που υιοθετήσαμε πρόσφατα».

Η Κίνα, η Β. Κορέα και το Ιράν μπήκαν στο στόχαστρο του ανακοινωθέντος για την υποστήριξή τους προς τη Ρωσία.

«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό» και εκφράζεται «ανησυχία για τις μεταφορές στη Ρωσία από κινεζικές εταιρείες (...) εξαρτημάτων όπλων και εξοπλισμού για στρατιωτική παραγωγή».

Το G7 κατήγγειλε επίσης «τις βορειοκορεατικές εξαγωγές και τη χορήγηση στη Ρωσία βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων».

Γενικότερα, δεσμεύτηκε «να αναλάβει δράση κατά των τρίτων που υποστηρίζουν υλικά τον πόλεμο της Ρωσίας και με την επιβολή νέων μέτρων κατά οργανισμών σε τρίτες χώρες» και κάλεσε «τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να σταματήσουν να στηρίζουν την ρωσική πολεμική μηχανή».

Αλλά και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις σε περίπου 500 πρόσωπα και οντότητες, στοχεύοντας μάλιστα 93 οντότητες σε Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κιργιστάν, Ινδία και Νότια Κορέα, στις οποίες κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στην πράξη απαγορεύονται όλες οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ στις εταιρείες - στόχους.

Επίσης στοχεύουν 14 ρωσικά πετρελαιοφόρα προκειμένου να συμμορφωθούν και να τηρούν το ανώτατο όριο που επέβαλε η Δύση στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου.

Το Πεκίνο αντέδρασε στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για λόγους που σχετίζονται με τη Ρωσία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, κάλεσε τα κράτη της Δύσης να είναι πιο τολμηρά αναφορικά με την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, drones, πυρομαχικά κ.ά.

Το G7 και η ΕΕ συζητούν ένα σχέδιο για τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους άνω των 250 δισ. δολαρίων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Πάντως η Βρετανία δεσμεύτηκε να επενδύσει σχεδόν 250 εκατ. στερλίνες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία, ενώ ολοκληρώνεται «περαιτέρω παράδοση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκρ. Σαπς. Νωρίτερα το Λονδίνο είχε επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων 200 αντιαρματικών πυραύλων Brimstone.

Πολωνοί αγρότες κατέστρεψαν ουκρανικά σιτηρά

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, όπου διαδηλώνουν Πολωνοί αγρότες και μεταφορείς, με το Κίεβο να καλεί τη Βαρσοβία να τιμωρήσει αυστηρά όσους ευθύνονται για το σκόρπισμα ενός φορτίου ουκρανικών σιτηρών το Σαββατοκύριακο.

Περίπου 160 τόνοι ουκρανικών σιτηρών καταστράφηκαν σε έναν πολωνικό σιδηροδρομικό σταθμό εν μέσω διαμαρτυριών και αποκλεισμού συνόρων. Ουκρανός αξιωματούχος ζήτησε «να εντοπιστούν, να εξουδετερωθούν και να τιμωρηθούν» οι ένοχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ