Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κυβερνητικές απειλές σε απεργούς υγειονομικούς

Οι γιατροί δεν αντέχουν να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς

Από τις κινητοποιήσεις των γιατρών
Από τις κινητοποιήσεις των γιατρών
Με «νομικά μέτρα» κατά των υγειονομικών που συνεχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις απειλεί η κυβέρνηση στη Νότια Κορέα, καθώς οι γιατροί συνεχίζουν αποφασιστικές διαμαρτυρίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία, με αφορμή και νομοσχέδιο που προωθείται με αιχμή τον αριθμό των εισαγόμενων σε ιατρικές σχολές.

Ο υπουργός Ασφάλειας, Λι Σανγκ-μιν, απείλησε ανοιχτά τους γιατρούς, μιλώντας για «χάος στα νοσοκομεία» που δήθεν αποτελεί συνέπεια της απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών. Απευθυνόμενος στους γιατρούς είπε ότι «αν επιστρέψετε στο νοσοκομείο σας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, δεν θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι για ό,τι έχει ήδη συμβεί», κρίνοντας κιόλας σκόπιμο να προσθέσει ότι η φωνή τους «θα ακουστεί πιο δυνατά και αποτελεσματικά» όταν είναι κοντά στους ασθενείς. Στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται η δίωξη, η πιθανή σύλληψη, ακόμα και η αφαίρεση της ιατρικής άδειας, όπως αναμετέδιδαν μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ.

Από τη μεριά τους, βέβαια, οι γιατροί που απεργούν - σε μεγάλο τους μέρος ειδικευόμενοι - καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία είναι τόσο άσχημες που εγκυμονούν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλούνταν στοιχεία από ιατρικές ενώσεις της Νότιας Κορέας, ένας ειδικευόμενος στην ασιατική χώρα - που θεωρείται πρότυπο ανάπτυξης και μία από τις ισχυρότερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη - φτάνει να κάνει βάρδιες δουλεύοντας μέχρι και 24 συνεχόμενες ώρες... Ενώ μέσα στην ίδια βδομάδα μπορεί να δουλεύει αθροιστικά μέχρι και 80 ώρες...

Οι απεργοί καταγγέλλουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως δεν αρκεί η αύξηση των εισαγόμενων σε ιατρικές σχολές, αλλά κρίσιμο θέμα είναι η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών.

Σημειωτέον, πρόσφατα σημειώθηκε νέο κύμα μαζικών παραιτήσεων υγειονομικών, που επικαλέστηκαν το πολύ άσχημο εργασιακό περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ