ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δεν είναι ταξί», εκτός αν ... διατάξει η εργοδοσία

Περιπολικό εμφανίστηκε σε «χρόνο dt» έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ όπου πραγματοποιούσε εξόρμηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Αστυνομικοί «εκτελούν εντολές» και τρέχουν όταν καλεί η εργοδοσία
Αστυνομικοί «εκτελούν εντολές» και τρέχουν όταν καλεί η εργοδοσία
«Τι ακριβώς θα κάνετε;», ρωτούσαν αστυνομικοί, χθες, μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που είχαν βρεθεί έξω από το MEGA ΑΒ στο Μαρούσι για οργανωμένη παρέμβαση - περιοδεία στους εργαζόμενους ενόψει της απεργίας.

Γιατί ...όλα κι όλα! Μπορεί τα περιπολικά «να μην είναι ταξί», όπως έλεγε η ΕΛ.ΑΣ. στην αδικοχαμένη Κυριακή που δολοφονήθηκε έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων, αλλά όταν προστάζει η εργοδοσία να αντιμετωπιστεί η συνδικαλιστική δράση γίνονται «αεριωθούμενα».

Γι' αυτό και βρέθηκαν στο παραπάνω μεγάλο σούπερ μάρκετ, ώστε να «υποδεχτούν» τους συνδικαλιστές, αφού σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις το κράτος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του.

Για «πρόκληση και ντροπή!» κάνει λόγο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας την παραπάνω παρουσία, αφού οι ένστολοι έκοβαν βόλτες γύρω από το κατάστημα και στη συνέχεια πάρκαραν το περιπολικό στο πάρκινγκ, παρακολουθώντας τη δράση των εργαζομένων - συνδικαλιστών.

Αλλά δεν έφτανε μόνο η παρουσία τους, επισημαίνει ο Σύλλογος, καθώς «οι αστυνομικοί είχαν το θράσος να απευθυνθούν στους συνδικαλιστές ρωτώντας τους "τι ακριβώς θα κάνουν"! Στην ανταπάντηση - ερώτηση των συναδέλφων μας συνδικαλιστών "τι δουλειά έχει η αστυνομία" έξω από κατάστημα της ΑΒ και σε μια συνδικαλιστική παρέμβαση, η απάντηση τους ήταν ότι "εκτελούν εντολές"».

Τα μέλη του Συλλόγου «κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας έξω από το κατάστημα, και μάλιστα μέρα και ώρα που ήταν προγραμματισμένη εξόρμηση του σωματείου μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη, απαιτώντας να φύγουν και να πάνε σε κανένα τμήμα, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά για να μη μετράμε εκ των υστέρων δολοφονημένες "Κυριακές"!».

Εξάλλου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καθημερινά οργανώνει παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενόψει της απεργίας και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή «διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, τέτοιες που θα μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς, να μην κάνουμε σκόντο σε βασικές ανάγκες, τις κλεμμένες τριετίες μας, όρους εργασίας που να μη μας εξοντώνουν».

Και στο πλαίσιο αυτό καλεί σε σύσκεψη κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο την Κυριακή 14 Απρίλη στις 12.30 μ.μ., προκειμένου να σχεδιάσουν κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις στους εργοδοτικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕ), απαιτώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος συζήτησε για τη συμμετοχή του στην απεργία και αποφάσισε πρόγραμμα καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της. Ο προγραμματισμός του Συλλόγου δεν σταματά στην απεργία. Την Κυριακή 28 Απρίλη, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου αλλά και την έναρξη της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, οργανώνει μαζική παρέμβαση στις 12 μ. στον πεζόδρομο της Ερμού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στις 17 Απρίλη απεργούμε, κλείνουμε τα σχολεία και βγαίνουμε στους δρόμους

Πρωτόγνωρες σε μαζικότητα οι Γενικές Συνελεύσεις, ακυρώνουν στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις

Από την πρόσφατη μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα
Από την πρόσφατη μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα
Με νέα πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν χτες, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απρίλη, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί άλλωστε, σε μια πρωτόγνωρη αγωνιστική ανάταση, κατά χιλιάδες συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου παίρνουν αποφάσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Συμπυκνώνοντας την αποφασιστικότητα και τη θέληση των εκπαιδευτικών, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Χριστόφορος Φλυτζάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Αγ. Αναργύρων, σημειώνει: «Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πανελλαδικά έστειλαν μήνυμα ελπίδας και ανυπακοής απέναντι στα σχέδια κατηγοροποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία της ΔΟΕ είχε φανεί αναντίστοιχη των απαιτήσεων του αγώνα. Κατάφεραν να επιβάλλουν τη θέλησή τους μέσα από την ολομέλεια των προέδρων της ΔΟΕ και συνεχίζουν δυναμικά με απεργία - αποχή από την αποκαλούμενη αξιολόγηση, δυναμώνοντας το μέτωπο της αντιπαράθεσης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική σε κάθε σχολείο.

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο και επιστρατεύει δικαστικές αποφάσεις, απειλές, τρομοκρατικές εγκυκλίους προς κάθε κατεύθυνση από τους νεοδιόριστους μέχρι τα στελέχη της Εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν πάρει απόφαση να δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση χρειάζεται να απολογηθούν στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς για τη στάση τους. Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, οι εκπαιδευτικοί και οι Ομοσπονδίες τους πρέπει να απαντήσουν για όλα τα ζητήματα του κλάδου, για αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, μονιμοποιήσεις των αναπληρωτών, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κοινή πανεργατική πανελλαδική κλιμάκωση με τον ιδιωτικό τομέα στις 17 Απριλίου».

Στην αποφασιστικότητα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρεται ο Θεόδωρος Βενετικίδης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πρέβεζας, που σημειώνει: «Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στα σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έδειξαν τη διάθεση των εκπαιδευτικών να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο, να συνεχίσουν τον αγώνα κόντρα σε κυβέρνηση και αστικά δικαστήρια, για να μην κατηγοριοποιηθεί το σχολείο, να μην κατηγοριοποιηθούν οι μαθητές μας, να μην κατηγοριοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί.

Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις μας δείχνουν τον δρόμο: Στις 17 Απριλίου απεργούμε, θα είμαστε στους δρόμους. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 17 Απριλίου, ένα από τα σωματεία που έχει πάρει απόφαση είναι και ο ΣΕΠΕ Πρέβεζας. Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να κηρύξουν άμεσα απεργία, έτσι ώστε να βρεθούμε στους δρόμους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και να διεκδικήσουμε: Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, άμεση καταβολή Δώρου Πάσχα, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν στα σχολεία, έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων όλων των δόκιμων εκπαιδευτικών, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αποκατάσταση και συντήρηση στα σχολικά κτίρια, για να μην παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας τις ζωές μας κορόνα - γράμματα καθημερινά.

Η λύση των προβλημάτων μας και η ακύρωση των αντιπαιδαγωγικών σχεδιασμών θα κριθεί στον δρόμο του αγώνα. Στις 17 Απριλίου απεργούμε, κλείνουμε τα σχολεία».

Αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην απεργία και στη Λάρισα

Αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους, έπειτα από τη σύσκεψη που διοργάνωσε με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών από εργατικά σωματεία, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας (ΟΕΒΕΛ) και φοιτητικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα:

Αύριο Παρασκευή στις 12 μ. θα γίνει κινητοποίηση στην ΑΑΔΕ με αίτημα την απαλλαγή των πλημμυροπαθών από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Τη Δευτέρα 15 Απρίλη στις 12 μ. θα γίνει κινητοποίηση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με επίκεντρο τις διεκδικήσεις για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση όλων των πληρωμών.

Παράλληλα, μπροστά στην 1η Μάη ετοιμάζονται πρωτοβουλίες όπως τουρνουά ποδοσφαίρου (23 - 25 Απρίλη) και συναυλία (29 Απρίλη) αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκαν οι αποφάσεις των σωματείων να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια και απέναντι στην εγκληματική πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής τους «κόστος». Με παρακαταθήκη την επιτυχημένη απεργία που οργανώθηκε στις 28 Φλεβάρη, τις αγωνιστικές διεργασίες και τις εστίες αγώνα σε διάφορους χώρους, τονίστηκε ότι στις απεργίες στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη πρέπει να ακουστεί ξανά από χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου το σύνθημα «Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας».

Μιλώντας εισηγητικά στη σύσκεψη ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε άμεσα να συνεδριάσουν οι διοικήσεις όλων των σωματείων για να οργανωθεί η προετοιμασία της απεργίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλίας σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (έκθεση εικαστικών ΕΕΔΥΕ, εγκαίνια 12 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο», και στην Πορεία Ειρήνης στις 21 Απρίλη). «Είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση αντίδραση απέναντι στη διαφαινόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα και στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και της ΟΕΒΕΛ, στις οποίες μεταφέρθηκε η πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και αναδείχθηκαν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ