ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Δικαιολογημένη αγανάκτηση

Συνάντηση αντιπροσωπείας των πυροσβεστών με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Την υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Πυροσβεστών - Αρχιπυροσβεστών - Πυρονόμων Αττικής, δήλωσε ότι «είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πυροσβεστών για τον κυβερνητικό εμπαιγμό, αφού κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια επαναλαμβανόμενα λόγια και κροκοδείλια δάκρυα, ότι θα δικαιωθούν τα αναγνωρισμένα δίκαια αιτήματά τους. Πιστεύουμε ότι ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν τα μισθολογικά αιτήματά τους, και κυρίως, η εξασφάλιση τέτοιων συνθηκών δουλιάς, ώστε να μη θρηνούμε ένα ρεκόρ θυμάτων, που δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα έχει «κατακτήσει» τα τελευταία χρόνια».

«Τα τελευταία τρία χρόνια το ΠΣ έχει 14 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΠΑ Κ. Καρράς. «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει να μας συναντήσει τρία χρόνια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας εμπαίζει σε μεγάλο βαθμό. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αναγνωριστεί το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Να εφαρμοστεί ο νόμος περί υγιεινής και ασφάλειας».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Νάκης, και τα μέλη της διοίκησης της ΕΠΑΠΑ Χ. Μπενέκος, Ι. Λεόντειος, Α. Μπάκας, Κ. Τζοβάρας και Ι. Τούντας.

Στο υπόμνημά τους οι πυροσβέστες ζητούν νέο μισθολόγιο που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και ιδιαιτερότητες του πυροσβέστη, την πλήρη οικονομική κάλυψη παθόντων συναδέλφων εν ώρα υπηρεσίας, όπως έξοδα μετάβασης και θεραπείας για την αποκατάσταση της υγείας τους, τη συνταξιοδότηση των παθόντων εν υπηρεσία στο βαθμό του αντιστρατήγου, ανεξάρτητα βαθμού, οικογενειακής καταστάσης και ετών υπηρεσίας, μισθολογικές προαγωγές χαμηλόβαθμων υπαλλήλων του ΠΣ σε αντιστοιχία με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων των Ενοπλων Δυνάμεων, καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας των 37,5 ωρών δουλιάς με άμεση προοπτική το 35ωρο.

Επίσης, ζητούν την πραγματική αμοιβή για τη νυχτερινή εργασία και κατά τη διάρκεια Κυριακών και επίσημων αργιών, καθώς και για την προσφερόμενη εκτός έδρας εργασία, την πραγματική αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και την παροχή των εβδομαδιαίων αναπαύσεων όπως ορίζει ο νόμος.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Με απεργίες απαντούν στην ιδιωτικοποίηση

Την πραγματοποίηση έξι 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) δηλώνοντας κάθετα την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για πώληση - σε διάστημα 45 μερών - του 15% έως 30% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) που ουσιαστικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή τους. Η απόφαση του ΔΣ θα επικυρωθεί από τους εργαζόμενους με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη που στήθηκε στους χώρους εργασίας από χτες Δευτέρα 16/7/2001 και ώρα 17.00 έως και την Τετάρτη 18/7/2001 και ώρα 14.00.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΕΠ επισημαίνει πως αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι αναγκαίες για τα ΕΛ.ΠΕ., αφού η οικονομική τους ευρωστία τα καθιστά ικανά να χρηματοδοτήσουν μόνα τους το υπάρχον πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξής τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, τονίζει ότι με την απόφαση αυτή θυσιάζεται ο ρυθμιστικός και αναπτυξιακός ρόλος των ΕΛ.ΠΕ. με αποτέλεσμα ο Ελληνας καταναλωτής, οι μεταφορές, η βιομηχανία και η αγροτική οικονομία να καταστούν έρμαιο της ασύδοτης κερδοσκοπίας των πολυεθνικών συμφερόντων που καραδοκούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πετρελαϊκής αγοράς. Μάλιστα καταγγέλλεται η υπονομευτική και απαξιωτική στάση του υπουργού Ανάπτυξης προς τα ΕΛ.ΠΕ. που δήλωσε την αντίθεσή του στη νομική ενεργοποίηση της δυνατότητας εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ και φρέναρε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. σε ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι θα συμπαρασταθεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές δεσμεύσεις προς το ΔΣ του ΠΣΕΕΠ.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ»
Κανένας εφησυχασμός, το Γουδί να γίνει πράσινο

«Η λαϊκή απαίτηση για ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου δε συμβιβάζεται, ούτε συμφιλιώνεται με τις διάφορες μορφές τσιμεντοποίησης και τεμαχισμού του χώρου των 965 στρεμμάτων. Η λαϊκή απαίτηση αντιπαρατίθεται με όλα τα σχέδια τσιμεντοκάλυψης των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων, που μασκαρεύονται με τα ολυμπιακά ιδεώδη για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των ελεύθερων χώρων και της δημόσιας περιουσίας».

Τα παραπάνω επισημαίνει η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», με διακήρυξή της προς όλους τους δημότες της περιοχής, όπου και χαιρετίζει τους εκατοντάδες δημότες που συμμετείχαν «πρωταγωνιστικά στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διεκδίκησης για το πάρκο. Η καθημερινή λαϊκή προσδοκία για πάρκο πράσινου στο Γουδί μετατρέπεται βήμα το βήμα σε ανυποχώρητη λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση».

Επίσης, στιγματίζεται η «εκκωφαντική αδράνεια των δημάρχων Ζωγράφου και Αθήνας». Η «Δημοτική Πρωτοβουλία» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε τους νομάρχες Αθηνών και Λεκανοπεδίου για τη δειλία τους να αντιπαρατεθούν στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Καυτηριάζουμε τη στάση του κ. Καζάκου, δημάρχου Ζωγράφου, που τσαλακώνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου». Παράλληλα, επισημαίνεται στη διακήρυξη: «Ο αγώνας μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση. Πυρετωδώς κινούνται στο παρασκήνιο και εν μέρει στο προσκήνιο οι διαγωνιζόμενες εταιρίες. Και οι κ. κ. Σημίτης - Καραμανλής - Λαλιώτης φτιάχνουν προφίλ Πόντιου Πιλάτου και συγκαταβατικά "νίπτουν τας χείρας"».

Η «Δημοτική Πρωτοβουλία» καλεί τους δημοτικούς συμβούλους «να τιμήσουν τα λόγια τους στο δημοτικό συμβούλιο, να μη συνεργαστούν στην αδράνεια και στην περίεργη σιωπή του κ. Καζάκου, για να μην πάρουν το στίγμα του διπρόσωπου και του υποκριτή».

Και η διακήρυξη καταλήγει: «Δημότες - δημότισσες, κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση. Να αγρυπνούμε. Γιατί οι βάρβαροι των εταιριών και της τσιμεντοκάλυψης θα εμφανιστούν μασκαρεμένοι. Ο καθένας - καθεμιά μας, στην πολυκατοικία μας, στον μικρόκοσμο της γειτονιάς μας, στο φιλικό μας περιβάλλον, να ενημερώνουμε τους συχνά ακατατόπιστους συνδημότες μας, να φτιάχνουμε επιτροπές αγώνα για το πάρκο, να υπερνικάμε τη μοιρολατρία και την παθητικότητα».

ΛΗΜΝΟΣ
Προβλήματα στην αεροπορική σύνδεση

Ανεπαρκέστατη είναι η αεροπορική σύνδεση της Λήμνου. Τα δρομολόγια που εκτελούνται είναι πολύ λίγα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη φαρμάκων, που συχνά προκαλεί η αραιή αεροπορική σύνδεση, ενώ οι αθηναϊκές εφημερίδες φτάνουν και με τρεις μέρες καθυστέρηση. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και το καλοκαίρι και αποτυπώνει το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών.

Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Αιγαίου. «Το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, το οποίο έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα» αναφέρουν.

Στηλιτεύουν το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειψαν να διοργανώσουν φιέστες για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, «ωστόσο δικαιολογημένα οι κάτοικοι αναρωτιούνται για την αυξημένη χωρητικότητα, όταν δεν πυκνώνουν τα δρομολόγια των αεροπλάνων, ώστε να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες».

Τέλος, ρωτούν του συναρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής αεροπορική σύνδεση της ακριτικής Λήμνου.

ΣΠΑΤΑ
Ακατάλληλο το νερό

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με το νερό του νέου αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα. Οπως προκύπτει από την εσωτερική αλληλογραφία τμημάτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών που παραμένει ακόμα στο Ελληνικό, όπου και υπολειτουργεί, πριν μερικές ημέρες έστειλε υπόμνημα στο τμήμα προμηθειών, με την ένδειξη μάλιστα «Εξαιρετικά Επείγον». Εκεί τονίζεται ότι «το παρεχόμενο νερό στο νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο» και καλεί την υπηρεσία προμηθειών να προμηθευτεί οκτώ μηχανήματα παροχής εμφιαλωμένου νερού (σε μπουκάλες). Τα μηχανήματα αυτά θα τοποθετηθούν εκεί όπου δουλεύουν οι 223 υπάλληλοι της ΥΠΑ στα Σπάτα. Δηλαδή στην Αεροπορική Αρχή, στο Reporting Office, στην Εναέριο Κυκλοφορία, στις μονάδες των Ηλεκτρονικών, των Τηλεπικοινωνιακών και των Ηλεκτρολόγων και τη Διοικητική - Γραμματειακή Υποστήριξη.

Βέβαια, το πρόβλημα με το ακατάλληλο νερό δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, αλλά και όσους άλλους εργάζονται ή επισκέπτονται το αεροδρόμιο. Ολους όσοι υδρεύονται από τους ψύκτες του αεροδρομίου. `Η, τουλάχιστον, υδρεύονταν, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του αεροδρομίου έσπευσε να διακόψει την παροχή του νερού από τους ψύκτες, προφανώς σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί τα χειρότερα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ΕΥΔΑΠ και διοίκηση του αεροδρομίου πραγματοποιούσαν παλαιότερα ελέγχους στο νερό και τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανησυχητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ