ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ανεπανάληπτο σκάνδαλο το ξεπούλημά τους

Αξιοποιώντας την πρεμούρα της κυβέρνησης, να πείσει όσους την κατηγορούν ότι δεν παράγει έργο στις ιδιωτικοποιήσεις, οι υποψήφιοι αγοραστές προσφέρουν το πολύ μέχρι 1,5 δισ. δραχμές για το Σκαραμαγκά, όταν για μικρότερα ναυπηγεία είχαν προσφέρει πολλαπλάσια

Το συμβολικό, εξευτελιστικό, ποσό, που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει το 1,5 δισ. δραχμές προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας (και της Αν. Μεσογείου) στο οποίο έχουν ανατεθεί παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, οι υποψήφιοι αγοραστές- αξιοποιώντας την αγωνία της κυβέρνησης να πείσει όσους την κατηγορούν ότι δεν προχωρά με τόλμη στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων- πρόσφεραν για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πολύ λιγότερα από το τίμημα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε μικρότερα ναυπηγεία όπως της Αυλίδας (πουλήθηκε αντί 2,7 δισ. δραχμών), Ελευσίνας (πουλήθηκε έναντι 30 δισεκατομμυρίων δραχμών) και Νεώριο Σύρου (έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δραχμών).

Σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις προσφορές των υποψήφιων αγοραστών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • η γερμανική εταιρία HDW, «προσφέρει» 1,5 δισ, τίμημα και 3 δισ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θέτοντας όμως και τον όρο ότι αν οι ζημιές για το 2001 είναι μεγαλύτερες από 11,6 δισ. δραχμές, τότε θα απαιτήσει τη μείωση του τιμήματος!
  • Ο όμιλος Ταβουλάρη (που κατέχει και το Ναυπηγείο Ελευσίνας) «προσφέρει» 5,5 δισεκατομμύρια τίμημα και 11 δισ. δραχμές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Θέτει όμως τον όρο ότι, 150 στρέμματα που δεν τα θέλει και τα αποτιμά στα 4,5 δισ. δρχ. θα τα επιστρέψει στην ΕΤΒΑ για να εισπράξει 4,5 δισ. δρχ!

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ότι στις 25 Ιούλη θα ανακηρύξει τον... πλειοδότη!

Οι πληροφορίες για το «μικρό τίμημα» ήταν γνωστές εδώ και καιρό, αφού τις διοχέτευαν στον Τύπο κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθειά τους να προετοιμάσουν το κλίμα. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι το τυπικό τίμημα θα ήταν τέτοιων... μεγεθών. Και λέμε τυπικό, διότι, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ανεκτίμητης αξίας, τόσο από καθ' εαυτά περιουσιακά στοιχεία και τις ανατεθείσες παραγγελίες, αλλά και από άποψη απασχόλησης και σπουδαιότητας για την ασφάλεια της χώρα. Ο Σκαραμαγκάς έχει αναλάβει τη συντήρηση μεγάλου τμήματος των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και κατασκευές πλοίων. Οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά βεβαιώνουν, πως με την απαξίωση μονάδων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχωρά στο βάναυσο εξευτελισμό των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και κατ' επέκταση όλου του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση - που σε κάθε ευκαιρία επαγγέλλεται τον «εκσυγχρονισμό», πασχίζει να δικαιολογήσει το ξεπούλημα ενός από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, και επιχειρεί να αποκρύψει ότι πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, προσπαθώντας να αποδείξει ότι τόσα αξίζει, επειδή τόσα δίνουν οι υποψήφιοι αγοραστές...

Τους πληρώνουμε και από πάνω

Οι παραγγελίες που έχουν ανατεθεί στο Σκαραμαγκά, από προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, του ΟΣΕ, των ΗΛΠΑΠ, ως αυτή τη στιγμή, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό του περίπου 1 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Υπάρχουν και άλλες παραγγελίες που θα υπογραφούν όταν το ναυπηγείο ξεπουληθεί οριστικά. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι με αυτό το μέγεθος των παραγγελιών, ο Σκαραμαγκάς εξασφαλίζει βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη κερδοφορία του για τα επόμενα χρόνια.

Για το νέο αφεντικό, σε κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγει ότι, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει:

  • 60 δισεκατομμύρια συσσωρευμένες ζημιές που έχουν τα ναυπηγεία.
  • 25 δισεκατομμύρια δραχμές, που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό, ώστε το επόμενο αφεντικό να τα βρει καθαρά από υπεράριθμο προσωπικό.
  • 15 δισεκατομμύρια δραχμές τού εν εξελίξει επενδυτικού σχεδίου.
  • 15 δισεκατομμύρια του πρόσφατου δανείου που πρόσφατα παραχώρησε η ΕΤΒΑ.
  • Τα ποσά που θα πάρει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και όσοι εν πάση περιπτώσει εμπλέκονται σ' αυτό.

Πέρα από τα παραπάνω ποσά, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο σε «ζεστό χρήμα», δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι:

  • Θα χαθούν τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
  • Θα νομιμοποιηθούν καταπατημένες εκτάσεις αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Η συντήρηση, η επισκευή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, θα γίνονται από ιδιώτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας.
ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»
Αποφάσισε γενική συνέλευση μες στο κατακαλόκαιρο

Η Λαϊκή Αγροτική Ενότητας κατάγγειλε τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για «ύποπτες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις» και αποχώρησε

Για ύποπτη και απαράδεκτη μεθόδευση καταγγέλλει τη Διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα (ΛΑΕ), με αφορμή τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για τη διεξαγωγή συνέλευσης των αντιπροσώπων, το περασμένο Σάββατο- δηλαδή μέσα στο κατακαλόκαιρο- με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη! Ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνονταν η έγκριση των 5 προηγούμενων ισολογισμών (από το 1996), η τροποποίηση του καταστατικού για την εναρμόνισή του με το νέο νόμο για τις ΑΣΟ που οδηγεί σε διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις, και μια σειρά άλλων εξίσου σοβαρών ζητημάτων.

Σήμερα η «Ομοσπονδία» βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής οικονομικής κατάρρευσης, παρά τις 2 ρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ΑΤΕ, στο πλαίσιο των οποίων, άλλωστε, ξεπουλήθηκε περισσότερο από το 50% των περιουσιακών της στοιχείων, συρρικνώθηκε σημαντικά η δραστηριότητά της και μειώθηκε το προσωπικό μέσα από την τακτική της εθελούσιας εξόδου. Ετσι από τα 3 δισ. χρέη στις αρχές της δεκαετίας του '90, σήμερα, μέσα από τις ρυθμίσεις της ΑΤΕ για τη «σωτηρία» της, έφτασε να έχει χρέη 14 δισ. δραχμές.

Συνειδητά οι διοικήσεις, που είχαν τον έλεγχο, οδήγησαν μέσα από τις επιλογές τους στην απαξίωση της «Ομοσπονδίας». Και ξαφνικά, μετά από χρόνια απουσίας της ενεργού συμμετοχής των αγροτών, η νέα πρασινογάλαζη διοίκηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνέλευση των αντιπροσώπων (είχε να γίνει από το 1996). Και σ' αυτή, τη διαδικασία, συμμετείχαν μόλις 70-80 άτομα από τους 350 εκλεγμένους. Η ΛΑΕ, κατήγγειλε, τη διαδικασία και αποχώρησε, αφού προηγούμενα πρότεινε να γίνει συνέλευση, μετά από 2 μήνες και αφού γίνει ενημέρωση των αντιπροσώπων για την κατάσταση της «Ομοσπονδίας», ώστε να υπάρξουν αποφάσεις για την αγωνιστική στήριξή της. Πρόταση που απορρίφθηκε, αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης, δηλαδή τη μέσα από συνοπτικές διαδικασίες έγκριση αδιαφανών ισολογισμών και αντισυνεταιριστικών προσανατολισμών.

Με ανακοίνωσή της η ΛΑΕ καταγγέλλει: «Η κατάσταση της "Ομοσπονδίας", αλλά και όλου του συνεταιριστικού κινήματος είναι οριακή. Η αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και η συμβιβαστική και ηττοπαθής τακτική των διοικήσεων έχουν οδηγήσει την "Ομοσπονδία" υπό την αναγκαστική διαχείριση της ΑΤΕ και την έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα κυριολεκτικά πριν το κλείσιμο.

Για την πορεία αυτή της "Ομοσπονδίας", ακέραια την ευθύνη φέρνουν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμβιβάστηκαν με τις εξελίξεις αυτές, για τις οποίες η ΛΑΕ προειδοποίησε ήδη από το 1990. Κι όλα αυτά την ώρα που οι φτωχομεσαίοι αγρότες υποφέρουν από τις ποσοστώσεις, τις τιμές πείνας και τις άλλες συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης από την οποία οδηγούνται στον αφανισμό».

Για την ουσία της διαδικασίας και την πρότασή της, η ΛΑΕ διευκρίνισε: «Προτείναμε να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, τόσο για τα προβλήματα της "Ομοσπονδίας" και του συνεταιριστικού κινήματος, όσο και για τα γενικότερα προβλήματα της αγροτιάς. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο να γίνει τέτοια εποχή, με τις αγροτικές δουλιές στο αποκορύφωμά τους και με τα περιορισμένα χρονικά όρια που μπαίνουν».

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 18.7.2001
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων Β. Ελλάδας

Τις θέσεις και προτάσεις τους- δηλαδή τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών- κατέθεσε προχτές η νεοεκλεγείσα ηγεσία των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας στην πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδη και τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασόπουλο. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις που έκαναν μέλη του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στη χτεσινή «εθιμοτυπική» συνάντηση που είχαν η διοίκηση του Συνδέσμου με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στα πλαίσια της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης (στις 7,8 και 9 Σεπτέμβρη), δεν ήταν και τόσο «εθιμοτυπική», όπως χαρακτηρίστηκε επίσημα. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας τους άξονες της στρατηγικής του Συνδέσμου και επέδωσε, ταυτόχρονα, υπόμνημα που προωθεί τις θέσεις των βιομηχάνων για την ανάγκη ολοκλήρωσης αναγκαίων γι' αυτούς υποδομών στη Β. Ελλάδα.

Ετσι τονίστηκε με έμφαση η γνωστή θέση ότι ο κύριος στόχος για τον ΣΒΒΕ στη νέα περίοδο είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας «ως πρωτεύουσας κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου». Και όπως είναι γνωστό, όταν αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα το πρώτο πράγμα που εννοούν είναι η μείωση του κόστους της εργασίας.

Επέμεναν επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί η επιτάχυνση των έργων κατασκευής της Εγνατία Οδού «που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών της Βόρειας Ελλάδας». Θα μειώσει δηλαδή το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Και για το θέμα της ΔΕΘ έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, εκφράζοντας και στο σημείο αυτό «μία από τα ίδια». Πρότειναν την Helexpo σαν τον κύριο εκθεσιακό οργανισμό της ΝΑ Ευρώπης, αλλά έκαναν και συγκεκριμένες προτάσεις για την «ιδιωτικοποίηση, το μάνατζμεντ, και το ρόλο του νέου εκθεσιακού φορέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ