Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων Β. Ελλάδας

Τις θέσεις και προτάσεις τους- δηλαδή τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών- κατέθεσε προχτές η νεοεκλεγείσα ηγεσία των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας στην πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδη και τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασόπουλο. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις που έκαναν μέλη του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στη χτεσινή «εθιμοτυπική» συνάντηση που είχαν η διοίκηση του Συνδέσμου με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στα πλαίσια της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης (στις 7,8 και 9 Σεπτέμβρη), δεν ήταν και τόσο «εθιμοτυπική», όπως χαρακτηρίστηκε επίσημα. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας τους άξονες της στρατηγικής του Συνδέσμου και επέδωσε, ταυτόχρονα, υπόμνημα που προωθεί τις θέσεις των βιομηχάνων για την ανάγκη ολοκλήρωσης αναγκαίων γι' αυτούς υποδομών στη Β. Ελλάδα.

Ετσι τονίστηκε με έμφαση η γνωστή θέση ότι ο κύριος στόχος για τον ΣΒΒΕ στη νέα περίοδο είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας «ως πρωτεύουσας κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου». Και όπως είναι γνωστό, όταν αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα το πρώτο πράγμα που εννοούν είναι η μείωση του κόστους της εργασίας.

Επέμεναν επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί η επιτάχυνση των έργων κατασκευής της Εγνατία Οδού «που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών της Βόρειας Ελλάδας». Θα μειώσει δηλαδή το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Και για το θέμα της ΔΕΘ έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, εκφράζοντας και στο σημείο αυτό «μία από τα ίδια». Πρότειναν την Helexpo σαν τον κύριο εκθεσιακό οργανισμό της ΝΑ Ευρώπης, αλλά έκαναν και συγκεκριμένες προτάσεις για την «ιδιωτικοποίηση, το μάνατζμεντ, και το ρόλο του νέου εκθεσιακού φορέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ