Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλάνε ό,τι απέμεινε στο δημόσιο

«Εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων, με το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2002, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, σε σύσκεψη αρμόδιων υπουργών

Την απόφαση της κυβέρνησης, να ξεπουλήσει μέχρι το τέλος του 2002 πακέτα ή και το σύνολο των μετοχών των ΔΕΚΟ, που ιδιωτικοποιήθηκαν μερικά ή παραμένουν ακόμη στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, με τους οποίους καθόρισαν τα επόμενα βήματα «εμβάθυνσης» της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Αποκαλυπτικός όσο ποτέ άλλοτε ο Γ. Παπαντωνίου διαμήνυσε, με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις ορέξεις, τις επιδιώξεις και τις συστάσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός, αφού ομολόγησε δημόσια πως η κυβέρνηση Σημίτη, υλοποίησε με ευλαβική συνέπεια την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το 1998, ξεπουλώντας τα πάντα (ή σχεδόν) τα πάντα, δημοσιοποίησε την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να βγάλει στο σφυρί και τα λίγα περιουσιακά στοιχεία, που παραμένουν ακόμη σε δημόσιο έλεγχο, εκλιπαρώντας την κατανόηση του μεγάλου κεφαλαίου και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποδείξει στους πάτρωνές τους την ικανότητά τους να το υπηρετούν καλύτερα από τον καθένα.

Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο ξετυλίχτηκε η χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και Μεταφορών Χρ. Βερελής και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού Ν. Αλευράς και Γ. Φλωρίδης. Στη συνέχεια, έκαναν λεπτομερή απολογισμό της δράσης τους για την «εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του 2001» και τι θα περιλαμβάνει το «πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2002» που αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη, στα πλαίσια της πολιτικής... «εμβάθυνσης των ιδιωτικοποιήσεων».

Απολογούμενος, σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση- και τον ίδιο προσωπικά- για ολιγωρία στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Γ. Παπαντωνίου έδωσε ευθύς αμέσως το στίγμα του, λέγοντας: «όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση ολοκληρώνει εντός του 2001, εντός των προσεχών βδομάδων, το μεγάλο πρόγραμμα των 30 ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται μέσα στις προσεχείς βδομάδες και όπως είχα και άλλες φορές ανακοινώσει τα συνολικά έσοδα θα υπερβούν τα 3,7 τρισ. δρχ., το οποίο αναλογεί σε περίπου 3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιήθηκε στην ΕΕ την τελευταία τριετία». Ο υπουργός, δημοσιοποίησε και αναλυτικούς πίνακες, κάτι σαν απολογιστικό υπόμνημα για τα όλα όσα έπραξαν και σκοπεύουν να πράξουν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για το ξεπούλημα (κινήσεις το αποκαλούν...) 11 μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών, που έγιναν ή θα γίνουν μέσα στο 2001. Και φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιοποιώντας κατάλογο με τις 12 επιχειρήσεις που στη διάρκεια του 2002 θα πουληθούν ολικά ή μερικά (με την πώληση νέων πακέτων μετοχών) στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Από τη λίστα του 2001

Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο έτος 2001, ο υπουργός, ανέφερε, με ιδιαίτερη περηφάνια για το έργο του την:

  • Ιδιωτικοποίηση του 10% του ΟΤΕ αντί 340 δισ. δραχμές, εξηγώντας στη συνέχεια πως «ενεργοποιήθηκε ήδη η διαδικασία αλλαγών στην εταιρική διακυβέρνηση του ΟΤΕ, διότι πλέον ο ΟΤΕ γίνεται μια εταιρεία με πλειοψηφία ιδιωτικού τομέα και απελευθερώνονται πλέον οι διοικήσεις του Οργανισμού αυτού αλλά και των τραπεζών που θεωρούνταν (sic!) ως τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο...Το Δημόσιο στον ΟΤΕ παραμένει ένας μειοψηφών μέτοχος με ποσοστό της τάξεως του 34%»
  • Χορήγηση 3 αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (165 δισ.). Ο Παπαντωνίου δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει το «πιστεύω» του λέγοντας ότι «η απελευθέρωση των αγορών ωφελεί τον πολίτη. Χαμηλότερες τιμές, καλύτερες ποιότητες (!!!).
  • Τα τουριστικά προμέτοχα (240 δισ.). Η τελευταία πράξη σε βάρος του λαού, πραγματώθηκε μόλις χτες. Πρόκειται για προμέτοχα των «Τουριστικών Ακινήτων» της εταιρείας που πήρε στην κατοχή της την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ. Ο Παπαντωνίου δήλωσε ξεδιάντροπα πως «η έκδοση αυτή καλύφθηκε σε 3 ώρες. Εγιναν ανάρπαστα τα προμέτοχα, κάτι που αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών...».

Αυτά ήδη κατάφεραν να περάσουν μέσα στο 2001 και προγραμματίζουν να συνεχίζουν τη λεηλασία για φέτος με τις εξής ακόμη «κινήσεις»:

  • Μετοχοποίηση Οργανισμός Λιμένος Θεσ/νίκης και της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσ/νίκης. Θα τις «υλοποιήσουν» μέσα στον Ιούλη, με τον Παπαντωνίου να δηλώνει ότι οι εταιρείες αυτές «είχαν πολλές δυσκολίες, σε ό,τι αφορά στην εκκαθάριση, τη βελτίωση και εξυγείανσή τους»
  • Ιδιωτικοποίηση ΕΤΒΑ. Επίκειται και αυτή καθώς «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δυο ομίλους για την εξαγορά της και την απόκτηση του μάνατζμεντ»
  • Ιδιωτικοποίηση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ηδη υποβλήθηκαν τρεις προτάσεις (σ.σ. οι υποψήφιοι αγοραστές προσφέρουν το... πολύ μέχρι και 1,5 δισ. δραχμές!) ενώ «η αξιολόγηση αρχίζει σήμερα»
  • Ιδιωτικοποίηση «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Μέσα στη βδομάδα ξεκινούν «διαπραγματεύσεις» και εύχονται «να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό»
  • Μετοχοποίηση ΔΕΗ. Ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις στους «επενδυτές» με «στόχο την πραγματοποίηση της μετοχοποίησης εντός του 2001»
  • ΕΛΠΕ. Ανακοίνωσαν ήδη τη «διάθεση» σε «στρατηγικό εταίρο» του 15%-30% των μετοχών.
  • Ιδιωτικοποίηση Καζίνου Πάρνηθας.
  • Μαρίνες Αττικής με παραχώρηση στους άρπαγες του ιδιωτικού κεφαλαίου του «δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης».
... στη λίστα του 2002

Η πρόθεση - απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, να ξεπουλήσει ό,τι περιουσιακά στοιχεία, έχουν απομένει ακόμη στον έλεγχο του δημοσίου, εκφράστηκε και δημόσια με τη χτεσινή δήλωση του Γ. Παπαντωνίου ότι «δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις ή τράπεζες που μπορούν πλέον να ιδιωτικοποιηθούν»! Στη δήλωση αυτή, ο υπουργός, έσπευσε να προσθέσει, με νόημα, πως «είναι η στιγμή της εμβάθυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στις ήδη ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις και τράπεζες». Πρόκειται με τα δικά τους λόγια για «δεύτερη ή τρίτη μετοχοποίηση, είτε με διάθεση πακέτου μετοχών σε στρατηγικούς εταίρους».

Οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης με τα συγκεκριμένα μέτρα «εμβάθυνσης» των ιδιωτικοποιήσεων, αποσκοπούν στο να διαβεβαιώσουν, όσους ανησυχούν, για την προσήλωση της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου των ιδιωτικοποιήσεων και έτσι να σταματήσει και η κατρακύλα στο χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Χρηματιστήριο, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κατρακύλα σε περίοδο, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει τόσο μεγάλα επιτεύγματα, για να δηλώσει στη συνέχεια κατηγορηματικά: «Εμείς και εγώ προσωπικά, είμαστε αντίθετοι στη χαλάρωση των φιλόδοξων στόχων», που έχει θέσει η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξαναμπαίνουν οι ακόλουθες 12 δημόσιες επιχειρήσεις: ΟΠΑΠ και ΑΤΕ «με διάθεση επιπλέον ποσοστού μετοχών που θα έχει είτε το χαρακτήρα διασποράς είτε συμμετοχή με στρατηγικούς εταίρους». ΟΤΕ, για τον οποίο βρήκαν ότι απομένει ακόμα ένα ποσοστό 8% «εφόσον βελτιωθεί και η κατάσταση στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες θα μπορεί να συνδεθεί με συμμετοχή στρατηγικού εταίρου». Σειρά ξαναπαίρνουν η ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ (η εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών). ΔΕΗ, για την οποία ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ είπε «αφού ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2002 θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο νέας διαθέσεως ποσοστού της ΔΕΗ». Ακολουθεί η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου).

Η κυβέρνηση του Σημίτη, έχοντας και άλλη «πελατεία» να ικανοποιήσει, δε θα άφηνε «στην απέξω» το τραπεζικό κεφάλαιο. Ετσι, παρά τα όσα έλεγαν βάζουν στη λίστα για το 2002 και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Θα προηγηθεί, λένε, «η μετατροπή του σε ΑΕ και ακολούθως περί το τέλος του 2002 αρχές του 2003 θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο». Ξανά και πάλι στο προσκήνιο τα Τουριστικά Ακίνητα, με τη μετατροπή των προμετόχων που πήραν χτες οι επιτήδειοι σε μετοχές. Τα Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, η εταιρεία που ήταν μέσα στην ΕΤΒΑ (τα ρέστα της ξεπουλάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) και ολοκληρώνουν το έγκλημα με τις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσ/νίκης.

Το φετινό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας απέφερε μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με τον Παπαντωνίου, κάπου 800 δισ.δρχ., ποσόν που περιλαμβάνει τις άδειες κινητής τηλεφωνίας και τα προμέτοχα. Ο εν λόγω υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε και το απύθμενο θράσος να δηλώσει κυνικά «ότι έχουμε υπερκαλύψει τον ετήσιο στόχο και με την πραγματοποίηση των επόμενων κινήσεων εκτιμώ ότι θα έχουμε άλλα περίπου 800 δισ. μέχρι το τέλος του έτους». Και επειδή, όπως είπε, «θα ήθελα να είμαι συντηρητικός» εκτίμησε ότι το ποσόν για το 2002 θα υπερβεί το 1 τρισ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ