ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ρυθμούς επικίνδυνης κλιμάκωσης

Από τα επεισόδια στον Οίκο Ανατολής

Associated Press

Από τα επεισόδια στον Οίκο Ανατολής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Καζάνι που βράζει είναι, πλέον, τα παλαιστινιακά εδάφη μετά από την επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων στη Βηθλεέμ και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που σημειώνονταν ακατάπαυστα τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και μετά το ξημέρωμα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου στρατός και αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ ο υπουργός Αμυνας, εκτιμώντας ως κρισιμότατες τις εξελίξεις, ανέβαλε την προγραμματισμένη εβδομαδιαία επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Δύο ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, χτες το μεσημέρι, κτίριο στη Βηθλεέμ, που χρησίμευε, κατά τον ισραηλινό στρατό, ως γιάφκα εξτρεμιστών, που προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στη διάρκεια της τελετής λήξης των εβραϊκών ολυμπιακών αγώνων «Maccabiah». Από την επιδρομή σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 ήταν μέλη της Χαμάς και μάλιστα ο ένας, ο Ομάρ Σααντέχ, υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Βηθλεέμ, και τραυματίστηκαν άλλοι 10. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή «προληπτική», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για άλλη μια «δολοφονία ακριβείας».

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε την επιδρομή ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ, και για «αναίτια σφαγή πολιτών» έκανε λόγο ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης. Η «Χαμάς», από την άλλη, τόνισε ότι οι δολοφονηθέντες δε σχεδίαζαν επίθεση και απείλησε με αιματηρότατα αντίποινα. «Στόχος θα είναι ο κάθε στρατιώτης και ο κάθε έποικος», τόνισε σε ανακοίνωσή της και η ομοσπονδία Εθνικών και Ισλαμικών Παλαιστινιακών Οργανώσεων.

Της επιδρομής είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα επώδυνη νύχτα, εξαιτίας των ισραηλινών αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπου έχασε τη ζωή του ο Παλαιστίνιος καμικάζι και άλλοι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες (μία γυναίκα, ένας άνδρας) και τραυματίστηκαν 8 άλλοι. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμική «Τζιχάντ». Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μεταμεσονύκτια έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, στους οποίους φέρεται να έδωσε ρητή εντολή να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εντός του ισραηλινού εδάφους.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Εϊν Αρίκ, στην είσοδο της Ραμάλα, επλήγησαν θέσεις της επίλεκτης δύναμης F17, ενώ σφοδρές μάχες σημειώνονταν στο ίδιο σημείο και πυρά από τον εποικισμό Πσαγκό έπλητταν την περιοχή αλ Μπίρεχ. Ισραηλινά F16 έσπαζαν το φράγμα το ήχου, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Σαλφήτ, ενώ ο ισραηλινός στρατός έπληξε, από κατειλημμένο έδαφος στο Κχαντέρ της Βηθλεέμ, τα χωριά Ιρτάς και το προσφυγικό στρατόπεδο Ντχέισο. Στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στα προσφυγικά στρατόπεδα Φαουάρ και Αρρούμπ, προκαλώντας καταστροφές, ενώ έποικοι επιτέθηκαν εναντίον παλαιστινιακών χωριών όπου πυρπόλησαν σπίτια και από τις μάχες που σημειώθηκαν τραυματίστηκε σοβαρά ένα 9χρονο κορίτσι και 2 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Στη Γάζα, ισραηλινά F16 πραγματοποίησαν ολονύκτιες πτήσεις ενώ 4 πολεμικά πλοία προσέγγισαν τις ακτές της και έλαβαν θέσεις μάχης. Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν και την πόλη Μπέιτ Τζάλα, μετά τον όλμο που εκτοξεύτηκε από εκεί εναντίον του γειτονικού εποικισμού Γκίλο, χωρίς να υπάρχουν, μέχρι το βράδυ, πληροφορίες για θύματα.

Σε κλοιό το Ισραήλ

Ασφυκτικά είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, σχεδόν, σε κάθε γωνιά προκειμένου να διαφυλαχτεί η ομαλή εξέλιξη των εβραϊκών ολυμπιακών αγώνων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ισχυρίζονταν ότι καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για νέα μεγάλη βομβιστική επίθεση και ως απόδειξη ανέφεραν ότι εξουδετερώθηκε βόμβα στο Τελ Αβίβ.

Στην Ιερουσαλήμ, ένταση προκλήθηκε μπροστά στον Οίκο της Ανατολής, την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην ανατολική Πόλη, εξαιτίας της απαγόρευσης διεξαγωγής τελετής μνήμης προς τιμήν του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, επί δεκαετίες Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στην Ιερή Πόλη, που πέθανε στα τέλη Μάη. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές «επρόκειτο για μια πολιτική προκλητική εκδήλωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην πόλη», δήλωση που πυροδότησε περαιτέρω την ένταση.

Αμερικανοί «εκπαιδευτές» πολεμούν στην ΠΓΔΜ!

Ξεσκεπάζεται ο ρόλος των ΗΠΑ στη βαλκανική κρίση

Η φήμη υπήρχε εδώ και καιρό: η διάσωση, τον περασμένο μήνα, 400 ενόπλων της 113ης Μονάδας του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ στο Αρατσίνοβο από 80 Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές έγινε -απλούστατα - για να σωθούν οι 17 Αμερικανοί «εκπαιδευτές» τους. Την πληροφορία αποκαλύπτει ο Ντέιβιντ Χάκγουορθ, πολλάκις παρασημοφορημένος πρώην στρατιωτικός των ΗΠΑ και νυν συντάκτης αμυντικών θεμάτων στο περιοδικό «Νιούσγουικ» και άλλα έντυπα.

Κάτι βρώμαγε σχετικά με την επιχείρηση, κατά τον Χάκγουορθ: «δεν μπορούσα να σταματήσω να αναρωτιέμαι γιατί οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ διακινδύνεψαν τις ζωές 80 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών για να σώσουν μια ομάδα βαριά οπλισμένων μαχαιροβγαλτών με σκοπό να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση μιας χώρας που ο Πρόεδρός μας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: Με ποιον είμαστε στ' αλήθεια; Η δεύτερη, ποιος είναι ο στόχος εδώ - να σταθεροποιήσουμε ή να αποσταθεροποιήσουμε τη Μακεδονία;».

Και στη συνέχεια ο Χάκγουορθ προβαίνει στην αποκάλυψη: «πηγές του στρατού των ΗΠΑ που σχετίζονται με την επιχείρηση διάσωσης της 3/502ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας επιβεβαιώνουν πως η αποστολή είχε πραγματικό στόχο να διασωθούν 17 "εκπαιδευτές" ανάμεσα στους αποσυρθέντες ενόπλους - πρώην αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ, που παρείχαν στους αντάρτες συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό: Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μακεδονίας ισχυρίζονται ότι 70% του εξοπλισμού που απέσπασαν από τους αντάρτες είναι κατασκευασμένο στις ΗΠΑ - και περιλαμβάνει ακόμη και τα πιο σύγχρονα συστήματα νυχτερινής κατόπτευσης τρίτης γενιάς».

Αλλες πηγές λένε, σύμφωνα με τον Χάκγουορθ, ότι οι «17 εκπαιδευτές» είναι μέλη της εταιρίας «ενοικιάσεως στρατιωτών» MPRI, η οποία δουλεύει στη «σκιά του Πενταγώνου και έχει προσληφθεί από τη CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Επικεφαλής της εταιρίας αυτής είναι «ο πρώην Γενικός Διοικητής του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Καρλ Ε. Βουόνο, και έχει μέλη και άλλα στελέχη του προσωπικού του Στρατού των ΗΠΑ, που παίρνουν μεγάλους μισθούς πλέον των παχυλών συντάξεών τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις».

Πρόκειται για την ίδια εταιρία που ενορχήστρωσε την Επιχείρηση Καταιγίδα στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Κροατία - 200.000 Σέρβοι πολίτες νεκροί - και την «ανάδειξη» του στρατηγού Ατζέμ Τσέκου (ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στον UCK).

Η MPRI η οποία κομπάζει ότι «υπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων» είναι αναμεμειγμένη σε ένα σωρό βρώμικες συγκρούσεις, από την πρώην Γιουγκοσλαβία ως την Κολομβία. «Μιλάμε για δουλιές με εκρηκτική ανάπτυξη», γράφει ο Χάκγουορθ - «εκρηκτική» κατά κυριολεξία...

ΠΓΔΜ
Το «χάσμα» βαθαίνει επικίνδυνα

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι πληροφορίες περί «προόδου στο διάλογο» που μετέδιδαν χθες το μεσημέρι τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης ουδεμία σχέση φαίνεται πως έχουν με την πραγματικότητα: Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στη σλαβομακεδονική και την αλβανική πλευρά βαθαίνει επικίνδυνα, την ώρα που οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, Πέρντιου και Λεοτάρ, κλίνουν προς την υιοθέτηση των αλβανικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με το επίσημο Macedonian Information Agency, οι ειδικοί απεσταλμένοι υπέβαλαν νέα πρόταση στο τραπέζι προς τα σλαβομακεδονικά κόμματα και τον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι. Με αυτή την πρόταση, καλείται η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσει ως «επίσημη γλώσσα του κράτους» την αλβανική, με τα κρατικά έγγραφα των μειονοτικών να εκδίδονται στη μητρική τους γλώσσα και την επικοινωνία κράτους - μειονοτικών πολιτών και θεσμών να γίνεται σε αυτήν τη γλώσσα επίσης.

Αν και η αλβανική πλευρά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα Σκόπια, εμφανίστηκε «ικανοποιημένη» με τις νέες προτάσεις, η σλαβομακεδονική πλευρά κάθε άλλο παρά κοντά στο να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία βρίσκεται.

Ο Γκεόργκι Τρενταφίλοφ, εκπρόσωπος του VMRO - DPMNE, δήλωσε ότι «το περιεχόμενο των προτάσεων προκαλεί έκπληξη και σοκ, διότι αποτελεί την απαρχή της ομοσπονδιοποίησης» της ΠΓΔΜ, πράγμα που «ουδέποτε υπήρξε αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και κανένας στην ΠΓΔΜ δε θα συμφωνούσε με αυτό». Κατά τον ίδιο, η πρόταση είναι «ολωσδιόλου αντίθετη» προς το σχέδιο Τράικοφσκι.

Σύμφωνα με πηγές των τεσσάρων κομμάτων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, των σλαβομακεδονικών VMRO - DPMNE, SDSM και από την άλλη των αλβανικών DPA, PDP, η ασυμφωνία «δε θα επηρεάσει» την εκεχειρία.

Το θέμα της γλώσσας, αυτό της «αναλογικής εκπροσώπησης» στην αστυνομία και αυτό του veto της αλβανικής μειονότητας για όποια απόφαση την αφορά αποτελούν τα, ακόμη ανυπέρβλητα, εμπόδια στην «πολιτική συμφωνία», την οποία ήθελαν ΝΑΤΟ και ΕΕ για να «προσχωρήσουν» στην επιχείρηση Απαραίτητη Σοδειά, που (υποτίθεται) σκοπό θα έχει τον «αφοπλισμό» των ανδρών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Εξωτερικά Θέματα και τα Θέματα Ασφάλειας Σολάνα αναμένονται στα Σκόπια την Πέμπτη για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις, σύμφωνα με το MakFax.

Το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανέφερε στο μεταξύ «αυξανόμενη ένταση» στις περιοχές Κουμάνοβο - Λίπκοβο και το Τέτοβο.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Μεγάλες διαφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ

Νεαροί με τα ντραμς τους έξω από το χώρο της Συνόδου, ζητούν να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί το πρωτόκολλο του Κιότο

Associated Press

Νεαροί με τα ντραμς τους έξω από το χώρο της Συνόδου, ζητούν να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί το πρωτόκολλο του Κιότο
ΒΟΝΝΗ.-

Υπό τις έντονες πιέσεις της ΕΕ να γίνει σεβαστό το Πρωτόκολλο το Κιότο, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, συνεχίστηκαν, σε χαμηλό επίπεδο, οι συνομιλίες της δεύτερης μέρας της διεθνούς συνάντησης για το Περιβάλλον και το Κλίμα.

Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει δύο βδομάδες, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 180 χώρες και οι υψηλόβαθμες συνομιλίες, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος, αναμένεται να αρχίσουν μετά την Πέμπτη. Οι χώρες - μέλη της ΕΕ, πάντως, με κοινή τους ανακοίνωση κατέστησαν σαφές ότι θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για την υιοθέτηση και άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της συμφωνίας σημαντικής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είχε επιτευχθεί κατά τη σχετική σύνοδο του ΟΗΕ, το 1997. Στην ανακοίνωση καλούνται όλες οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους απέναντι στις καταστροφικές διαστάσεις που αρχίζει να λαμβάνει το φαινόμενο, σε όλο τον κόσμο, και να προχωρήσουν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

Στο στόχαστρο της ΕΕ, και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχουν βρεθεί, κατά κύριο λόγο, οι ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος απέκλεισε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ισχυριζόμενος ότι «αποτελεί μεροληπτική επιστημονική εκτίμηση σε βάρος των ΗΠΑ και θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας». Αμφιλεγόμενή στάση τηρεί μέχρι στιγμής η Ιαπωνία, της οποίας η υπουργός Περιβάλλοντος είναι η πρώτη που έφθασε, χτες, στη Βόννη και αναμένεται να δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις προκειμένου να στηρίξει την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με στόχο να απομονωθούν οι ΗΠΑ. Το θέμα αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν και στη σύνοδο της G7 στη Γένοβα, όπου οι Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν από τους Μπους και Κοϊζούμι, να επανεξετάσουν τη στάση τους.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Νέα κυβέρνηση

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντρ. Πέσιτς με τον Β. Κοστούνιτσα

Associated Press

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντρ. Πέσιτς με τον Β. Κοστούνιτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το τιμόνι της εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παίρνει από χτες ο Μαυροβούνιος Ντράγκισα Πέσιτς, ο οποίος αποδέχτηκε τελικά και έλαβε εντολή σχηματισμού νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο 47χρονος Πέσιτς, που θα διαδεχτεί και επισήμως τον Ζόραν Ζίζιτς, προέρχεται από το ίδιο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, το «Λαϊκό Σοσιαλιστικού Κόμματος» (SNP). Ο νέος πρωθυπουργός, κατείχε το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησής του μέσα στην επόμενη βδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο «Τανγιούνγκ». Στην Ποντγκόριτσα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο διορισμός του Πέσιτς είναι μια τελευταία προσπάθεια για να επιζήσει η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Ο συνασπισμός DOS θα λάβει στη νέα κυβέρνηση τη θέση του αντιπροέδρου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό, όπου παραμένει στη θέση αυτή ο Μίρολιουμπ Λάμπους, καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις εθνικές μειονότητες. Ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» από το Μαυροβούνιο θα λάβει τα υπουργεία: Αμυνας, Δικαιοσύνης, Τηλεπικοινωνιών, Οικονομίας και Εσωτερικού Εμπορίου.

Στη νέα συμφωνία που υπογράφτηκε από τους εταίρους στη νέα κυβέρνηση, το νέο στοιχείο είναι ότι προβλέπεται το δικαίωμα βέτο από τον πρωθυπουργό στην περίπτωση που οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου, ενώ δικαίωμα βέτο θα έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Σερβίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλος υπουργός «θυσία» στο ΔΝΤ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο Ενίς Οξούζ, υπουργός Μεταφορών & Τηλεπικοινωνιών της τουρκικής κυβέρνησης, είναι το τελευταίο σφάγιο που προσέφερε η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ στο βωμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των «αγορών»: Μετά τη χθεσινή συνάντηση της κυβερνητικής ομάδας, ο υπουργός «παραιτήθηκε», εν μέσω φόβων ότι η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας και γενικώς η απελπιστική «συγκυρία» θέτουν εν κινδύνω το πρόγραμμα δανειοδότησης της Τουρκίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Οξούζ θεωρούνταν ως αντιτιθέμενος στην ιδιωτικοποίηση της Τουρκ Τέλεκομ, η καθυστέρηση της οποίας, λένε αναλυτές, προκάλεσε ένα «μίνι - κραχ» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που χθες έπεσε άλλο ένα 3,7%, αλλά κυρίως ξανάριξε την τουρκική λίρα στο γκρεμό: Χθες έσπασε και νέο ρεκόρ υποτίμησης (10% χθες και συνολικά 80%), φθάνοντας στην ισοτιμία της με το δολάριο σχεδόν στο 1.500.000:1. Την ίδια ώρα, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σκαρφάλωναν στο 117%. Η τουρκική οικονομία, έλεγε οικονομικός αναλυτής, «έχει το λεπίδι στο λαιμό».

ΕΔΑΔ: Δικαίωση για Κούρδους βουλευτές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε χθες ομόφωνη απόφαση (17-0) υπέρ της φυλακισμένης Κούρδισσας βουλευτή Λεϊλά Ζανά και άλλων τριών πρώην βουλευτών του κουρδικού κόμματος DEP, των Σελίμ Χαντάκ, Χαντίπ Ντίκλε και Ορχάν Ντογκάν, κρίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές «παραβίασαν τα δικαιώματά τους», επιδικάζοντας την πληρωμή των δικαστικών εξόδων τους από την τουρκική κυβέρνηση και καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την Αγκυρα να διεξάγει νέα δίκη τους, καθώς δεν μπορεί να καλέσει για την αποφυλάκισή τους.

Οι 4 πρώην βουλευτές είχαν καταδικαστεί για «προδοσία» σε ποινές κάθειρξης 15 ετών την 8η Δεκεμβρίου 1994 από το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας της Αγκυρας. Παραμένουν φυλακισμένοι...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ταραχών συνέχεια...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Τη στάχτη σκάλισαν για άλλη μία φορά οι δύο αντιμαχόμενες κοινότητες του Ολστερ και πάλι η φωτιά της βίας συγκλόνισε τη Βόρεια Ιρλανδία, κάνοντας το βράδυ της Δευτέρας να λάμπει μέσα στην πυκνή νύχτα.

Αποτέλεσμα του νέου κύματος ταραχών, υπό το φως του αδιεξόδου των συνομιλιών για τη διάσωση της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία, ήταν πολλοί αστυνομικοί τραυματίες, που βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά καθολικών και προτεσταντών. Οι δυνάμεις της αστυνομίας δέχτηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, τούβλα και άλλα αντικείμενα, όταν προσπάθησαν να κρατήσουν σε απόσταση τις αντίπαλες ομάδες σε τέσσερα γειτονικά προάστια στο Μπέλφαστ. Για να αποκατασταθεί η τάξη, η αστυνομία χρειάστηκε τη συνδρομή των βρετανικών στρατευμάτων και όπως ανακοίνωσε χθες στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Τον τελευταίο καιρό, η ταραχώδης επαρχία βιώνει ένα νέο κύμα βίας, γεγονός που έχει καταστήσει πιεστική την ανάγκη για τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τους πολιτικούς από την καθολική και την προτεσταντική κοινότητα στη Βόρεια Ιρλανδία να ανανεώσουν την τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία. Μετά τις συνομιλίες, το Σαββατοκύριακο, των ηγετών προτεσταντών και καθολικών, αλλά και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, ανακοινώθηκε πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο καμία θεαματική εξέλιξη δε σημειώθηκε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κυβέρνηση Συμεών - τουρκικής μειονότητας

ΣΟΦΙΑ.-

Το Εθνικό Κίνημα για τον Συμεών ΙΙ συμφώνησε με το Κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Είναι η πρώτη φορά από το 1989 που το κόμμα της τουρκικής μειονότητας θα εκπροσωπηθεί σε υπουργικό επίπεδο. Ο Πλάμεν Παναγιότοφ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Συμεών, ανακοίνωσε τη συμφωνία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποιοι θα αναλάβουν τα πόστα της κυβέρνησης και ποιες θα είναι οι «πολιτικές προτεραιότητές» της - το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρώην μονάρχης Συμεών Μπορίσοφ Σάξε -Κομπουργκότσκι, θα αναλάβει, όπως έχει δηλώσει, τον πρωθυπουργικό θώκο. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 141 έδρες στη Βουλή. Τη Δευτέρα το απερχόμενο κυβερνών κόμμα, οι Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση την 24η Ιουλίου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις στην «Philips»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Στη μηχανή του κιμά που στήνουν οι εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους σε αυτό το «δύστροπο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί παγκοσμίως», μπήκαν ακόμα 3.000 με τις πιο μετριοπαθείς μετρήσεις, μέχρι σήμερα απασχολούμενοι στην κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, «Philips».

Οπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ολλανδικής «Royal Philips Electronics NV», Γκέραρντ Κλάιστερλι, η εταιρία θα προχωρήσει σε απολύσεις επιπλέον 3.000 - 4.000 εργαζομένων της στο τμήμα ημιαγωγών και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις 6.000 με 7.000 εργαζομένων στο πρώτο τρίμηνο φέτος».

Η «Philips» απασχολούσε στα τέλη Ιούνη συνολικά 212.000 εργαζομένους και οι μειώσεις αυτές του προσωπικού αποτελούν μέρος προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αιτία για νέο κύμα απολύσεων είναι η πτώση των πωλήσεων και το αρνητικό ισοζύγιο που παρουσίασε η εταιρία. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο ολλανδικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 770 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους αναλυτές. Τέλος, η «Philips» είχε ήδη ανακοινώσει την απόλυση 1.200 περίπου εργαζομένων της στη Γαλλία, λόγω της παύσης της παραγωγής συσκευών κινητής τηλεφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ