Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ρυθμούς επικίνδυνης κλιμάκωσης

Από τα επεισόδια στον Οίκο Ανατολής

Associated Press

Από τα επεισόδια στον Οίκο Ανατολής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Καζάνι που βράζει είναι, πλέον, τα παλαιστινιακά εδάφη μετά από την επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων στη Βηθλεέμ και τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που σημειώνονταν ακατάπαυστα τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και μετά το ξημέρωμα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου στρατός και αστυνομία έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ ο υπουργός Αμυνας, εκτιμώντας ως κρισιμότατες τις εξελίξεις, ανέβαλε την προγραμματισμένη εβδομαδιαία επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Δύο ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, χτες το μεσημέρι, κτίριο στη Βηθλεέμ, που χρησίμευε, κατά τον ισραηλινό στρατό, ως γιάφκα εξτρεμιστών, που προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στη διάρκεια της τελετής λήξης των εβραϊκών ολυμπιακών αγώνων «Maccabiah». Από την επιδρομή σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 ήταν μέλη της Χαμάς και μάλιστα ο ένας, ο Ομάρ Σααντέχ, υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Βηθλεέμ, και τραυματίστηκαν άλλοι 10. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή «προληπτική», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για άλλη μια «δολοφονία ακριβείας».

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε την επιδρομή ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ, και για «αναίτια σφαγή πολιτών» έκανε λόγο ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας της Δυτικής Οχθης. Η «Χαμάς», από την άλλη, τόνισε ότι οι δολοφονηθέντες δε σχεδίαζαν επίθεση και απείλησε με αιματηρότατα αντίποινα. «Στόχος θα είναι ο κάθε στρατιώτης και ο κάθε έποικος», τόνισε σε ανακοίνωσή της και η ομοσπονδία Εθνικών και Ισλαμικών Παλαιστινιακών Οργανώσεων.

Της επιδρομής είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα επώδυνη νύχτα, εξαιτίας των ισραηλινών αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση, το βράδυ της Δευτέρας, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπου έχασε τη ζωή του ο Παλαιστίνιος καμικάζι και άλλοι 2 Ισραηλινοί στρατιώτες (μία γυναίκα, ένας άνδρας) και τραυματίστηκαν 8 άλλοι. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμική «Τζιχάντ». Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μεταμεσονύκτια έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, στους οποίους φέρεται να έδωσε ρητή εντολή να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εντός του ισραηλινού εδάφους.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Εϊν Αρίκ, στην είσοδο της Ραμάλα, επλήγησαν θέσεις της επίλεκτης δύναμης F17, ενώ σφοδρές μάχες σημειώνονταν στο ίδιο σημείο και πυρά από τον εποικισμό Πσαγκό έπλητταν την περιοχή αλ Μπίρεχ. Ισραηλινά F16 έσπαζαν το φράγμα το ήχου, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Σαλφήτ, ενώ ο ισραηλινός στρατός έπληξε, από κατειλημμένο έδαφος στο Κχαντέρ της Βηθλεέμ, τα χωριά Ιρτάς και το προσφυγικό στρατόπεδο Ντχέισο. Στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στα προσφυγικά στρατόπεδα Φαουάρ και Αρρούμπ, προκαλώντας καταστροφές, ενώ έποικοι επιτέθηκαν εναντίον παλαιστινιακών χωριών όπου πυρπόλησαν σπίτια και από τις μάχες που σημειώθηκαν τραυματίστηκε σοβαρά ένα 9χρονο κορίτσι και 2 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Στη Γάζα, ισραηλινά F16 πραγματοποίησαν ολονύκτιες πτήσεις ενώ 4 πολεμικά πλοία προσέγγισαν τις ακτές της και έλαβαν θέσεις μάχης. Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν και την πόλη Μπέιτ Τζάλα, μετά τον όλμο που εκτοξεύτηκε από εκεί εναντίον του γειτονικού εποικισμού Γκίλο, χωρίς να υπάρχουν, μέχρι το βράδυ, πληροφορίες για θύματα.

Σε κλοιό το Ισραήλ

Ασφυκτικά είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, σχεδόν, σε κάθε γωνιά προκειμένου να διαφυλαχτεί η ομαλή εξέλιξη των εβραϊκών ολυμπιακών αγώνων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ισχυρίζονταν ότι καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για νέα μεγάλη βομβιστική επίθεση και ως απόδειξη ανέφεραν ότι εξουδετερώθηκε βόμβα στο Τελ Αβίβ.

Στην Ιερουσαλήμ, ένταση προκλήθηκε μπροστά στον Οίκο της Ανατολής, την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην ανατολική Πόλη, εξαιτίας της απαγόρευσης διεξαγωγής τελετής μνήμης προς τιμήν του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, επί δεκαετίες Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στην Ιερή Πόλη, που πέθανε στα τέλη Μάη. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές «επρόκειτο για μια πολιτική προκλητική εκδήλωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην πόλη», δήλωση που πυροδότησε περαιτέρω την ένταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταράζει τα νερά» ο Ολμέρτ ενόψει της αποχώρησής του(2008-09-16 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα από αέρος(2003-10-22 00:00:00.0)
Κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας(2003-03-07 00:00:00.0)
Ο ήχος των όπλων(2001-04-18 00:00:00.0)
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα(2000-11-11 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αποχώρηση, ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών(2000-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ