Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Το «χάσμα» βαθαίνει επικίνδυνα

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι πληροφορίες περί «προόδου στο διάλογο» που μετέδιδαν χθες το μεσημέρι τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης ουδεμία σχέση φαίνεται πως έχουν με την πραγματικότητα: Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στη σλαβομακεδονική και την αλβανική πλευρά βαθαίνει επικίνδυνα, την ώρα που οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, Πέρντιου και Λεοτάρ, κλίνουν προς την υιοθέτηση των αλβανικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με το επίσημο Macedonian Information Agency, οι ειδικοί απεσταλμένοι υπέβαλαν νέα πρόταση στο τραπέζι προς τα σλαβομακεδονικά κόμματα και τον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι. Με αυτή την πρόταση, καλείται η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσει ως «επίσημη γλώσσα του κράτους» την αλβανική, με τα κρατικά έγγραφα των μειονοτικών να εκδίδονται στη μητρική τους γλώσσα και την επικοινωνία κράτους - μειονοτικών πολιτών και θεσμών να γίνεται σε αυτήν τη γλώσσα επίσης.

Αν και η αλβανική πλευρά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου στα Σκόπια, εμφανίστηκε «ικανοποιημένη» με τις νέες προτάσεις, η σλαβομακεδονική πλευρά κάθε άλλο παρά κοντά στο να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία βρίσκεται.

Ο Γκεόργκι Τρενταφίλοφ, εκπρόσωπος του VMRO - DPMNE, δήλωσε ότι «το περιεχόμενο των προτάσεων προκαλεί έκπληξη και σοκ, διότι αποτελεί την απαρχή της ομοσπονδιοποίησης» της ΠΓΔΜ, πράγμα που «ουδέποτε υπήρξε αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και κανένας στην ΠΓΔΜ δε θα συμφωνούσε με αυτό». Κατά τον ίδιο, η πρόταση είναι «ολωσδιόλου αντίθετη» προς το σχέδιο Τράικοφσκι.

Σύμφωνα με πηγές των τεσσάρων κομμάτων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, των σλαβομακεδονικών VMRO - DPMNE, SDSM και από την άλλη των αλβανικών DPA, PDP, η ασυμφωνία «δε θα επηρεάσει» την εκεχειρία.

Το θέμα της γλώσσας, αυτό της «αναλογικής εκπροσώπησης» στην αστυνομία και αυτό του veto της αλβανικής μειονότητας για όποια απόφαση την αφορά αποτελούν τα, ακόμη ανυπέρβλητα, εμπόδια στην «πολιτική συμφωνία», την οποία ήθελαν ΝΑΤΟ και ΕΕ για να «προσχωρήσουν» στην επιχείρηση Απαραίτητη Σοδειά, που (υποτίθεται) σκοπό θα έχει τον «αφοπλισμό» των ανδρών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Εξωτερικά Θέματα και τα Θέματα Ασφάλειας Σολάνα αναμένονται στα Σκόπια την Πέμπτη για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις, σύμφωνα με το MakFax.

Το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανέφερε στο μεταξύ «αυξανόμενη ένταση» στις περιοχές Κουμάνοβο - Λίπκοβο και το Τέτοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ