ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι στην εμπορευματοποίησή του

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προσχηματική χαρακτηρίζουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την αντίθεση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) στις αποφάσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και στην κυβερνητική πολιτική, που προωθεί τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η ΠΕΔ ΑΜΘ τάχθηκε ενάντια στην κυβερνητική πρόθεση για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μία ανά Περιφέρεια, αλλά και στην αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύουν ότι πρόκειται για προσχηματική εναντίωση, που δεν αντιβαίνει στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού και στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, καθώς «συμπληρώνεται από την εναντίωση "και σε οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση". Επομένως, αφήνει ορθάνοιχτη τη δυνατότητα των συνενώσεων εφόσον αυτές προκύψουν σε ...εθελοντική βάση!

Υποστηρίζει την πολιτική για "την οικονομική ανάπτυξη, την οικονομική εξυγίανση και αυτοτέλεια των επιχειρήσεων αυτών" και διεκδικεί "να παραμείνει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ", με λίγα λόγια η πολιτική που μας οδήγησε σήμερα στην "τελευταία πράξη του δράματος" της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης».

Εξηγούν ότι «η ΠΕΔ ΑΜΘ προσπαθεί να ελιχθεί και να παρουσιαστεί στα μάτια του λαού της περιοχής ως "φιλολαϊκή", αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την ίδια ώρα που τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της συνολικής επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων, της ανταποδοτικότητας (πλήρωνε για να έχεις) των υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στηρίζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την "αυτοτέλεια", την "οικονομική ανάπτυξη και εξυγίανση", που μετέτρεψαν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, που οδήγησαν στην απαξίωση των ΔΕΥΑ μέσα από τη λειτουργία τους ως ανώνυμων εταιρειών με αποκλειστικό στόχο την κερδοφορία, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε προσωπικό και μέσα, με μείωση των έργων υποδομής και ανανέωσης του δικτύου, με το διαρκώς αυξανόμενο χαράτσωμα του λαού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα και θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ.

Αντιπαλεύει την επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους, εξασφαλίζοντάς τους ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

«Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Διεκδικούμε τη διασφάλιση φτηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, δραστική μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Διεκδικούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί της Θάσου και ιδιαίτερα στην Καλλιράχη, που πέρυσι, εν μέσω θέρους και αυξημένης τουριστικής κίνησης, έμεινε για έναν μήνα χωρίς νερό. Αντίστοιχα και για την ύδρευση των Φιλίππων του δήμου Καβάλας, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα νιτρικά. Να παρθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης, με μελέτη και νέα γεώτρηση, και όχι "μπαλώματα" (φίλτρα) για το νερό στη ΔΕ Παγγαίου, σε Νικήσιανη και Γεωργιανή, που κατά καιρούς εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρσενικού».

ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει μεγαλύτερη είσοδο των ιδιωτών στην καθαριότητα

Την απόφαση της δημοτικής αρχής για αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων από ιδιώτες καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας ότι η διοίκηση του δήμου προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων της για μεγαλύτερη είσοδο ιδιωτών και στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΣ, ήδη από τις 17 Απρίλη σε τρεις από τις πέντε συνολικά δημοτικές κοινότητες του δήμου μέρος της αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων πραγματοποιείται από ιδιωτικά συνεργεία. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση απόφασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής που λήφθηκε τον Αύγουστο του 2023.

Ετσι, η νέα δημοτική αρχή παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών και όχι να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υπηρεσία καθαριότητας και οι άλλες υπηρεσίες του δήμου. «Η αύξηση - χαράτσι κατά 35% των δημοτικών τελών και η έκτακτη επιχορήγηση με 13,5 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε και αναμένεται από την κυβέρνηση αυτό εξυπηρετούν...», σχολιάζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της απαιτώντας την απόσυρση των ιδιωτών από τις υπηρεσίες καθαριότητας. Kαι καλεί την πλειοψηφία του σωματείου να καλέσει άμεσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και συνέλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα με τα εξής θέματα:

- Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

- Επισκευή, συντήρηση και προμήθεια απορριμματοφόρων και οχημάτων.

- Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.

- Αμεση πληρωμή νυχτερινών και εξαιρέσιμων που χρωστούν για μήνες.

- Αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης στους δήμους από την κεντρική κυβέρνηση. Επιστροφή των παρακρατηθέντων των δήμων από την κυβέρνηση.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κατάπτυστες δηλώσεις ξανά από τον υφυπουργό Υγείας

Σε νέες κατάπτυστες δηλώσεις προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, δίνοντας «βιολογικό υπόβαθρο» και άρα δικαιολογώντας τις δολοφονίες γυναικών, με το ...«επιχείρημα» πως έχουν «βιολογική βάση», καθώς «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό»!!!

Αναπαράγοντας σκοταδιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο των γυναικών, υποστήριξε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή εμβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Συνεχίζοντας τις απαράδεκτες και άκρως αντιεπιστημονικές απόψεις, ισχυρίστηκε για τα περιστατικά επιθετικότητας από νέους ότι «όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα». Μάλιστα, συνέστησε πως «όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (...) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας»!!!

Επιχειρώντας στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά χωρίς να αναιρεί επί της ουσίας αυτά που είπε, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. «Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών», ανέφερε.

Πρόκειται για τον ίδιο υφυπουργό που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «ένα παιδί που δεν είναι γεννημένο επιθετικό δεν θα γίνει επιθετικό και θα πάρει το μαχαίρι» και ότι «...οι επιθετικοί γονείς γεννούν επιθετικά παιδιά», προκαλώντας και τότε μεγάλες αντιδράσεις.


Φονικό σε νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι

Ερευνες διεξάγουν οι αρχές για τον εντοπισμό του δράστη που προκάλεσε το αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι, επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Η φονική συμπλοκή προκλήθηκε όταν ο δράστης διαπληκτίστηκε με άτομο μέσα στο νυχτερινό κέντρο. Το δεύτερο άτομο βγήκε από το νυχτερινό κέντρο και επέστρεψε στο σημείο με το θύμα.

Τότε, η παρέα του δράστη βγήκε έξω και σημειώθηκε συμπλοκή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να ήρθαν στα χέρια, με το 23χρονο θύμα να επιχειρεί να τραβήξει όπλο. Το όπλο μπλόκαρε με αποτέλεσμα ο δράστης να το μαχαιρώσει στον λαιμό αφήνοντάς το αιμόφυρτο στο έδαφος. Το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται δύο νεαροί που ενεπλάκησαν στην αιματηρή επίθεση. Δέκα άτομα φέρεται να συμμετείχαν στον καβγά. Σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, ληστειών και κλοπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ