Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι στην εμπορευματοποίησή του

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προσχηματική χαρακτηρίζουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την αντίθεση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) στις αποφάσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και στην κυβερνητική πολιτική, που προωθεί τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η ΠΕΔ ΑΜΘ τάχθηκε ενάντια στην κυβερνητική πρόθεση για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μία ανά Περιφέρεια, αλλά και στην αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύουν ότι πρόκειται για προσχηματική εναντίωση, που δεν αντιβαίνει στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού και στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, καθώς «συμπληρώνεται από την εναντίωση "και σε οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση". Επομένως, αφήνει ορθάνοιχτη τη δυνατότητα των συνενώσεων εφόσον αυτές προκύψουν σε ...εθελοντική βάση!

Υποστηρίζει την πολιτική για "την οικονομική ανάπτυξη, την οικονομική εξυγίανση και αυτοτέλεια των επιχειρήσεων αυτών" και διεκδικεί "να παραμείνει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ", με λίγα λόγια η πολιτική που μας οδήγησε σήμερα στην "τελευταία πράξη του δράματος" της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης».

Εξηγούν ότι «η ΠΕΔ ΑΜΘ προσπαθεί να ελιχθεί και να παρουσιαστεί στα μάτια του λαού της περιοχής ως "φιλολαϊκή", αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την ίδια ώρα που τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της συνολικής επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων, της ανταποδοτικότητας (πλήρωνε για να έχεις) των υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στηρίζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την "αυτοτέλεια", την "οικονομική ανάπτυξη και εξυγίανση", που μετέτρεψαν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, που οδήγησαν στην απαξίωση των ΔΕΥΑ μέσα από τη λειτουργία τους ως ανώνυμων εταιρειών με αποκλειστικό στόχο την κερδοφορία, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε προσωπικό και μέσα, με μείωση των έργων υποδομής και ανανέωσης του δικτύου, με το διαρκώς αυξανόμενο χαράτσωμα του λαού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα και θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ.

Αντιπαλεύει την επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους, εξασφαλίζοντάς τους ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

«Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Διεκδικούμε τη διασφάλιση φτηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, δραστική μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Διεκδικούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί της Θάσου και ιδιαίτερα στην Καλλιράχη, που πέρυσι, εν μέσω θέρους και αυξημένης τουριστικής κίνησης, έμεινε για έναν μήνα χωρίς νερό. Αντίστοιχα και για την ύδρευση των Φιλίππων του δήμου Καβάλας, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα νιτρικά. Να παρθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης, με μελέτη και νέα γεώτρηση, και όχι "μπαλώματα" (φίλτρα) για το νερό στη ΔΕ Παγγαίου, σε Νικήσιανη και Γεωργιανή, που κατά καιρούς εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρσενικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ