ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προέκταση του κρατικού μηχανισμού η Αυτοδιοίκηση...

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, επικεφαλής της ΝΑΣ, στη διάρκεια επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο ΝΣ Αθήνας

«Εμείς ως Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία - και όχι μόνον εμείς αλλά και άλλοι - διαπιστώνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση καθημερινά μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού και χάνει βαθμιαία βασικά χαρακτηριστικά της ως αιρετού θεσμού. Μετατρέπεται και μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση σε φορέα φορολογικό και σε ρουσφετολογικό μηχανισμό».

Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής, στη σύντομη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χτεσινής - επί της ουσίας εθιμοτυπικής - επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, δίνοντας την ουσία της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι στηρίζει «ανεπιφύλακτα» το θεσμό και ζήτησε «θεσμικό ξεκαθάρισμα πόρων και αρμοδιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αναφέρθηκε στην Αθήνα, στις συνθήκες και στην ποιότητα ζωής του πολίτη η οποία «είναι κατά πολύ δυσμενέστερη από την υπόλοιπη Ελλάδα». Ισχυρίστηκε, δε, ότι «ο πολίτης της Αθήνας είναι το μεγάλο θύμα του κεντρικού κράτους». Κουβέντα δεν είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ΤΑ. Λέξη, για το τι προτίθενται να κάνουν οι δυνάμεις της ΝΔ στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ώστε να τα διεκδικήσουν όλα αυτά. Τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων στην ΤΑ, δεν τον απασχόλησαν καθόλου. Απλώς, με μια σειρά «υποσχεσιολογίες», είπε ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να πει πώς και προς ποια κατεύθυνση.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η Ελ. Μπεσμπέα, νομάρχης Αθηνών, λέγοντας: «Διεκδικούμε την καλύτερη εικόνα της νομαρχίας με την αίσθηση του χρέους στους πολίτες». Παράλληλα ζήτησε η κεντρική εξουσία να κρατήσει τον επιτελικό της ρόλο αλλά «να ακούει τις απόψεις των αιρετών νομαρχών». Οπως και ο Κ. Καραμανλής έτσι και η Ελ. Μπεσμπέα, ζήτησαν μόνο περισσότερους πόρους για τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προφανώς και οι δύο έχουν ξεχάσει ότι στη Νομαρχία Αθήνας ο συνδυασμός που έχει τη διοίκηση με την υποστήριξη της ΝΔ ούτε μια φορά δε διεκδίκησε δυναμικά τους πόρους που της οφείλονται. Η διοίκηση της Νομαρχίας Αθήνας είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα από τη στιγμή που καμιά φορά δε διεκδίκησε καλύτερη ποιότητα ζωής, αντιθέτως με μια σειρά αποφάσεών της - π.χ. για την εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ στα Αστέρια Γλυφάδας - γνωμοδότησε υπέρ της περαιτέρω κακοποίησης της ποιότητας ζωής.

«Νομαρχίες Αυτοδιοίκησης ή Νομαρχίες Διοίκησης;»

Ο Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο θεσμός της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι αποτέλεσμα αγώνων της πρωτοβάθμιας αλλά δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά και σήμερα ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με ελάχιστους πόρους, με περιορισμένες αρμοδιότητες και με τον ΓΓ Περιφέρειας να στέκεται ως επικυρίαρχος για όλα».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στην ΤΑ, έθεσε τα εξής σημαντικά ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Τι έκανε και πώς θεωρεί η ΝΔ ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός; Τι πρόκειται να κάνει για την παρακράτηση από όλες τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του '90 μεγάλων ποσών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ); Τι πρόκειται να κάνει για το εξευτελιστικό ποσό που δίνεται ως πόρος για τη ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι μόλις 6,3 τοις χιλίοις; Πώς θα διεκδικήσει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ και στις Νομαρχίες; Θα επιδιώξει την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της ΤΑ, που βοηθά και στην έκφραση όλων των απόψεων; Τα ερωτήματά μας αυτά, ασφαλώς και δεν είναι ρητορικά. Θεωρούμε ότι η απάντησή τους μπορεί να δίνει και το στίγμα για το τι Νομαρχίες θέλουμε. Θέλουμε νομαρχίες Αυτοδιοίκησης ή Νομαρχίες Διοίκησης;». Τα ερωτήματα του Σπ. Χαλβατζή, φυσικά, έμειναν επί της ουσίας αναπάντητα από τον Κ. Καραμανλή.

«Εφυγε» ο παλαίμαχος αγωνιστής Αντώνης Φουρναράκης

φΩΤ.

Πέθανε χτες 18 Ιούλη 2001 ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1907 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε, μαζί με άλλους πρόσφυγες, στην Καισαριανή.

Σπούδασε καθηγητής Σωματικής Αγωγής.

Οργανώθηκε στο παράνομο ΚΚΕ το 1938 και παρέμεινε υπηρετώντας το ως το τέλος της ζωής του.

Στη δεκαετία του Μεταξά, τον απέλυσαν από τη δουλιά του και κυνηγήθηκε.

Πολέμησε ως αξιωματικός στο αλβανικό μέτωπο.

Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και διατέλεσε ανώτατο στέλεχος του Α` Σώματος.

Το 1945 πιάστηκε, δικάστηκε και με βάση τις γνωστές ψευδείς κατηγορίες, καταδικάστηκε σε ισόβια. Παρέμεινε δεκαπεντέμισι χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας και της Αίγινας και στα Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και συνέχισε τη μεγάλη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Προσφυγικού Συλλόγου Καισαριανής.

Πιάστηκε εκ νέου από το καθεστώς της δικτατορίας της 21ης Απρίλη και εκτοπίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1971.

Πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ - το κόμμα που αγάπησε, τίμησε και υπηρέτησε πιστά σε όλη του τη ζωή - συνέχισε να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τα εργατικά και πανανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση και τον καπιταλισμό. Αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση όλων των νεότερων γενεών, για την αγωνιστικότητά του, το υψηλό του φρόνημα, την ιδεολογική του καθαρότητα, τη σταθερότητα, τη δύναμη, την επιμονή και υπομονή, διδάσκοντας όλους εμάς τι σημαίνει να είσαι πραγματικός κομμουνιστής, αληθινός αγωνιστής, σωστός άνθρωπος.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Καισαριανής.


ΚΟ ΚΚΕ Καισαριανής

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, παππού, αδελφό και φίλο

ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 19/7/2001 και ώρα 5 μ.μ. από το Α' Κοιμητήριο Αθηνών

Η σύζυγος: Λίλα. Η εγγονή: Δανάη. Οι αδελφοί: Ελένη Βλαντά, Χρήστος Βακαλόπουλος. Οι φίλοι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το παράρτημα Γαργαλιάνων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί, την Κυριακή 22 Ιούλη και ώρα 10 το πρωί, εκδήλωση προς τιμή των 18 μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των Γερμανών στο «Γεφύρι του Μανούσου» μεταξύ Χώρας - Αγορέλιτσας (Αμπελόφυτο) στις 19 Ιούλη 1944.
  • Εκδήλωση για να τιμηθεί η μεγάλη μαχητική διαδήλωση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, της 22.7.1943, που ματαίωσε την επέκταση της βουλγάρικης κατοχής στη χώρα, διοργανώνουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων, Αχαρνών, Γαλατσίου, Εξαρχείων, Κολωνού, Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων - Ριζούπολης και Πετραλώνων, με σύμπραξη και των κεντρικών γραφείων της ΠΕΑΕΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιούλη 2001 και ώρα 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Καλούνται όλα τα παραρτήματα να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

  • Εκδήλωση για την επέτειο των 27 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 - '74, τη Δευτέρα 23 Ιούλη 2001 και ώρα 8 μ.μ., στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο του Ε. Βενιζέλου).
Επεισόδια κατά την προσαγωγή του αστυφύλακα στα δικαστήρια

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή προσαγωγή του αστυφύλακα της Αμεσης Δράσης Αστριανού Λυρώνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου οδηγήθηκε για να απολογηθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια Ελισάβετ Ματάρα. Στο πλευρό τού κατηγορούμενου βρίσκονταν αρκετοί συνάδελφοί του, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω του, ενώ νεαροί φίλοι των δύο παιδιών που σκοτώθηκαν από το περιπολικό τον αποδοκίμασαν έντονα.

Ο 27χρονος αστυφύλακας Αστ. Λυρώνης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αστ. Λυρώνης, είναι ο οδηγός του περιπολικού που το περασμένο Σάββατο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα οι δύο νεαροί επιβάτες της μοτοσικλέτας Ε. Γκόρτσας και Δ. Παπαδημητρίου.

Φίλοι των δύο θυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο της ανακρίτριας και αποδοκίμασαν έντονα τον αστυφύλακα, ζητώντας παράλληλα την παραδειγματική τιμωρία του.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος του αστυφύλακα και βουλευτής της ΝΔ Π. Μαντούβαλος, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι το περιπολικό παρακολουθούσε και δεν καταδίωκε ύποπτη μηχανή, και για το λόγο αυτό δεν είχε δώσει σχετικό σήμα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα πάντα με το συνήγορο, στη δικογραφία υπάρχει κατάθεση που αντικρούει μαρτυρίες ότι δεν ήταν αναμμένος ο φάρος του περιπολικού την ώρα του δυστυχήματος.

Ο 27χρονος αστυφύλακας συνεχίζει να κρατείται στην Τροχαία Γλυφάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ