Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προέκταση του κρατικού μηχανισμού η Αυτοδιοίκηση...

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, επικεφαλής της ΝΑΣ, στη διάρκεια επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο ΝΣ Αθήνας

«Εμείς ως Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία - και όχι μόνον εμείς αλλά και άλλοι - διαπιστώνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση καθημερινά μετατρέπεται σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού και χάνει βαθμιαία βασικά χαρακτηριστικά της ως αιρετού θεσμού. Μετατρέπεται και μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση σε φορέα φορολογικό και σε ρουσφετολογικό μηχανισμό».

Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής, στη σύντομη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χτεσινής - επί της ουσίας εθιμοτυπικής - επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, δίνοντας την ουσία της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι στηρίζει «ανεπιφύλακτα» το θεσμό και ζήτησε «θεσμικό ξεκαθάρισμα πόρων και αρμοδιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αναφέρθηκε στην Αθήνα, στις συνθήκες και στην ποιότητα ζωής του πολίτη η οποία «είναι κατά πολύ δυσμενέστερη από την υπόλοιπη Ελλάδα». Ισχυρίστηκε, δε, ότι «ο πολίτης της Αθήνας είναι το μεγάλο θύμα του κεντρικού κράτους». Κουβέντα δεν είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ΤΑ. Λέξη, για το τι προτίθενται να κάνουν οι δυνάμεις της ΝΔ στην ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ώστε να τα διεκδικήσουν όλα αυτά. Τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων στην ΤΑ, δεν τον απασχόλησαν καθόλου. Απλώς, με μια σειρά «υποσχεσιολογίες», είπε ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, χωρίς όμως να πει πώς και προς ποια κατεύθυνση.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και η Ελ. Μπεσμπέα, νομάρχης Αθηνών, λέγοντας: «Διεκδικούμε την καλύτερη εικόνα της νομαρχίας με την αίσθηση του χρέους στους πολίτες». Παράλληλα ζήτησε η κεντρική εξουσία να κρατήσει τον επιτελικό της ρόλο αλλά «να ακούει τις απόψεις των αιρετών νομαρχών». Οπως και ο Κ. Καραμανλής έτσι και η Ελ. Μπεσμπέα, ζήτησαν μόνο περισσότερους πόρους για τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προφανώς και οι δύο έχουν ξεχάσει ότι στη Νομαρχία Αθήνας ο συνδυασμός που έχει τη διοίκηση με την υποστήριξη της ΝΔ ούτε μια φορά δε διεκδίκησε δυναμικά τους πόρους που της οφείλονται. Η διοίκηση της Νομαρχίας Αθήνας είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα από τη στιγμή που καμιά φορά δε διεκδίκησε καλύτερη ποιότητα ζωής, αντιθέτως με μια σειρά αποφάσεών της - π.χ. για την εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ στα Αστέρια Γλυφάδας - γνωμοδότησε υπέρ της περαιτέρω κακοποίησης της ποιότητας ζωής.

«Νομαρχίες Αυτοδιοίκησης ή Νομαρχίες Διοίκησης;»

Ο Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο θεσμός της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι αποτέλεσμα αγώνων της πρωτοβάθμιας αλλά δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά και σήμερα ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με ελάχιστους πόρους, με περιορισμένες αρμοδιότητες και με τον ΓΓ Περιφέρειας να στέκεται ως επικυρίαρχος για όλα».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στην ΤΑ, έθεσε τα εξής σημαντικά ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Τι έκανε και πώς θεωρεί η ΝΔ ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός; Τι πρόκειται να κάνει για την παρακράτηση από όλες τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του '90 μεγάλων ποσών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ); Τι πρόκειται να κάνει για το εξευτελιστικό ποσό που δίνεται ως πόρος για τη ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι μόλις 6,3 τοις χιλίοις; Πώς θα διεκδικήσει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ και στις Νομαρχίες; Θα επιδιώξει την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της ΤΑ, που βοηθά και στην έκφραση όλων των απόψεων; Τα ερωτήματά μας αυτά, ασφαλώς και δεν είναι ρητορικά. Θεωρούμε ότι η απάντησή τους μπορεί να δίνει και το στίγμα για το τι Νομαρχίες θέλουμε. Θέλουμε νομαρχίες Αυτοδιοίκησης ή Νομαρχίες Διοίκησης;». Τα ερωτήματα του Σπ. Χαλβατζή, φυσικά, έμειναν επί της ουσίας αναπάντητα από τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ