ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την προώθηση της επικίνδυνης καύσης σκουπιδιών από την περιφερειακή αρχή

Από παλιότερη κινητοποίηση για το κλείσιμο της υγειονομικής βόμβας της χωματερής της Φυλής και ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Από παλιότερη κινητοποίηση για το κλείσιμο της υγειονομικής βόμβας της χωματερής της Φυλής και ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Την ουσιαστική προώθηση της επικίνδυνης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο καύσης σκουπιδιών, που στηρίζει η περιφερειακή αρχή Αττικής, του εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ, Ν. Χαρδαλιά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, με αφορμή τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας σε σχετική έκθεση στο Μόναχο.

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζει: «Σε διά περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού την Πέμπτη 9 Μάη έρχεται το ακόλουθο θέμα: "Εγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη συμμετοχή τεσσάρων (4) στελεχών της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Εκθεση Υδατος, Αποχέτευσης, Ανακύκλωσης, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας Πόλης, «IFAT Munich», στο Μόναχο Γερμανίας, 13 - 15 Μάη 2024". Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια τυπική συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας σε μια έκθεση ανάμεσα στις πολλές...

Ομως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο αθώα! Στην εισήγηση του θέματος διαβάζουμε ότι στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται απαντήσεις και προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε διαδικασία στις διάφορες ροές υλικών - από την έξυπνη συλλογή με χρήση οχημάτων χαμηλών εκπομπών έως τις νέες μεθόδους ταξινόμησης και επεξεργασίας, από τον ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό χειρισμού υλικών έως τις λύσεις λογισμικού που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι τα νέα προϊόντα και το ανακυκλώσιμο υλικό, καθώς και την ανάκτηση απορριμμάτων για παραγωγή Ενέργειας μέσω θερμικών διεργασιών ή παραγωγής βιοαερίου.

Σε απλά Ελληνικά, η τελευταία πρόταση αναφέρεται σε καύση απορριμμάτων. Η οποία προωθείται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 και αποτυπώνεται στο ΠΕΣΔΑ Αττικής που προώθησε η διοίκηση Πατούλη, σύμφωνα με το οποίο υιοθετείται η καύση υπολειμμάτων από τις ΜΕΑ και τις άλλες μονάδες επεξεργασίας σε ένα τεράστιο εργοστάσιο καύσης 1.000 τόνων τη μέρα.

Με το ΠΕΣΔΑ Αττικής 2016 made in ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει λεωφόρο... για την επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο καύση.

Αρα η απάντηση στην ερώτηση "τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;" είναι μάλλον κάτι παραπάνω από προφανής... Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα καταψηφίσει τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση γιατί προσπαθεί με επιστημονικοφανή τρόπο να επικυρώσει ήδη ειλημμένες και δρομολογημένες αντιλαϊκές αποφάσεις για να κονομάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Απαιτεί άμεσα όλες τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για έργα και παρεμβάσεις στα σχολεία

Κάλεσμα στον λαό να αγωνιστεί για αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων στα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους απηύθυνε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεσολογγίου, με Ερώτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Αναφερόμενη στα συνολικά 63 σχολεία εντός των ορίων του δήμου, από τα οποία 46 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και 17 Γυμνάσια - Λύκεια, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα:

«Την έλλειψη αλεξικέραυνου στο Νηπιαγωγείο, στο 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Κατοχής, στο 5ο Δημοτικό Μεσολογγίου. Την τρύπια στέγη στο Δημοτικό Λεσινίου. Το ετοιμόρροπο δώμα του Ειδικού Γυμνασίου Μεσολογγίου. Το μπαλκόνι που στηρίζεται σε κοιλοδοκούς στο Λύκειο Νεοχωρίου, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αιτωλικού. Την εκτεταμένη καθίζηση στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Κατοχής. Την πτώση τσιμέντων στο 6ο Δημοτικό Μεσολογγίου. Τα τολ στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, τη συστέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου».

Σταγόνα στον ωκεανό...

Αναφέρεται στα έργα που είναι σε εξέλιξη από το 2020 μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν πυρόσβεση (83.000 ευρώ), βελτίωση αύλειων χώρων (203.500 ευρώ) και επισκευές από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (500.000 ευρώ). Επισημαίνει ότι ειδικά για το τελευταίο τα χρήματα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», εφόσον δίνονται μόλις 7.936 ευρώ για κάθε σχολείο ή 12.500 ευρώ για κάθε μονάδα που δηλώνει πρόβλημα, και ρωτά:

«1. Σε τι ποσοστό απορρόφησης βρίσκεται το πρόγραμμα της πυροπροστασίας; Θα καλυφθούν επαρκώς όλες οι σχολικές μονάδες;

2. Σε τι φάση βρίσκεται η βελτίωση των αύλειων χώρων και ποια συγκεκριμένα συγκροτήματα αφορούν;

3. Εχουν γίνει καταγραφές για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων από την Τεχνική Υπηρεσία; Τι θα κάνει ο δήμος για την αποκατάσταση αυτών και με ποια προτεραιότητα;

4. Εχουν όλα τα σχολεία πολεοδομική άδεια, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα εξοικονόμησης Ενέργειας;

5. Εχουν ελεγχθεί οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις όλων των σχολείων και έχουν εκδοθεί ΥΔΕ και Φύλλα συντήρησης καυστήρων για καθεμία από αυτές;

4. Προτίθεται ο δήμος να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια για την ανέγερση νέων κτιριακών μονάδων (π.χ. Καλλιτεχνικό, ΕΠΑΛ Κατοχής, Γυμνάσιο - Λύκειο Αιτωλικού - Νεοχωρίου, Γυμνάσια Μεσολογγίου); Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου - Λυκείου;

5. Ο δήμος θα διεκδικήσει χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων που έχουν περιέλθει στην ευθύνη του;

6. Εχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή ζώνη, τι έχει κάνει ο δήμος για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων και τι μέτρα σεισμικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για τις σχολικές μονάδες;

7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων στα σχολεία του δήμου μας;».

Το «πάμε κι όπου βγει» δεν γίνεται αποδεκτό

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οτι χρειάζεται ικανή κρατική επιχορήγηση για τη συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών μονάδων, οι περισσότερες των οποίων είναι ήδη πολύ παλαιές. Και, με βάση τις «προτεραιότητες» έργων που προτάσσει και η δημοτική αρχή, προσθέτει:

«Το "πάμε κι όπου βγει", που καθορίζει την ασκούμενη πολιτική, δεν είναι αποδεκτό. Και για την "πιπίλα" ότι δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά της χώρας και των δήμων, τους απαντάμε απλά:

Για τα 500 χιλιάδες ευρώ ανά μέρα που κοστίζει η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στόμα του λύκου, για να προστατέψει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τα δημοσιονομικά αντέχουν; Μια καινούργια σύγχρονη σχολική μονάδα που βυθίζεται στην Ερυθρά Θάλασσα ανά 4 μέρες έχει λογική;

Πώς εξηγεί ο δήμος σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 33 εκατ. ευρώ να μη βρίσκεται ούτε μία νέα σχολική μονάδα; Βρέθηκαν όμως και 2 εκατ. για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, άλλα 2 εκατ. για το "Τρικούπειο" και 20 εκατ. για δρόμους και πλατείες».

Και καταλήγει: «Εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αναδεικνύουμε ότι για τη μη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά η ασκούμενη πολιτική σε όλες τις κρατικές δομές, είτε αυτές ονομάζονται κρατική διοίκηση είτε Περιφέρεια - δήμος. Και αυτή η πολιτική δεν αλλάζει. Ανατρέπεται μόνο, με διεκδίκηση και αγώνα».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Να μην αποφυλακιστεί ο αρχιναζιστής Κασιδιάρης

Την αντίδραση των συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών, θυμάτων της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, προκάλεσε η αίτηση αποφυλάκισης του αρχιναζιστή καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δήλωσή τους οι Θαν. Καμπαγιάννης, Κ. Παπαδάκης και Κ. Σκαρμέας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ' όρων απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο ή μη. Το άρθρο 106 ΠΚ ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ' όρων απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει».

Και επίσης υπενθυμίζουν: «Ας θυμηθούμε τώρα τη διαγωγή του Κασιδιάρη από τη φυλακή: Με πολυσέλιδες αναφορές σε τρεις αποφάσεις του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, την 8/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 21.5.2023 το "Εθνικό Κόμμα Ελληνες" (είχαν προηγηθεί οι "Ελληνες για την πατρίδα"), την 95/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 το κόμμα "Ελληνες για την πατρίδα και την ελευθερία", και την 1/2014 που απέκλεισε από τις προσεχείς ευρωεκλογές τους "Σπαρτιάτες", κρίθηκε ότι ο ίδιος κρυβόταν σε όλες τις παραπάνω εκλογές πίσω από ενδιάμεσα πρόσωπα και προωθούσε τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών προκειμένου να επιτύχει την καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων. Τέλος, για το ύψος της ποινής των 13 χρόνων κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το 2020, έχει ασκηθεί έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2022, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ».

ΚΡΗΤΗ
Μια ακόμα άφιξη μεταναστών νότια του νησιού

Μία ακόμα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωση μεταναστών πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, 47 αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε λέμβο από ναυαγοσωστικό του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Οι 47 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποτάμια οι δρόμοι

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χτες νωρίς το απόγευμα οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από την ισχυρή καταιγίδα που σημειώθηκε και στην αρχή συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από καταστήματα και σπίτια αλλά και για κοπές δένδρων. Σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβει για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συγκεκριμένα, στην οδό Λαγκαδά για την απομάκρυνση μίας μητέρας με το παιδί της από αυτοκίνητο και στην οδό Ταντάλου για την απομάκρυνση μίας ηλικιωμένης από το σπίτι της.

Ενδεικτική ήταν η εικόνα από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, τον κεντρικό δρόμο της Νεάπολης, ο οποίος θύμιζε χείμαρρο, αλλά και στις Συκιές, στην περιοχή Αγίων Πάντων (πλημμύρισε το τούνελ), στον Βαρδάρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυριολεκτικά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ελλείψεις στις υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ