Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Απαιτεί άμεσα όλες τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για έργα και παρεμβάσεις στα σχολεία

Κάλεσμα στον λαό να αγωνιστεί για αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων στα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους απηύθυνε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεσολογγίου, με Ερώτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Αναφερόμενη στα συνολικά 63 σχολεία εντός των ορίων του δήμου, από τα οποία 46 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και 17 Γυμνάσια - Λύκεια, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα:

«Την έλλειψη αλεξικέραυνου στο Νηπιαγωγείο, στο 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Κατοχής, στο 5ο Δημοτικό Μεσολογγίου. Την τρύπια στέγη στο Δημοτικό Λεσινίου. Το ετοιμόρροπο δώμα του Ειδικού Γυμνασίου Μεσολογγίου. Το μπαλκόνι που στηρίζεται σε κοιλοδοκούς στο Λύκειο Νεοχωρίου, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αιτωλικού. Την εκτεταμένη καθίζηση στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Κατοχής. Την πτώση τσιμέντων στο 6ο Δημοτικό Μεσολογγίου. Τα τολ στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, τη συστέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου».

Σταγόνα στον ωκεανό...

Αναφέρεται στα έργα που είναι σε εξέλιξη από το 2020 μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν πυρόσβεση (83.000 ευρώ), βελτίωση αύλειων χώρων (203.500 ευρώ) και επισκευές από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (500.000 ευρώ). Επισημαίνει ότι ειδικά για το τελευταίο τα χρήματα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», εφόσον δίνονται μόλις 7.936 ευρώ για κάθε σχολείο ή 12.500 ευρώ για κάθε μονάδα που δηλώνει πρόβλημα, και ρωτά:

«1. Σε τι ποσοστό απορρόφησης βρίσκεται το πρόγραμμα της πυροπροστασίας; Θα καλυφθούν επαρκώς όλες οι σχολικές μονάδες;

2. Σε τι φάση βρίσκεται η βελτίωση των αύλειων χώρων και ποια συγκεκριμένα συγκροτήματα αφορούν;

3. Εχουν γίνει καταγραφές για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων από την Τεχνική Υπηρεσία; Τι θα κάνει ο δήμος για την αποκατάσταση αυτών και με ποια προτεραιότητα;

4. Εχουν όλα τα σχολεία πολεοδομική άδεια, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα εξοικονόμησης Ενέργειας;

5. Εχουν ελεγχθεί οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις όλων των σχολείων και έχουν εκδοθεί ΥΔΕ και Φύλλα συντήρησης καυστήρων για καθεμία από αυτές;

4. Προτίθεται ο δήμος να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια για την ανέγερση νέων κτιριακών μονάδων (π.χ. Καλλιτεχνικό, ΕΠΑΛ Κατοχής, Γυμνάσιο - Λύκειο Αιτωλικού - Νεοχωρίου, Γυμνάσια Μεσολογγίου); Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου - Λυκείου;

5. Ο δήμος θα διεκδικήσει χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων που έχουν περιέλθει στην ευθύνη του;

6. Εχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή ζώνη, τι έχει κάνει ο δήμος για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων και τι μέτρα σεισμικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για τις σχολικές μονάδες;

7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων στα σχολεία του δήμου μας;».

Το «πάμε κι όπου βγει» δεν γίνεται αποδεκτό

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οτι χρειάζεται ικανή κρατική επιχορήγηση για τη συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών μονάδων, οι περισσότερες των οποίων είναι ήδη πολύ παλαιές. Και, με βάση τις «προτεραιότητες» έργων που προτάσσει και η δημοτική αρχή, προσθέτει:

«Το "πάμε κι όπου βγει", που καθορίζει την ασκούμενη πολιτική, δεν είναι αποδεκτό. Και για την "πιπίλα" ότι δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά της χώρας και των δήμων, τους απαντάμε απλά:

Για τα 500 χιλιάδες ευρώ ανά μέρα που κοστίζει η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στόμα του λύκου, για να προστατέψει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τα δημοσιονομικά αντέχουν; Μια καινούργια σύγχρονη σχολική μονάδα που βυθίζεται στην Ερυθρά Θάλασσα ανά 4 μέρες έχει λογική;

Πώς εξηγεί ο δήμος σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα 33 εκατ. ευρώ να μη βρίσκεται ούτε μία νέα σχολική μονάδα; Βρέθηκαν όμως και 2 εκατ. για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, άλλα 2 εκατ. για το "Τρικούπειο" και 20 εκατ. για δρόμους και πλατείες».

Και καταλήγει: «Εμείς ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αναδεικνύουμε ότι για τη μη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά η ασκούμενη πολιτική σε όλες τις κρατικές δομές, είτε αυτές ονομάζονται κρατική διοίκηση είτε Περιφέρεια - δήμος. Και αυτή η πολιτική δεν αλλάζει. Ανατρέπεται μόνο, με διεκδίκηση και αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ