ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο το να δυναμώσει ο αγώνας για πτυχία με αξία και σύγχρονες σπουδές

Απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις στα πτυχία Ιατρικής οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν επιλογή: «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη!

Στον δρόμο προς τις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη, χιλιάδες υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» δίνουν το χέρι σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας, καλώντας τους να στείλουν πανελλαδικό μήνυμα, να αναδείξουν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά!

Στις φοιτητικές εκλογές χιλιάδες φοιτητές μπορούν να εκφραστούν, για όλα όσα τους συγκλονίζουν, για όσα τους αγανακτούν, τους ανησυχούν, για όσα θέλουν να διεκδικήσουν! Να καταδικάσουν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική για τις σπουδές και τη ζωή τους.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, μπροστά στους φοιτητές ορθώνεται το δίλημμα που έχει διαμορφωθεί από όσα αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες: Να επιλέξουν υποβάθμιση ή αναβάθμιση των σπουδών. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Με κριτήριο τις ανάγκες, τις εξελίξεις, την πείρα τους από την πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν, από τους μεγάλους αγώνες τους.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό ώστε να δοθεί ώθηση στη διεκδίκηση για πτυχία με αξία!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Ιατρικών Σχολών απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις για τα πτυχία τους έχουν επιλογή: Πρώτη δύναμη «Πανσπουδαστική»! Σε όλη τη χώρα έχουν την ευκαιρία να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που υποβαθμίζει τις σπουδές τους, με πολύ πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης για την έναρξη ειδικότητας, που αποτελεί σοβαρό χτύπημα στην αξία του πτυχίου και έχει ξεσηκώσει μεγάλες, δίκαιες αντιδράσεις και οργή απέναντι στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας.

Ουσιαστικά προβλέπονται εξετάσεις - κόφτες για την έναρξη ειδικότητας με βάση την Επιτροπή Αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, θα συνυπολογίζεται το 50% από τη γραπτή εξέταση του απόφοιτου και το 50% από τον βαθμό πτυχίου του. Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη, αφού το πτυχίο της Ιατρικής, που μέχρι τώρα ήταν μοναδικό προαπαιτούμενο για να λάβει κανείς άδεια άσκησης επαγγέλματος και για να ξεκινήσει ειδικότητα, χάνει περισσότερο την αξία του.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική» στις Ιατρικές Σχολές, «η εξέλιξη αυτή είναι ελεεινή!».

Αποκαλύπτοντας το σχέδιο υποβάθμισης των πτυχίων τους, σημειώνουν: «Οσοι αριστεύουν στις εξετάσεις της Επιτροπής θα είναι το 20% που θα ξεκινάει άμεσα ειδικότητα. Οι υπόλοιποι, ποιος ξέρει πότε.

Αντί να ανοίξουν όλες οι θέσεις ειδικότητας και να προσλάβουν όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών κέντρων και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση της ειδικότητας, φτιάχνουν επιτροπές - κόφτες. Ετσι θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά κέντρα πολλών ταχυτήτων: Αυτά στα οποία υπάρχει μεγάλη αναμονή, γιατί οι συνθήκες της Εκπαίδευσης είναι καλύτερες, θα ενισχυθούν, και οι ειδικευόμενοι που "αποτυγχάνουν", ακόμα κι αν είναι αριστούχοι, προκειμένου να μην περιμένουν θα αναγκάζονται να ξεκινούν ειδικότητα σε νοσοκομεία όπου η Εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη».

Είναι δε εξοργιστικό ότι η ΔΑΠ ξεπλένει την προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού υποστηρίζει πως αντιλαμβάνεται ότι «στόχος είναι η εξομάλυνση ενός χρόνιου προβλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των μεγάλων αναμονών»! Παράλληλα δεν βγάζει άχνα για την προσπάθεια θεσμοθέτησης εξετάσεων για την εισαγωγή στην ειδικότητα, τις οποίες μάλιστα υποστηρίζει, στο πλαίσιο της «αριστείας» για την οποία τάχα κόπτονται. Φυσικά, η ΔΑΠ είναι τρομερά έκθετη, αφού τελικά τα παραπάνω είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία της πολιτικής που βάζει στα πτυχία Ιατρικής τιμή 120.000 ευρώ! Εξάλλου η ΔΑΠ έμεινε στην Ιστορία για τη φανατική υπεράσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σημειώνουν: «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ότι όσοι φοιτητές αντιδρούν, αγωνίζονται, παλεύουν για καλύτερες συνθήκες σπουδών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, θα βαθμολογούνται χαμηλά και θα έχουν την αντίστοιχη τύχη και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε επίσης ότι οι απόφοιτοι της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής που σύντομα θα δημιουργηθεί θα είναι ως επί το πλείστον αριστούχοι και θα βρίσκονται στο 20%. Μα ακόμα κι αν αριστεύουν όλοι, πώς και πού θα απορροφηθούν ταυτόχρονα;».

Σε όλες τις σχολές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός, οργανώνονται διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Οπως μας επισημαίνουν, «οι φοιτητές παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, υψηλού επιπέδου, όπως προτάσσει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας! Γι' αυτό θα παλέψουμε μέχρι τέλους να υπερασπιστούμε τα πτυχία μας, να διεκδικήσουμε περισσότερη γνώση. Για να κοιτάμε τον ασθενή μας στα μάτια, ξέροντας ότι τον φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ότι του παρέχουμε το καλύτερο που μπορούμε. Και ταυτόχρονα παλεύουμε με αυτόν και γι' αυτόν για όσα δικαιούμαστε», δίνοντας και το στίγμα της πρότασης αγώνας με την οποία η «Πανσπουδαστική» απευθύνεται στους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς γιατρούς.

Στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη οι φοιτητές Ιατρικής έχουν έναν ακόμα σημαντικό λόγο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές. Να διαλέξουν πλευρά. 'Η με τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία, για να προσφέρουν ως αυριανοί γιατροί στον λαό, ή με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της υποβάθμισης των σπουδών τους, με την αδικία που γίνεται νόμος.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα δυναμική κινητοποίηση ενάντια στις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους έστειλαν φοιτητικοί σύλλογοι

Σε νέα δυναμική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, ενάντια στις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις κατά 4 φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Φοιτητικού Συλλόγου, επειδή υλοποίησαν τις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων τους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι. Κάλεσαν εκ νέου να παρθούν άμεσα πίσω οι άδικες διώξεις, να συμμετάσχουν κανονικά στην εξεταστική του Ιούνη οι 4 φοιτητές.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Αντωνίου, αναφέρθηκε στις ευθύνες κυβέρνησης της ΝΔ και κομμάτων που στηρίζουν ανάλογες πολιτικές, όπως επίσης και των αντίστοιχων φοιτητικών παρατάξεων που τις υποστηρίζουν ή τις αποδέχονται. Κάλεσε σε ενδυνάμωση των φοιτητικών συλλόγων και συνέχιση του αγώνα των φοιτητών, σημειώνοντας ότι έχουν τη δύναμη, μπορούν να νικήσουν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Βανακάρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Συλλόγου, σημείωσε ότι «οι φοιτητές διαμαρτύρονται δίκαια. Οι πειθαρχικές διώξεις και οι ποινές που τους επιβλήθηκαν αποτελούν μια ξεκάθαρη συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη. Ολοι οι σύλλογοι των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο έχουν πάρει θέση καταδίκης στις ενέργειες του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και στην κάλυψή τους από τη διοίκηση του ιδρύματος. Οσο η εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου βαθαίνει, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες καταστολής και φίμωσης των φωνών που αγωνίζονται. Απάντηση σε αυτό είναι δυνατοί σύλλογοι και ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, στο επίπεδο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες».

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Γιάννη Τεφάνη, και την υποψήφια ευρωβουλευτή του Κόμματος Βάνα Πατρινού, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες διώξεις κατά φοιτητών, που μάλιστα εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια του νόμου που ψήφισε η ΝΔ, κάτι που ανάγεται στη γενικότερη πολιτική άποψη και οδηγία της ΕΕ για τον περιορισμό κάθε συνδικαλιστικού και απεργιακού δικαιώματος, για τη φίμωση κάθε αντίθετης άποψης και στα πανεπιστήμια. Καλούμε να παρθούν τώρα πίσω οι διώξεις, αγωνιζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο δωρεάν, που να καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, απέναντι στη λογική των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του καθορισμού του ερευνητικού έργου από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό και οι φοιτητές πρέπει να αναδείξουν ξανά πρώτη δύναμη και ενισχυμένη την ΠΚΣ στις 22 Μάη και ακόμη πιο δυνατό το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη».

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζονται σε γειτονιές της Αττικής και σε όλη τη χώρα

Αύριο στις εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής

Συνεχίζουν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική να μεταφέρουν σε γειτονιές και πλατείες το σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα» και να αναδεικνύουν με πολυμορφία και πρωτοτυπία όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές.

Αύριο Σάββατο, Μαθητικό Φεστιβάλ θα γίνει στη Νέα Σμύρνη, όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ του ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα δρώμενα, stand up comedy και συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, ενώ θα πλαισιώνεται από εκθέσεις και περίπτερα.

Επίσης, τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα περάσουν αυτές τις μέρες από πολλές ακόμα γειτονιές της Αττικής και πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ετσι, σήμερα Παρασκευή Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται σε Εύοσμο, Κοζάνη και Αλιβέρι.

Αύριο Σάββατο: Σε Νέα Φιλαδέλφεια (στις 19.00, στην πλ. Πατριάρχου), Κυψέλη (στις 18.30, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη), Παγκράτι (στις 18.30, στην πλ. Βαρνάβα), Περιστέρι (στις 19.00, στην πλ. Χωράφας), Χαλάνδρι (στις 19.00, στην πλ. Χαλανδρίου), Αγίους Αναργύρους (στις 18.30, στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων). Κι ακόμα σε: Λιβαδειά, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές και Βέροια.

Την Κυριακή 19 Μάη: Σε Μοσχάτο (στις 19.00, στην πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου - Δημαρχείου), Χαϊδάρι (στις 19.00, στην πλ. Ηρώων), Αργυρούπολη (στις 19.30, στην Πλ. Μετρό Αργυρούπολης, Αιγαίο - πλ. Ποντίων Δημήτρης Ευσταθιάδης), Κορυδαλλό (στις 19.30, στην πλ. Ελευθερίας), Γιαννιτσά και Αμαλιάδα.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την πολιτική της ΕΕ στην Ειδική Αγωγή

«ΕΕ και Ειδική Εκπαίδευση - Μύθοι και αλήθειες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο της ΠΕΚΑΜ (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ